[]

ses neden yukarı değil de aşağı gider?

apartman dairelerinde, sesten rahatsız olanlar genellikle bir alt daire olur. kapıyı çalan, yönetime şikayet eden, ciddileşince polis çağıran, altından kalkamayınca evini taşıyanlar neden hep alt daire olur. yerçekimi olamaz herhalde enerji sonuçta. yatak gibi halılarımız, masalarımız, koltuklarımız var. diğer tüm dekoratif nesnelerinde genellikle tabanla bağlantısı var. yani ses yalıtımı yapabilecek herşey sinemalarda ki, ses stüdyolarında ki gibi içeride. alt katların dışarıdan yalıtım yapabilecek pek birşeyi yoktur herhalde avize ve perde dışında -bunlarda ne kadar engelleyebilir ki?- . duş alırken buna kafa yordum, çözemedim. gereksiz bir soru gibi gelebilir ama merak ettim cidden. var mıdır mantıklı bir açıklaması?




 
tavandami yürüyoruz ondan gitmiyo yukari ses kolay kolay iste.bir de insan yere daha yakin ve ayrica vucut üstünden de titresimi var (oehh teknik olarak aciklamak icin kastim).

öyle iste.
  • serabetan  (14.09.12 01:08:52) 
valla ben değil üst kat, yan apartmandan bağırıp polis çağırmakla tehdit ederek uyaranı gördüm.bizim burda altkat üst kat problemi değil de apartmanlar arası yalıtımsızlık söz konusu galiba :)

senin soruna gelince topuk basa basa yürümekte sorun sanırım.beyinlerini deliyor sanırım.yoksa gürültü heryere gidiyor ama onların beyni delindiği için daha çok çile çekiyorlar :) sabır taşı çatlaması diyorum ben sebep olarak.
  • si13el  (14.09.12 01:19:39) 
dalgalar yere vurduklari icin asagi iner yukarida gider ama daha az yansir.


  • iplikci  (14.09.12 01:34:41) 
ses dalgaları yukarı doğru kırılma eğilimi gösteriyor. bunun en büyük sebebi sıcaklık. yükseğe gittikçe sıcaklık düşüyor ve ses hızı da düşüyor, böylece ses dalgaları yukarı kırılıyor ve kaynağının seviysinde fazla ilerleyemiyor.

www.edu.pe.ca

edit: kapalı ortam da daha farklı durumlar olabilir. ısınan hava yukarı gidiyor mesela.
  • ermanen  (14.09.12 01:53:51 ~ 02:49:00) 
Ermanen'in gönderdiği linkteki olayı ev içinde yaşayamazsın, bahsettiğin duruma sebep değil (açık hava festival vs gibi büyük ölçekli yerlerde görürsün etkilerini anca).

Evdeki sorun mekanik transmisyon. Çoğu ses üreten şey zemin ile temas halinde ve zemini titretiyor. Gitar telini düşün, bir sopaya gerip çalsan çok ses çıkmaz, gitarın gövdesi ile temas haline olduğunda deli gibi çıkar sesi.

Yine gitardan gidelim, elektrik gitar al eline bir adet, hiçbir yere bağlı değilken pek ses çıkmayacak, evde bir kapıya daya öyle çal, çok daha yüksek olacak duyduğun ses.

Tavan ile mekanik bağımız yokken, zeminle var. Bu sebepten daha muhtemel alt komşuyla kavga çıkması.
  • skatheist  (14.09.12 07:16:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.