[]

duyuruda küfür etmek neden yasak

az önce bir duyurum bu yüzden silindi. oysa ben kimseye küfretmiyordum, hakaret yoktu, kendime yönelttiğim bir küfür içeren bir deyim vardı. sözlükte geçerli olmayan bu kural, burada niçin var?




 
bahsettiğin duyuruyu görmedim. ama ben şahsen küfürlü duyuruları ya da yazılan cevapları okumak istemiyorum. küfür ortamı basitleştiriyor, değerini düşürüyor. bana göre. bana bir şey vermiyor, hatta itici geliyor.

kullanmam da edilen ortamlardan da uzak dururum.

ama illa da burada küfür kullanılacaksa, en azından duyuruların küfür içerdiğini belirten bir ikon vs olursa, benim gibi küfür görmek okumak istemeyenler hiç açmadan direk geçer o duyuruları.
  • holy diver  (13.09.12 17:24:35) 
cünkü buranin eksisözlük olmamasindan dolayi.


  • l i w e x  (13.09.12 17:26:21) 
o halde hepimizin yanındaki "es" ikonlarını kaldıralım. eğer sözlüğe yapılmış bir referans varsa, kural bağlamında da olmalı.

holy diver'ın söylediği şey mantıklı aslında.

"amıma koyuldu sabah sabah" yazmıştım. birine yöneltilmiş hakaret değildi. "moralim bozuldu, darmadağın oldum" demek yerine, sokak ağzıyla yazdım. ne de olsa vurguyu kuvvetlendirmek adına, her cümlenin sonuna .munakoyum yazan bir milletin evlatlarıyız.

neyse, gördük ki buranın moderatörleri, rtük zihniyeti taşıyormuş, bi daha yazmayız.
  • ruhibirbanyo  (13.09.12 17:29:56 ~ 17:30:34) 
o küfür mü amına koyum


  • Thunderbirds  (13.09.12 17:37:01) 
"es" ikonlarının kaldırılma mantığını anlamadım?

ben sözlükte de yazarım. on yıldır. ve bugüne kadar yazdığım hiç bir entry'de (5 bin küsür) sözlüğün izin verdiği çerçevede bir kere bile küfür kullanmadım bugüne kadar.

eee???

sözlüğü, küfür edilebilecek ortamı sağlayan bir yer olarak görmek çok acayip geliyor bana.
  • holy diver  (13.09.12 17:39:39) 
saçma olmuş. benim açtığım duyuruların yarısını da silmeleri lazım o halde. dediğin gibi sözlük ile bir paralellik olmak zorunda bence de üslup konusunda.


  • jack of hearts  (13.09.12 17:40:03) 
@holy diver

eğer burası sözlük değil, aynı kurallar işlemez mantığı varsa, ekşi sözlük yazarı olduğumuzu vurgulayan o ikonlar kaldırılsın diyorum. ama senin söylediğin şu "rahatsız edici içerik" belirten bir gösterge olayı mantıklı.

eğer sözlükte küfür edebiliyorsam, sözlük yazarlığımla geldiğim bu platformda neden bir anda değişiyor kurallar, argo sözcük kullanmak bile yasaklanıyor, anlamış değilim.
  • ruhibirbanyo  (13.09.12 17:42:55) 
bir de bir şeyi anlamıyorum;

küfürü bu kadar seven ve meşrulaştırmaya çalışan zihniyetler, acaba nasıl ki kendileri küfürü seviyor ve kendilerince meşru görmeye ve görmeyeni de enteresan şekilde yamuk yapıyormuş gibi gösterme çabalarının yanında, başka birilerinin de küfürü sevmeme, kullanmama, görmek istememe hakkı olabileceğini neden düşünmüyor ve x hakkını kendinde görürken başkalarının da y hakkı olduğunu görmezden gelir ki?

rtük mantığı yakıştırması o yüzden çok enteresanmış. "ben küfür ediyorum ve zevk alıyorum bundan, (hatta küfür bile değil onlar) ve okuyan herkes görsün lan!"

işte rtük mantığıyla bakmak yerine; benim de önerdiğim tür (belki daha iyileri çıkacaktır) çözümler düşünerek çözümün bir parçası olmak daha mı kötü veya zararlı..

neyse. ben bu tür fikir karşılaştırmalarında yalnız kalacağımı ve hiç bir yere gidilemeyeceğini çok iyi biliyorum, o yüzden bu konuda yazmaya son veriyorum;)

selamlar,
  • holy diver  (13.09.12 17:46:10) 
@holy diver

dostum, bu ben küfrü seviyorum herkes de sevsin mantığı değil. sadece internet gibi kamuya açık bir platformda, kimseye hakaret amacı taşımayan bir sözcüğün neden yasak olduğunu tartışıyoruz. sokakta küfürlü konuşan bir insanı terbiyesiz bulabilirsin, beni de bul. ama adamın konuşma hakkını elinden alamıyorsun değil mi? keza sözlük için de aynı kural geçerli. fakat buraya geldiğimizde bir anda işin rengi değişiyor. tartıştığımız küfür etmenin ahlaki yönü yönü değil, sözlük-duyuru ilişkisindeki kural uyumsuzluğu aslında.
  • ruhibirbanyo  (13.09.12 17:49:08) 
@ruhibirbanyo,

son yazdığın şeyde, farklı bir nokta için cevap vereyim;

misal bakış açılarının farklılığına bak;

sen yazar olarak buraya gelmeyi, burada da rahat küfür edebilme hakkı olması açısından görüyorsun.

ben ise, burada yazar olarak görünmeyi o kişiyle ilgili "güven" göstergesi olarak görüyorum. yarın bir gün bir olay olduğunda (bir şey alma, satma, verme, herhangi bir ticari ya da özel alışveriş) o kişinin sözlük yazarı olmasıyla internet yazarı olması arasında benim için fark olacak. sözlük yazarı diğerine göre daha güvenilir gelir 1-0 önde gelir. insiyatifimi daima sözlük yazarları tarafında kullanırım.

yani işte böyle farklı farklı "olaylar olaylar";)
  • holy diver  (13.09.12 17:51:24 ~ 17:52:23) 
@holy diver,

ben de senin yazdığın saçma entryyi görmek istemiyorum ama görüyorum mesela.

irade diye bir şey var.
  • agazade  (13.09.12 17:55:28) 
@holy diver

bu söylediğin şey konunun çok dışında. fakat bu siteye ekşi sözlük üzerinden giriş yapabiliyorum. üye bile olmadım, yazar olunca tanımlandı buradaki kullanıcı hesabım. kısaca burası ekşi sözlüğün bir altkolu diyebilir miyiz? sonuna kadar deriz, adı bile bunu ortaya koyuyor zaten.

durum böyleyken, özellikle yazım üslubu ile ilgili genel kuralların bir anda değişmesi hangi gerekçeyle açıklanabilir? kimse gelip de burada küfür çok iyidir demiyor. ama gg dışında bir nedenle, sırf argo sözcük var diye bir içeriğin silinmesi sözlüğün ruhuna aykırı.

her neyse, uzaması anlamsız bir tartışmaydı, herhangi bir moderatörden de açıklayıcı bir cevap alamadık...
  • ruhibirbanyo  (13.09.12 17:57:02) 
@agazade,

keşke kapasiteni ve terbiyesizliğini ortaya koymadan önce okuduklarını bir anlasaydın.

okuma yazma bilmiyorsan bile nick'imi ezberle ve yazdıklarımı okuma?

****

@ruhibirbanyo,
duyuru'ya sözlükten geliyorsun ama duyuru sözlüğe resmi olarak ait bir alt bölüm değil. duyuru compumaster'ın benim bildiğim. aynı şekilde limon ve sub-etha'daki diğer şeyler de (hangisi kime ait çok net bilmiyorum o yüzden tek tek sayamayacağım)

buranın sahibi compumaster ve ek olarak filancalar ise, buranın kurallarını da onlar belirler. bu kadar basit.

ekşi'den gelenlerin direk girebiliyor olmasını, olsa olsa compumaster'ın ekşi'ye olan sevgisi ve yazarlarını şık bir şekilde kucaklama olarak adlandırıyorum ben.

aslında bu konuda en net cevabı compumaster (veya moderatörler?) verebilir herhalde.
  • holy diver  (13.09.12 18:05:20) 
buraya ekşi'den doğrudan gelmemi de, compumaster'ın "sözlük yazarlarını şuraya çekeyim de ilgi artsın, kalite artsın" şeklindeki düşüncesi olarak görüyorum o halde ben. sözlükte yazdıklarına da baktım, hayatta asla ortak bir payda da buşamayacak iki insan olduğumuzu gördüm :)

yine de sonuna kadar arkasındayım düşüncemin; küfür iyi bir şey olmayabilir, fakat duyuru ve sözlük üzerinde kural çelişkisi olmamalı, konu ne olursa olsun.
  • ruhibirbanyo  (13.09.12 18:08:53 ~ 18:10:58) 
@ruhibirbanyo,

sub-etha'daki bölümler, tamamen sözlük yazarlarının,zaman içinde yazarlar tarafından belirtilen konular, ihtiyaçlar, istekler doğrultusunda ortaya çıkarıldı.

limon'dan önce (ve sadece) summitz zirve aparatı vardı mesela. daha sonra yeni bölümler eklendi. dediğim gibi her birini bir başka yazar yaptı. gerek kendi fikri olarak gerek işte ortak bir ihtiyaç olduğu düşünülerek. konular ssg'ye açılıp hemfikir olunca da sub-etha bölümünde yer almaya başladılar.

yani sözlükçülerin yine sözlükçülere faydası olacağını, keyifli olacağını düşünerek yapılmış şeyler.

ama hiç birinin yetkilisi ssg veya sözlük modları değil. ki zaten her birinin ana sayfasında kimlerin neler yaptıkları görünmesi lazım hala.

*****
compumaster veya sub-etha'daki diğer bölümleri yapan hiç bir yazarın amacının o dediğin şey olduğuna inanmıyorum. yine compumaster'ın entry yedekleri alma programı vardı mesela. (hala var mı bilmiyorum)

hiç bir ortak paydada buluşamayacak olmamız, insan gibi fikirlerimizi paylaşmamıza engel değildir umarım?;)

ben kimseye ısrar etmem merak etme;) bana çok saçma geliyor çünkü. düşünceleri doğru ve düzgün şekilde paylaşmaktır önemli olan. karşındaki senin ne dediğini anlıyorsa bu yeterlidir benim için. çünkü anlamak her zaman herkes için kabul etmek anlamına gelmez. isteyen kabul eder, isteyen etmez. ama karşı tarafın seni senin anlatmak istediğin gibi anlamış olması önemli.

şu nokta da bahsettiğim şeylerin gayet net şekilde anlaşıldığına inanıyorum. yani bunları kabul etmen gerekmiyor, raad ol;)

zaten söyleyeceğim bir şey de kalmadı gibi. patlamış mısırı alıp yan tarafa geçiyorum..
  • holy diver  (13.09.12 18:14:29 ~ 18:23:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.