uçuk herpes simplex adlı virüsün aktif hale gelmesi ile çıkar. bunun için bir şekilde bu virüsü edinmiş olmanız gerekir, bulaşıcıdır; uçuk çıkardıktan sonra sizden de başkalarına bulaşabilir.
herpes virüsünün aktif hale gelmesi çeşitli etkenlerle olabilir.
uykusuzluk,stres, vitaminsizlik, aşırı üşümek ya da güneşte kalmak, grip v.b. hastalıklar, regl dönemi ve bağışıklığı düşüren herhangi bir etmen de bu virüsü tetikleyip uçuk çıkarmanıza sebep olur.
uçuk çıkarmaya meyilli bir vücudunuz varsa ;
özellikle yaz döneminde dudaklarınıza yüksek faktörlü krem/balsam ile sürekli koruyun ve nemli tutun.
dudak çevresindeki tahrişe engel olun (çekirdek çitlemek, sivilce sıkmak v.b)ayrıca kullandığınız uçuk kremleri asit içerdiği için dikkatli kullanın. cildinizi tahriş edip yakması halinde uçuğu geçirmek yerine hasarlı deride uçuk sebebi olabiliyorlar. uçuk kremini az ve ince sürün,sık sık nemlendirici kullanın.
vitamin ve mineral eksiğiniz olmamasına dikkat edin, sağlıklı beslenin
düzenli uyuyun, vücudu yormaktan kaçının
l-lysin (lizin) içeren bitkisel desteklerden de kullanabilirsiniz.
uçuk çıktıysa başlangıçta "kocakarı" yöntemlerini deneyebilirsiniz.
ısıtılmış tahta kaşık basmak en çok tavsiye edilenidir.
saf lavanta yağı en işe yarayan yöntemlerden biridir. bir parça pamuğa
damla damlatın ve uçuğa bir süre bastırın. (aktarlardaki tl.lik sentetik yağlardan değil, şişesi 20- 25tl olan "saf" yağ kullanın)lavanta yağı dezenfektandır.
bizzat doktorumdan öğrendiğim yöntemlerdir;
çiğ yumurtanın akını pamuklu çubukla sürebilirsiniz.
ya da tuzu bir miktar suda eritip bunu sürebilirsiniz (tuz aynı zamanda peeling etkisi yapar, uçuk izinin kalmasını da önlermiş)
0