[]

Karides

Bu mevsim bulunur mu? Bulunursa bunu balıkçılardan temin ederken ayıklatabilir miyim yoksa kimse bu işkenceyle uğraşmaz mı? Benim bildiğim karides haşlanıp öyle ayıklanır ama alıp da böyle uğraşmak gözümde büyüdü. Balıkçılar filan ayıklanmış olarak satar mı? Adamlara "parası neyse veririm" desem çok mu görgüsüzlük olur:) Yoksa Superfresh'in dondurulmuş olanlarından almak zorunda kalıcam, tazesini yemekle bunu yemek arasında fark var mıdır sizce?




 
Kesinlikle dondurulmuş olanlarından alma mecbur kalmazsan. Tadları saman gibi oluyor. Bu mevsim bulabilirsin. Biraz pahallıdır ama olsun. İrilewrinden seç. Balıkçıya ayıkla dersen sadece sırtındaki bağırsağı çıkarıp alır onlar. Kabuklarını ayıklatma zaten paralanır yazık olur. Evde tereyağlı sarmısaklı tavada önünü arkasını kızart.Servis esnasında ya sen ayıkla ver ya da misafirin kendisi ayıklasın.
Şahsen ben direkt mideme gidecek şeyin başkasının mıncık mıncık ellemiş olmasını istemem.
Ha misafir sarmısak yemez dersen kızgın yağa atabilirsin. Bacakları bile çıtır kıvamda olur.
  • foreign  (20.11.08 11:03:22) 
Taze karidesi nereden almak gerek?

Bu arada karides pisirmede yapilan en buyuk hatanin fazla pisirmek oldugunu soyluyor karides satanlar. Tavada yapiyorsan iki tarafi da pembe olur olmaz tavadan al.
  • wpi  (20.11.08 11:18:35) 
@wpi; ben Beşiktaş'taki balıkçılardan almayı düşünüyorum. Orda bulurum heralde.
Bu arada tavsiyeler için de teşekkürler, yenilerini de beklerim:)

  • think martini  (20.11.08 11:22:56 ~ 11:23:13) 
karides her mevsim bulunur , belirli bir zamanı olmayan deniz canlısıdır. karides ayıklamak cok kolaydır . bir porsiyonu ayıklamak 10 dakkikanızı almaz . söyleki; kafasını tutugunuz anda zaten kopacak sadece sırttan kuyruga kadar olan kısmı elınızde kalacak hemen ardından ustunde bulunan kabukları cekerek cok rahat cıkarabılırsınız. en son olarak sırtında gorecegınız derısının ıcınde sıyah solucan gibi bagırsagını deriyi bıcakla uzunlamasını cok hafif keserek cıkarmalısınız.
ayrıyetten balıkcıya aldıgınız karidesi temizlemesi icin tekrar para vermenize gerek yok , ayıklasın .

dondurulmus olanla taze olanın arasında fark ,fiyat ve lezzettir. . balıkcılarda genellıkle karidesi temızleyıp buzluga atıyorlar ,en kotu onlardan almaya calısın daha hesaplı olur . superfresh cok pahalı.
  • dodocan  (20.11.08 11:34:23 ~ 11:45:18) 
Karidesi olduğu gibi atın kaynar suya. 1 dakika olmadan alın. Bir yanda da ketçap + mayonez + biraz brendi veya viskiyi karıştırın. kokteyl sos yapın. yerken temizleyip kokteyl sosa banıp banıp yiyin mis gibi. Misafire servis kaygısı varsa bacaklarını ve başlarını koparıverin haşlandıktan sonra.


  • neronas  (20.11.08 11:42:04) 
restoranda çalıştığım dönemde bir seferde 10 kilo karides ayıklamış biri olarak söyleyebilirim ki çiğden ayıklayın kabuklarını çıtır çıtır çıkarın,sırtındaki bağırsağı da ince bir bıçakla çıkarın güzelce yıkayın kaynayan suya atıp 1 dakika sonra çıkarın.Çıkardığınız karidesleri zeytinyağı limon tuzu iyice karıştırdığınız karışımda marine edin ya da çiğden yiyeceğim derseniz fesleğen sosuna bulayıp ızgara yapın ya da acı sosla tavada az bir çevirip güvece atın kaşarlayıp fırın yapın. üşenmayin 10 kilo diyorum:)


  • guiltyconsciencegrows  (20.11.08 12:14:41) 
dondurulmuş almayın bence de. beşiktaştaki balıkçılarda kolayca bulabilirsiniz, ama temizlerler mi orasını bilemeyeceğim, ben hiç onlara temizletmedim. temizlemesi o kadar zor değil, kabukları çıkarmak zaten basit iş. sırtındaki çizgi şeklindeki bağirsak için de ben tırnağimi kullanıyorum, bıçakla uğraşmaktan daha kolay ve hızlı halloluyor. zamanla alışırsınız.

tereyağinda biraz pulbiber ile kavurabilirsiniz, o da leziz olur.
  • flyalone  (20.11.08 14:00:59) 
Canı çekenler için; Beşiktaş'ta baktım, kilosu 10 ve 15 YTL olmak üzere iki farklı fiyata satılıyormuş. Belki en azından bağırsaklarını ayıklatabilirim:)


  • think martini  (20.11.08 14:13:46) 
En az dört dakika kaynayan su içinde bekletmek gerekiyor, bir dakika az gelir. Ayrıca suya bir miktar sirke ve doğranmış limonla az tuz da koyun, yabancı tariflerde bira ve bol miktarda tuz da yazıyor ama sevmedim ben. Avlanma sezonu açıldıktan sonra yani eylül ve sonrası diğer aylara oranla daha ucuz olur. yerinizde olsam ya karaköy'den ya da abartıp kumkapı balık halinden alırım, hem taze olur hem de ucuz kumkapıda. Bir de taze görünsün diye garip bir şeyle boyandığını söylemişti balıkçı, turuncusu gözünüze hoş görünmezse almayın ama bu da şans işi.


  • gulden kale  (20.11.08 15:14:05) 
cüzi bir ücrete istenmeyen karideslerinizi ayıklarım. nedense çok sevdiğim bir iştir. :)


  • 24th fret  (20.11.08 21:53:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.