[]

Gene bir fırsatlar ülkesi Amerika sorusu

Merhabalar sevgili Tyler ve Durdenleri. Sorum basit ama basit olduğu kadar da karmaşık gibi. Bu konuda rol modelim Aykut Oğut. Aykut'un Evrenden Torpilim Var kitabında okuduğum üzere ve onun yaptığı gibi bir adam sadece turist vizesiyle oraya gidip pompacı da, pizzacı da carta curtta kaçak çalışıp Türkiye'ye dönmeyerek orada ne kadar kalabilir? Gerçi okuyanlar bilir o sonradan Hollywood'da filmlerde falan iş bulmuş ama daha Aykut'a vize vermeden önce konsolosluk bu adamın niyetini hiç anlayamamış mı? Ya da turist vizesi verecek adam da aradıkları yegane özellik olan o adamın geri dönme ihtimaline mi inanmışlar?

Bu konuda duyuru da istediğim tarzda mamafih bulamadım ve bu topic benim gibi düşünenler için genel bir toplayıcı olsun istiyorum. Öncelikle niyeti Amerika'ya gitmek ve oraya yerleşmek olanlara hangi yolu önerirsiniz? En ucuzundan veya olabilitesi en fazla olan seçenekler nelerdir? Aykut'un yaptığı gibi valizi alıp ben Amerika'Ya gidiyorum dersek elimi kolumuzu sallayarak oraya gidebilir ve oraya yerleşebilir miyiz? Bu arada yardımcı olacaksa yaşım 24 ve Aralık'ta askere gidip Mayıs gibi özgür olurum. Gerçi nette vardığım bir kaç yol şunlar ama...

1-) Microsoft, Facebook gibi büyük şirketlerden davetiye alarak gitmek bir seçenek ama bu benim için loto tutturmaktan daha düşük ihtimal.

2-) 4 yıllık Aöf İktisat lisanstan mezun oldum. Bu yüzden WAT programı bana göre değil.

3-) Intership programı bir başka seçenek ama ona da Aöf'liler katılamıyormuş veyahut mezun olduktan sonra 1-2 sene iş tecrübesi istiyorlarmış. Hadi dedik iş tecrübesini hallettik ama benim amacım orada 12 ay staj yapıp buraya dönmek değil aksine oraya gidip bir daha dönmemek. Eğer bu tarz paralı stajlara girebilirsem staj süresi dolduktan sonra orada ki çalıştığım şirkete kalıcı olarak geçme şansım var mıdır? veya şirkette paralı stajımın süresi dolduğunda orada kaçak kalabilir miyim?

4-) Burada belli bir yüksek meblağı biriktirip direkt turist vizesi almak için başvurarak bir kere vizeyi alıp kapağı atarak orada kaçak göcek işlerde çalışmak mı tıpkı Aykut gibi?(Bu arada California'da akrabalar var. Hatta kuzenim bir Amerikalıyla evli ve yakın bir süre önce oranın vatandaşlığına geçti. Vize işleminde bu tarz akrabaları karıştırayım mı yoksa konsolosluktakilere bu adam geri döner hacı senaryosunu yaşatmak için hiç akrabaları karıştırmamak mı lazım?

5-) En bilindik yöntemlerden olan Amerika'da bir dil okuluna kayıt olmak ve oraya gidince kaçak işte çalışmak mı? Bu konuda da merak ettiğim bir olgu vize süremiz dolduğunda orada kaçak olarak yaşamaya ve çalışmaya devam edebilir miyim yoksa ilk fırsatta adamı geri postalarlar mı? Farkındayım her ihtimalimin ucu kaçak göçek çalışma ve yerleşmeye dayanıyor ama sizden Amerika'ya yerleşmek hususunda en kolay yol hangisidir. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler

 
ABD hakkında pek bilgi sahibi sayılmam ancak Avrupa ve Latin Amerika üzerinden şunu söyleyebilirim;

- Bir kere sokakta polis vs. olur olmaz durdurup kimliğini sormuyor. 2 yıl Fransa'da kaldım, bu süre boyunca bir sürü ülkeyi gezdim, otostop çektim ama bir allahın kulu da çıkar bakalım pasaportunu görelim demedi. Dolayısıyla kaçak olarak yaşamak o kadar da zor değil diye düşünüyorum. Ayrıca kaçak olarak yakalansan bile bir sürü hakkın var, mülteci olmak için başvurabilirsin vs.

- Latin Amerika için de benzer bir olay geçerli. Meksika, Bolivya, Peru ve Arjantin'de ciddi bir kontrol yok. Sadece Peru'dan Meksika'ya dönerken didik didik aramışlardı beni (uyuşturucu kaçakçılığı meselesi yüzünden) ancak onun dışında sokakta hiç polis çevirip pasaport neyin sormadı.

Tabii bu mesele biraz da tipinle (maalesef) ve takılacağın mekanlarla / yerlerle de alakalı. Ben UNESCO gönüllüsü olarak yaptım bütün bu işleri ve gittiğim, kaldığım hiçbir yerde sorun olmadı. Elbette kaçak duruma da düşmedim hiç bir zaman.

Velhasıl kelam, bir şekilde vizeni alır gidersin, bir şekilde yaşarsın da ama değer mi sorusunun cevabını gerçekten bilemiyorum. Türkiye'de yapmaktan utandığın, küçük gördüğün işleri yapacaksın (Şimdi sana deseler Türkiye'de gel 1000 lira maaş benzin istasyonunda pompacı olarak çalış, yapar mısın?) Şu an içinde bulunduğun koşullardan daha kötü koşullarda yaşayacaksın...

Peki ne için?

neyse, ben Türkiye'yi özledim sanırım. :)
  • gereksiz insan  (10.09.12 21:28:07) 
Akraba da önceden oraya giden ve kaçak olarak baya bir süre kalıp Amerikalı bir kadınla evlenerek 5 yıldan sonra Amerika vatandaşı olan kuzenlerim işte. kimi yerlerde orada tanıdık varsa onların göndereceği davetiyeyle daha rahat vize alırsın deniliyor, kimi yerlerde orada ki akrabayı gösterirsen bu adamın orada tanıdıkları da var gidince geri gelmez diye vize vermeme olayları da olabilirmiş. Bence de en mantıklı yol bir şekilde vizeyi alarak oraya gitmek. oraya gittikten sonra da USA iş ilanlarna bakarak bir yerlerde vasıfsız olarak çalışmaya başlamak. Ha Work And Travel seçeneğim olsaydı onla giderdim ama WAT işleri bile vasıfsız işler oluyor. Yani oraya WAT'la da gitsen wut'la da gitsen yol pompacı, garson veya pizzacıdan geçiyor =))


  • marjinal kereste  (11.09.12 11:48:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.