[]

küçükken oynadığımız bir oyun

90'ların başında sokağımızda oynadığımız harita oyunu dediğimiz bir oyun vardı. tarif edeyim:

oyunu en az 5-6 kişi oynardık. oyunun başında asfalta tebeşir ya da taşlaşmış kireç ile tarafsızlığını bildiğimiz arkadaşımız hacmi birbirine yakın ama şekilleri birbirinden faklı oyuncu sayısı kadar girintili çıkıntılı bir harita çizerdi (yanda). hemen her alan en az 2-3 kişiye komşu olurdu. sıra ile her oyuncu sıra geldiğinde sınırı olan komşularından toprak çalmaya çalışırdı. diğer oyuncular da alanının uzak köşesine kaçardı. eğer koşmusuna kendi sınırından çıkmadan bir şekilde temas sağlayabilirse oyun başında belirlenen ölçülerde sınırı sünger ile silerek toprak çalardık, sınırı yeniden çizerdik, diğer alanlara komşu olmaya, ulaşmaya çalışırdık. alanını en fazla büyüten oyunu da kazanıyordu. yani bir nevi günümüzün board oyunlarının asfalt üzerinde oynamak gibi. oyun refleks ve esneklik gerektiğinden epey zevkli geçerdi.

merak ettim bu oyunu arkadaşım mı uydurdu yoksa başkaları da oynamışmıydı?

 
biz bunu ya da benzerini abimle oynardık. kareli deftere dünya haritası benzeri bir şey çizip bir de 10x10 kareden birer ülke yapardık.

sonrasında yazı tura atıp komşu devletlere saldırırdık. o da şöyle ki; 25 kare iran için tura. tura gelirse iran'dan 25 kare alır yazı gelirse toprak kaybederdik.

çok sonraları internette benzer oyunların olduğunu keşfettim ama ismimi çıkaramıcam şimdi.
  • b roy  (10.09.12 00:26:02) 
biz ortaokulda oynardık ama asfalta değil kağıda çizerdik herkes ülke seçerdi kendine sonra parayla yazı tura atardık tuttuğu gelen atak yapar ülkesini büyütürdü sonrada kazanan kazanır oyun biterdi senin zamanını bilmem ama biz 2005-2006 arasıydı ama şu an oynanıyor mu bilmem ?


  • 17december  (10.09.12 00:28:14) 
(bkz: ülke kapmaca)
(bkz: ülke fethetmece)

biz de oynardık
  • ermanen  (10.09.12 00:30:02) 
Arkadışının oyunu modifiye etmiş.Ama anlatılanlara göre sizin oynadığınız daha zevkliymiş. :)


  • Skey295  (10.09.12 00:50:03) 
biz de kağıtta oynuyoduk.


  • esenbogan  (10.09.12 00:53:46) 
çocukken bunu oynayanlar şimdi total war hastası. kağıtta oynamışlığım var, ders kitaplarının arkasındaki haritaların rengi atardı sile sile. hey gidi hey olsa da oynasak şimdi.


  • njtbcrn  (10.09.12 02:11:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.