[]

sata hard disk - windows xp

arkadaşın kasayı aldım sorun var diye. format atayım dedim ama mavi ekran geldikten sonra hard disk bulunamadı falan diyor. biraz araştırdım, sata hard disklerde böyle sorun olabilirmiş. bunu engellemek için ilk 2'si popüler olmak üzere toplam 3 çözüm yöntemi okudum:
1. anakartın sata desteği programı varmış onu diskete yükleyip kur ekranında f6 ile o disketi tanıtmak gerekiyormuş.
2. yine bu programı nlite diye bir programla windows xp cd'sine entegre edip çalıştırabiliyormuşuz.
3. bios'a girip ahci configuration'ı disable yapmak gerekiyormuş.
3. çözüm yöntemi olmuyor çünkü bios'ta öyle bir şey yok.
1 ve 2'yi yapmak için de anakart driver'ı gerekiyor fakat o da yokmuş. asus'un sitesinden indireyim dedim anakart modeliyle oradaki kategorilerin alakası bile yok, sanırım farklı bir sisteme göre kategori oluşturulmuş.
şimdi benim sorum bunu kısa yoldan çözebilecek birileri varsa yardımlarını bekliyorum.
diğer isteğim ise bana gerekli sata desteği şeylerini bulabilmeniz. anakart asus P4R800-V deluxe.
bir de garip bir şey ama bios'ta cdrom görünüyor fakat hard disk görünmüyor, açılıştaki siyah ekranda ise cdrom görünmüyor fakat hard disk görünüyor.

 
HP laptopumda "sata native support" diye bir şey vardı. HP recovery içinmiş, OEM Windows Cd'sinden yüklemeyi deneyince yok senin HDD'n riye kıllık yapmıştı. Onu kapatmadan bi türlü yüklenmemişti. Anakartta öyle bir şey varsa onu bi disable etmeyi denesen.


  • metal revolution  (18.11.08 20:43:41) 
3. yontem yoksa belki de anakart sata desteklemiyordur diycektim ki modelini yazmışsın baktım destekliyor. bios'u biraz kurcalayın bence.

support.asus.com

adresinde bu anakartın sürücüleri var ve bunların aralarında da SATA ile ilgili bir şey yazmıyor. belki anakartın disketi duruyordur? 2. yöntem için zaten elinizde SATA driver bulunması gerek, ve zaten driver elinizde olsa sorununuz olmazdı.

şunu yapabilirsiniz bu arada, vista'da böyle bir dert yok. vista kurun direk driver falan istemeyecektir.

bence bios'ta yoksa bile mutlaka güncellemişlerdir. siz de bios güncelleyin verdiğim linkten.
  • desdinova  (18.11.08 20:47:33) 
ha bu arada öncelikle asus'a sitesinden email atın, siz çözmeye çalışırken mutlaka onlar size dönerler.


  • desdinova  (18.11.08 20:49:47) 
@stack
sanırım sorunumun ne olduğunu tam olarak siz anlamışsınız, forumlarda okuduklarımla benzer bilgiler vermişsiniz.
nlite ile entegre etmek için resimli anlatımlar falan da buldum ama derdim anakart için o entegre edilecek ufak programı bulmak, chipset mhipset bilmediğim için anakart modelini verdim belki bi bulduran olur diye. :) desdinova'nın verdiği linkteki RAID kategorisindeki şeyi indirmem gerekiyor anladığım kadarıyla?
  • sanal uyku  (18.11.08 21:34:05) 
1- dlcdnet.asus.com sisraid>driverdisk yolunu takip edip make disk'i çalıştırın. gerekli dosyaları program diskete kopyalayacaktır.


  • opteron  (18.11.08 22:22:53) 
olmadı onu da yemedi, bıraktım vazgeçtim.

edit: oluyo galiba
  • sanal uyku  (18.11.08 23:17:11 ~ 23:24:02) 
ee nooldu


  • desdinova  (20.11.08 12:06:08) 
disketle yükleme yaptım, ilk seferde sıfır windows xp denedim olmadı. sonra sp3'lü bir tane denedim o yükledi ama şimdilik diğer driverları yüklemeye vaktim olmadı bakalım.
bir de şu "bir de garip bir şey ama bios'ta cdrom görünüyor fakat hard disk görünmüyor, açılıştaki siyah ekranda ise cdrom görünmüyor fakat hard disk görünüyor." olayı hala var.

  • sanal uyku  (20.11.08 15:23:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.