[]

Mısır arabası işi

Efem, dün arkadaşla bir alışveriş merkezinde yemeğimizi tatlımızı yedikten sonra, pek sevdiğimiz mısırı (hani bu bardakta satıyorlar) da yiyelim diye düşündük. Lan bi' baktık mısırcının önünde kuyruk var. Hemen o anda arkadaşla göz göze geldik ve kafalarımızın üstünde birer ampül parladığını gördük.
Düşündük lan bu adam 10 dakika içinde 4 liradan 10 tane satıyor. "Biz bunu kendi ilçemizde (küçük turistik bir ilçe) neden yapmıyoruz" diye düşündük ve böyle bir işe girmeye karar verdik. Şimdi işin tanımı şu, ilçede işlek bir caddeye bu mısır arabalarından birini koyacağız, başına da bir genç koyacağız, bu çocuk satacak, bize parayı gönderecek, biz de çocuğa maaşını ve sigortasını ıvırını zıvırını yapacağız.
Ama tabi şimdi bu işler öyle he deyince olmaz dedik ve ufak bir "todo list" yaptık.
1 - Böyle bir mısır arabasını nerden, ne kadara yaptırabiliriz?
2 - Bu işlek caddedeki yeri belediyeden kiralamamız gerekecek sanırım, bu işi nasıl, ne kadara ve kiminle yapabiliriz?
3 - Biz bir franchise flan olmadan, kendi markamızla bu işi yapmak istiyoruz, haliyle bu markanın tescili ne biliyim ticaret odasına kayıt gibi işlemleri ne kadar tutar?
4 - İsim olarak CORNer , CORN-a flan gibi şeyler düşündük ama, siz böyle bir şey yapacak olsanız isim olarak ne düşünürdünüz?

Bunlar şimdi normal yolla bizim bu işi yapabilmemiz için gerekli olan şeyler. Bir de eğer olur da böyle bir şey açarsak başımıza gelebilecek "extreme case"leri listeledik.
5 - En önemli olan şeylerden birisi, elaman. Biz güvenilir bir eleman koyacağız ama ne kadar da güvenilir olursa olsun bu adamın çalıp çırpmayacağının garantisi yok. Bunu yapan yerler bu işi nasıl yapıyor da kotarıyor? Yani adam gider marketten hazır mısır alır kendi satar vs. Bunların önüne nasıl geçebiliriz.
6 - Şimdi bu arabada haliyle tüp olacak. Lan bu tüp olur patlar, biri gelir gece izmarit atar, kundaklar, bütün sokak havaya uçar :) Bunun için ne gibi önlemler alınabilir.
7 - Zehirlenme, aldığımız mısır bozuk çıkar da birisi "lan ben zehirlendim hep sizin yüzünüzden" der. Veya mısır bozuk çıkmasa bile böyle der. Böyle bir durumda naapabiliriz?
8 - Hem bu elemanın sattığı şeylerin sayısını tutabilmek hem de marka imajını yansıtmak için de böyle üstünde markamızın logomnuzun vs olduğu pet bardaklardan yaptırmamız gerekecek. Böyle bir şeyi nereden ne kadara yaptırabiliriz?

Böyle bir iş deneyimi olmuş olan veya bu konularda bilgileri olanlardan cevap bekliyoruz.

Not: Bu işe arkadaşımla çok fazla olmayan bir bütçe ayırıyoruz. Amaç "hem ticaret nasıl bi olaymış, ulan birimiz mühendisiz, birimiz diş hekimi, Istanbul'da aldığımız bu maaşlarla nereye kadar, ufaktan da kendi memleketimizde bi işin ucundan tutalım"ı gerçekleştirmek. Çok büyük bir kâr beklentimiz yok. Denemek istiyoruz, hevesliyiz, atılganız. Önerilerinizi bekliyoruz

 
bi akıllı siz misiniz lan demeden tabiki sizi tebrik edeceğim öncelikle cesaretinizden. ancak sadık bir mısır müşterisi olarak en önemli olan olay marka, eleman, araba, cadde değil, mısır. Türkiye'de o mısır arabaları markalarından onlarca çıktı saymakla bitmez, bi tane fazla olmuş olmamış o da fark etmez. ancak ben kendi izlenimlerime dayanarak söylüyorum ki, bir kaçı haricinde hepsi yok oldu. hayatta kalanların başında da DailyFresh geliyor ki sanırım babadan torpilli olan da buydu. Bunların özelliği de bildiğim kadarıyla mısırı güney amerika'dan getirmeleri yani ithal etmeleri. Türkiye'deki mısırlarla olacak iş değil o, berbat bir tadı oluyor.

bu yaz sahilde arkadaşlarla yürürken, mısırcının biri (dailyfresh) gruptan birinin arkadaşı çıkınca muhabbet olduğunda ben de baya bi soru sormuştum. Franchising koşulları o kadar zor gözükmedi bana, yani gayet yapılabilir gibi gelmişti. Bence siz yine de bu franchising'i tekrar düşünün hem onlar size yardımcı da olurlar diğer konularda. elemana da takmayın kafayı, anlamaz büyük ihtimalle o franchising'dir, ithalattır falan.

işine yarar umarım.
  • desdinova  (18.11.08 12:28:30) 
yeni yaratıcı fikirler ile dailyfreshmis, bilmemneymis dinlemezsiniz bile. yaratıcı olun.


  • head  (18.11.08 12:53:33) 
bir arkadaşı mbu işe girmişti. battı. haberiniz olsun. mekanı da üsküdar'da bir cafede idi. bilemiyorum.


  • hostararara  (18.11.08 13:01:50) 
ankarada bu mısırların bardak fiyatı 1.5 liraya düştü; benim arkadaş çevremde bu mısırlardan yiyen tek benim, diğer herkes para tuzağa gözüyle bakıyor; Bu kişiler ülkenin dört bir yanından gelmiş farklı farklı cinsiyet,kültür ve gelire sahip ama nasıl olduysa bu bardak mısırın para tuzağı olduğu konusunda hemfikirler; Lan ne zaman bardak mısır alsam laf yiyorum be :)

Neyse gözlemlerimi yazayım dedim; Zaten boilteau ve desdinova bunun franchising olduğunu yazmışlar;

Ben de not düşeyim, değerli bakanlarımızın oğulları da çok girdi bu işe; Hava alanını falan kapatmışlardı hatta , çok çıktı televizyona;
  • mrtksn  (18.11.08 17:55:05) 
hâlâ havaalanında iki adet mevcut dailyfresh. çok da gidiyor.

istanbul atatürk tabi.
  • desdinova  (18.11.08 23:01:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.