[]

Kedi-Kedi-Kedi II

Selamlar,

Dün bahsettiğim ufaklığı aldım geldim. Kendisi maalesef 2 aylık. Şimdiye kadar hiç bir aşı olmamış. Veterinerin de çok bilgilendirdiğini söyleyemem.

Birincisi, kedinin iki aylıkken annesinden ve kardeşlerinden ayrılması erken midir?

Veterinerden çıkmadan önce kedişe bir pire yağı döküldü, bir de parazit tableti yutturuldu. Ancak kediş yolda kustu. Bu tableti yeniden vermemiz gerekir mi? Bir de, kedinin annesi babası dışarı çıkıp geliyorlarmış. Bu yüzden kediye birşey bulaşmış mıdır?

Son olarak, bu sıpa patileriyle elimi tutup tutup ağzına götürüyor ıssırmak için. Şu anda canımı yakmıyor ama ileride çok ıssıran ve tırnaklayan bir kedi olmasını istemiyorum. Her seferinde yüksek sesle hayır deyip elimi çekiyorum ama başka yapabileceğim birşey var mı? Issırma oyuncağı filan oluyor mu?

Teşekkürler

 
2 aylık kedinin ayrılması erken degil ona eminim
ama dierlerini bilemiycim..

  • merope  (18.11.08 10:47:06) 
- iki aylık iyidir, bişi olmaz. ama gönül ister ki kedi çift olarak gelsin kardeşiyle.
- yol tutmuştur, ondan kusmuştur. veterineri arayıp sormakta fayda var. kediye bir şey bulaşmamıştır, ne de olsa parazit tableti yutmuş. diğer tür hastalıklar için aşıları yaptıracaksınız zaten
- ısırdığında höt deyin ki hoşlanmadığınızı anlasın. ama sabırlı olmak lazım, oynamak istiyor aslında, kedi sizi de kendinden bildiği için :) tırmaladığında iki patiyi birbirine sürtün ki anlasın tırnaklar acı verir. en azından pati attığında tırnak çıkarmaz (pati atmanın önüne zor geçiliyor.)
  • no avalon  (18.11.08 10:50:49) 
kedin varsa, biraz da oyuncuysa ellerde kollarda tırmık izlerine alışacaksın. bunu önlemenin yolu çok net söyleyebilirim ki yok. yazlıktaki sadist psikopat cani bir komşumuz tırnaklarını söktürmüştü kedinin (kestimek değil direk kökünden). o tırmalamıyordu mesela. böyle gerzekçe yöntemler dışında tırmığın önüne geçmek imkansız. zaten oyun yapıyorsa tırnak çıkarmadan patiler. kızmışsa tırnaklı patileyip kanatır. ama büyüdükçe oyun moyun unutup hep tırnaklıyorlar.

bir de çok seri hayvanlar. attığı patiden elini çekerek kurtulmak çok zor. ışık hızıyla tırmalıyorlar aman dikkat.
  • kibritsuyu  (18.11.08 11:16:44) 
ısırdığında elini kedinin ağzına doğru enlemesine ittir ki ısıramasın belli bir süre sonra ısırmak için saldırırken ısıramadığını, ağzının 2 karış açıldığını hatırlayıp yalamaya başlıyorlar.

pati atma huyunu da ancak onunla oynarken çözebilirsiniz. tırnak geçirdiğinde yüksek sesle hayır demenin kedi üzerinde bir etkisi olmaz köpek üzerinde olur. tırnak geçirdiğinde oyun oynamayı bırakın. belli bir süre sonra tırnak da geçirmiyorlar. bazı kişiler tırnakladığında kediyi çimdikliyor ama ben buna karşıyım. onun canı sevilmek istemediğinde o seni çimdikliyor mu? hiç...
  • atrin  (18.11.08 11:33:46) 
benim kedim hiç öyle tablet falan yutmadı, onun da bi aşısı var bildiğim kadarıyla..
tırmalama konusunda her tırmaladığında "höt" demek önemli..(daha doğrusu bi kızma sesi belirle, hep onu yap, benimki "şşşşt"den anlıyor mesela..) zaman içinde bunun senin canını acıttığını ve yapmamasını gerektiğini anlayacaktır..o zamana kadar güzel ellere veda, her an çizikler kaçınılmaz :P
bu arada canavarın bi fotoğrafı falan var mı?o kadar yorum yaptık okuduk merak ettim..:D
  • erostrada  (18.11.08 11:34:59) 
bi de tırmalama oyuncakları var, alın ve patisiyle tırmalama hareketi yaptırın üstünde, zamanla sizden ve kanepelerden vazgeçip oyuncağa geçer..
ısırma için bildiğim oyuncak yok, her şeyi ısırıolar zaten..

  • erostrada  (18.11.08 11:36:07) 
@erostrada: tırmalama oyuncağı falan işe yaramıyor. nereyi canı çekerse orayı tırmalıyor yine. o kadar oyuncak aldık. yerini gösterdik, bi iki tırmaladı beğenmedi, yine koltuklara döndü. kedi yüzünden lime lime olan koltukların yüzünü değiştirdik, çıkan eski kumaştan da yeni bir tırmalama aleti yaptık. hesapta koltukları seviyo ya, al işte aynı kumaş, onu tırmala diye, onu da beğenmedi. gitti eski gazeteleri koyduğumuz kutuyu parçaladı. kutuyu kaldırdık, bu sefer balkonda süpürge buldu onu parçaladı. tırmalama aletine hiç pas vermedi 13 yıl boyunca. hayvanın karakteriyle de alakalı olabilir tabi.


  • kibritsuyu  (18.11.08 11:43:45) 
@kibrit
benimki de belli bir süre koltuklarıma dadandı ama her seferinde kızıp her seferinde azimle tırmalama duvarına götürünce pes etti..
tabi kedilerin de karakteri var, hepsi bir olmuyor ama bende işe yaradı..
  • erostrada  (18.11.08 11:55:26) 
ay çok sevindim kedi almanıza ya ! hayırlı olsun.. gün geçtikçe ne kadar süpper bir karar aldığını anlayacaksın :) kedisiz ev , ev gibi bile gelmeyecek.. kendi evime gideyim de pisimi mıncırayım diyeceksin :)

heh gelelim aklındakilere..

iki ay , kedinin anne sütü alması için yeterli bir süredir.. ideali midir bilmiyorum ama yeterli olduğundan eminim...o açıdan "çok mu küçükken aldım" diye soru işareti olmasın aklında , ufacık tefecik içi dolu turşucuk bir kedi için ideal zamanında almışsın :)

parazit tabletine gelince...yolda, arabada sarsıldı diye kusmuştur herhalde.. koruyuculuğu gitmiş midir bilemiyorum veterineri arayıp sormakta fayda var..
bu arada,bazı veterinerler parazit aşısı yerine böyle tablet veriyorlar.. tablet de mutlaka koruyuculuğu olan bir şey ama aşının daha etkili olduğunu,daha kapsamlı bir koruyuculuk sağladığını duymuştum ben.. ayrıca sanırım tabletlerin ayda bir yutturulması gerekiyordu, parazit aşısı ise 2.5-3 ayda bir yapılan bir şey. bu açıdan da aşı daha makul geldi bana..ama sen nasıl rahat edersen , veterineriniz ne tavsiye ederse o şekilde devam edersin..

kedinin annesi babası dışarı çıkıyormuş ama aşıları yapılmıştır herhalde ?
yani evde aşısız kedi besleyeceklerini sanmıyorum , bu açıdan da için rahat olsun. zaten şimdi ufaklığın tüm aşılarını / bakımını yapıyorsun ; hiç bir sorun çıkmaz..

ısırma meselesine gelincee..
valla genel geçer tüm kurallar, mevzu kedi olduğunda rafa kalkıyor..
kimi kediler otoriter bir ses tonuyla "hayır" denmesinden anlıyorlar, kimileri "şşişşşt!" sesinden ,kimileri assla ısırmaya tırmalamaya yeltenmiyorlar , kimilerine ise hiç bir şey kar etmiyor.

gözleri açılmadan evimize gelen büyük kedim , küçükken ısırdığında sertçe "hayır" diyorduk , parmağımızı sallıyorduk , kaşlarımızı çatıyorduk, "aaa!" diyorduk ; aynı hareketleri yaptığında, aynı tepkileri alırsa, yapmaktan vazgeçer sanıyorduk ama yok yani , 3 yaşında gürbüz bir kedi oldu .. hala ısırıyor hala ısırıyor...
kedinin huyuna suyuna göre değişen bir şey bu anlayacağın..2 yaşında küçük kedimiz ise öyle munis öyle sakin bir hayvan ki , büyük ihtimalle dişleri ve tırnakları olduğunu ve bunları kullanabileceğinin farkında değil :) büyükten dayak yediğinde yere yatıp göbeğini açıyor, kendini öyle savunacağını sanıyor :) o derece uysal bir şey :)
anlayacağın tamamen şans işi bu .. bakalım sizin kısmetinize nasıl bir şey çıkacak :)

bu arada sen yine de şimdilik ısırmasına çok müsaade etme.. ısırdığında oyunu bırak,yanından ayrıl..bir kilit kelime edin , o yanlış bir şey yaptığında o kelimeyi tekrarla . "yapma!" gibi , "olmaz!" ya da "hayır dedim!' gibi..
ama dediğim gibi , kimi kedilerin mizacı daha vahşi oluyor , ne yaparsan yap , kedinin ısıracağı varsa ısırıyor,engelleyemiyorsun..

ısırma oyuncağı diye özel bir şey var mı bilmiyorum ama oynayıp vakit geçirebileceği , stresini üzerinde atabileceği oyuncaklardan alabilirsin.. (aslında yavru bir kedi için en iyi oyuncak , diğer bir yavru kedidir :) ve iki kedi her zaman bir kediden iyidir.)

tırmalama tahtası için de henüz erken , ama birkaç ay sonra , ayaklı büyük olanlarından bir tane edinip , şişe şeklinde satılan ve kedilerin kokusuna bayıldıkları "catnip"lerden de bir şişe alıp , tırmalama tahtasını catniple spreyleyip , kedi kişisinin tırmalamasını umabilirsin :) bizim evde farklı boy ebat ve şekillerde dört ayrı tırmalama tahtası var ve çok şükür ne koltuklarımızı ne perdelerimizi ne de halılarımızı tırmalamıyorlar..

mama konusunda da dikkatli davranacağını umuyorum..
veterinerlerde satılan profesyonel mamaların yavrular için olanından alıp vermelisiniz.whiskas'tan uzak durun , şu an çok küçük olduğu için de evde yediklerinizden ona vermeyin (süt dahil.)

veteriner seçimini de nasıl yaptınız bilmiyorum..
birkaç kötü veteriner deneyiminden sonra, biz süpper bir hekim bulduk , uzun süredir ona gidiyoruz.. yerleri kurtuluş'ta , aklında olsun , lazım olursa vereyim numarasını.

ufaklığın göbeğini mıncırıp patilerinden öperim :)
tekrar hayırlı olsun.
  • hickiran karasinek ve uyuyan karinca  (18.11.08 12:23:04) 
yav şimdi aklıma geldi, kedilerin nefret ettiği bi hareket var: burnuna "pıt" yapmak. vurmak değil ama, şöyle parmağı sallayıp burnuna dokunmak. ısırdığında falan "höt" -ya da ne kelime kullanacaksınız- deyip burnuna dokunun (okşamadan ama, onu seviyor şerefsizler). şartlı refleks oluyor bi süre sonra.


  • no avalon  (18.11.08 13:26:13) 
kediler nefret ettikleri hareketlere patiyle karşılık veriyor. aman dikkat.

mesela bir sefer ıslak ilinizle kedinin suratına su atma hareketi (eli yumruk yaptıktan sonra parmakları hızla açarak eldeki suyu karşıdakinin suratına atarak yapılan sinir hareket) yapın, o saatten sonra o kedi eliniz kuruyken de suratına yaklaşan o şekilli bir el gördüğünde korkacaktır. ama patileyerek karşılık verebilir.
  • kibritsuyu  (18.11.08 14:33:24) 
teyzemin tüylü canavarını istenmeyen bir davranıştan yegane vazgeçiren şey sprey sesi, yani "psst" sesi. ama işin aslı, pisilerin kokulara karşı çok hassas olması, özellikle de kolonya, parfüm, deodorant tarzı kokulardan pek hazetmemeleri. bu tarz bir koşullandırma deneyebilirsin. bir süre sonra psst sesini çıkarman bile yeterli olabilir. bir de minik burunları pek hassastır, malum. hızlıca burnuna üflersen ısırdığı/tırmaladığı elini kurtarman kolay olur. huylanıp, kafasını çevirip kaçacaktır büyük ihtimalle bunu yapınca. yüzüne hapşırıp eylemine devam de edebilir tabi yeterince psikopatsa :) ısırıp oynayabileceği tüylü falan ufak bir oyuncak da faydalı olabilir, yeter ki koparıp yutabileceği bir parçası olmasın.


  • tarantinoesque  (19.11.08 02:57:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.