[]

İngilizce roman okumak

İngilizce filmleri, videoları altyazısız izliyorum gayet de rahat anlıyorum. İngilizce çizgi roman okuyorum ve bol bol wikipedia sayfası okuyorum zorlanmadan... Ama iş roman okumaya gelince moralim bozuluyor. Örneğin Clive Barker'ın İmajica kitabını okumaya çalışıyorum sayfa başına 10 tane bilmediğim sözcük çıkıyor. Yani sözcüğü anlamayınca cümleyi de anlamayacağım türden sözcükler... Ne yapmak lazım oturup sözlüğü ezberlesem mi? Orson Scott'ın How to Write Science Fiction and Fantasy kitabını okudum örneğin gayet de rahat okudum. Clive Barker çok mu eski sözcük kullanıyor bilmiyorum ki... Barker'ın Mr.B Gone adlı kitabını da okumuştum yine zorlana zorlana... Diyaloglarda falan zorlanmıyorum tabi ama tasvirlerde Barker coşuyor kelime kullanma konusunda... Yol yöntem söyleyin artık İngilizce roman okuyabilmem lazım...




 
yani 2-3 tanesini elinde sözlükle okuduktan sonra yavaş yavaş kelime haznen gelişmeye başlayacaktır ve haliyle daha rahat anlamaya, daha nadir bilmediğin kelimelerle karşılaşmaya başlarsın.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (07.09.12 17:05:19) 
düzeyimiz aynı gibi. chuck palahniuk romanlarını rahatça okuyabiliyorum. tarz ilgini çekerse chuck palahniuk gibi ağdalı dil kullanmayan yazarların romanlarını deneyebilirsin.


  • bubezleeb  (07.09.12 17:09:27) 
kolay olan kitaplarla başlayacaksın.
ben mesela ilk harry potterı okudum ingilizce, hiç zorlanmadan. sonra başka bir kitaba başlamıştım klasiklerden, inanılmaz zor geldi. game of thronesa başladım, zorlanmadım ama betimlemeler o kadar fazla olunca (ve konuyu bilince sanırım) sıkılıp yarım bıraktım.
philippa gregorynin bir kitabını ingilizce okudum, o da fena değildi.

eğer sözlük olmadan anlamlarını çıkarabileceğin kelimeler ve kalıplar kullanan kitaplarla başlarsan daha iyi olur.
sözlükle okumak iyi değil ve tavsiye edilmiyor. dil kurslarında da sözlük kullandırtmazlar. senin anlamı çıkararak öğrenmen onu daha kalıcı yapar.
  • goldentitan  (07.09.12 17:12:36) 
dilinin agirligiyla bilinen kitaplardan bu asamada mumkun oldugunca uzak dur. Zamanla olacak seyler, aceleye gerek yok. Makale okumani tavsiye ederim, kendi alanindaki tezleri oku ;) ders kitaplarini oku. mesela,ekonomiye ilgiysen (bkz: daron acemoglu) nun kitapalrini okuyabilirsin. ya da paperlarini.


  • nekodunlangafana  (07.09.12 17:15:26) 
Anlamadığınız sözcüklere hiç takılmayın, aynen devam edin. Yalnız bazı kelimeler çokça geçer veya konunun anlaşılması için bilinmesi şarttır, sözlükten sadece onlara bakın. Garip ama gerçek: Bir süre sonra daha önce bilmediğiniz kelimelerin anlamını sezeceksiniz.
(Gerçekçi gelmiyor biliyorum ama bunu bir deneyin).

  • firez  (07.09.12 17:41:08) 
imkanın varsa ipad/iphone ile oku. kendi içinde sözlük olduğundan hemen üstüne tıklayarak anlamını görüyorsun ve romandan fazla uzaklaşmadan anlamadığın kelimeyi öğreniyorsun.

ben basılı kitapta ingilizce okumayı hiç sevmememe rağmen bu şekilde her boş kalışımda açıp okuyorum. ayrıca klasikler bedava olduğu için kitap bulamama sorunu yok.

ve evet, anlamadığın her sözcük için hemen sözlüğe bakacaksın diye bir kural yok. bazen cümleyi okuyunca ne olduğunu çözebiliyorsun.
  • bira sisesi kapagi  (07.09.12 17:56:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.