[]

Doping vs. Şike / Teşvik Primi

Futbola ilgi duyan panpalar,

3 temmuz 2011'den bu yana içinde bulunulan süreçte şike ve teşvik primi kavramlarını bol bol duyduk. Mesele hala muallak, ceza verildi ama uygulanacak mı belli değil falan.

Benim derdim onlar değil pek. En son değişen kanunla beraber kurumlara değil kişilere ceza olayı gündeme geldi. Aziz Yıldırım'ı kurtarmak için çıkarıldığı söylendi vs.

Olaya bir başka açıdan bakalım şimdi. Doping yapan bir sporcu eğer yakalanırsa takım değil, sadece sporcu birkaç yıl ceza alıyor. Sonuçta doping de şike ve teşvik primi gibi maçın skoruna etki eden bir yan faktör. Dopingin yanlışlıkla olabileceği, şike ve teşvik priminin kasıtlı olduğu söylenebilir. Şike rakibin direkt mağlup olmasını sağlarken doping ve teşvik primi sonucu garanti etmez ama sonuç elde edilmese de ikisi de ortaya çıkabilir.

Yani nasıl Aziz Yıldırım şike yaptıysa bunu Fenerbahçe için yapmış olacaksa, Alex de Souza da doping yaparsa bunu Fenerbahçe için yapmış olacak. Sadece takım sporları değil, bir takım adına yarışan bireysel sporcular da düşünülebilir.

Bu konuda sizin düşüncenizi merak ediyorum. Evet budur soru, ne düşünüyorsunuz?

 
Bence doping ve şike aynı kefeye konulması gereken şeyler değil. Doping yapan sporcu sonuca kesin etki edecektir diye bir şey yok. Ama masa başında alınmış bir maç, maçı alanın galibiyetiyle ya da ihtiyacı olan skorla biter. Sonucu önceden belirlenmiştir. Ayrıca dediğin gibi sporcu farkında olmadan da dopingli oluyor.

Ha mesela şöyle bir şey de var, X futbolcu rakip takımla anlaşır, gol atmaz vs. O zaman bu kişinin takımına cezai yaptırım uygulamak saçma olur. Tabi tüm takım sorumluları iyice bir sorgulanır, bu durumdan haberdar olmazlar ise takıma bir zarar gelmemesi gerekir. Bu açıdan birbirine benzerdir. Bir de etik değil, spor ahlakına aykırı. Bu yönleriyle de ortak.
  • himmet dayi  (07.09.12 10:34:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.