[]

Uçak bileti iptali

Selamlar,
Uçuş iptali ile ilgili bir sorum olacak arkadaşlar.
22-27 Eylül için Lufthansa'dan gidiş dönüş bir uçak bileti aldım. Ancak (isim vermeyeyim) x isimli bir acente aracılığıyla.. Bilet iptali için aradığımda bu biletin iptal edilemez olduğunu söylediler. Dedim ki "Bu bileti kendim ödemiycem, başka bir finansal desteğim var. O desteği de iptal ettim ve bunu cebimden karşılayacak durumum yok." Onlar da yapacak bişi yok falan dediler.
O zaman benim koltuk boş mu gidecek bu uçak dediğimde de yok başkasına satılacak, hem sizden hem diğer kişiden para alınacak dediler.
Şimdi bu nasıl bir iştir arkadaşlar? Acentenin yamuğuyla mı karşı karşıyayız? Yasal haklarımız nedir? Tecrübeli arkadaşlar bilgilendirirse çok iyi olur..
P.S. Bu arada herhangi bir sözleşme göstermediler bu süreçte ve doğal olarak imzalamadım. Yani biletin iptal edilemez olduğunu söylemediler. Bileti de kesmelerine rağmen henüz para ödenmedi. Bir tanıdık aracılığıyla finansal destek gelene kadar ödeme bekletiliyor (Ama acenteye borçluyuz tabi). Fatura da yok yani, sadece maille gelen bir e-bilet var.

 
Biletlerin farklı sınıfları oluyor, promosyonel, esnek vs şeklinde.
En ucuz bilet promosyonel sınıfta bulunanlar, onların da iade ve değişiklik şartları ağır oluyor.

Sen acenteye parayı ödemiş olsaydın üzerine soğuk su içerdin muhtemelen. Acente ile aranızda nasıl bir anlaşma söz konusu bilmiyorum ama acentelerin de iptal yetkisinin kısıtlı olduğunu düşünüyorum. Yani o para illa ki birinden çıkacak, haliyle acente sorumlu olan kişi olarak sana yıkacak bu masrafı.

Yamuk falan yok ortada, işlerin kesinleşmeden bileti kestirmiş olman hata. Rezervasyon yaptırıp finansal destek gelince de kestirmeliydin.

Senin koltuğa gelince; eğer uçak doluysa, firma senin check-in süresi bitene kadar gelmediğini görüp biletini yedek yolculara satacaktır. Böylece bir koltuktan 2 bilet parası kazanır.
  • cakabo  (06.09.12 15:42:11) 
promosyon bilet aldıysan (nispeten daha ucuzdur, çoğu bilet bu kategoride geçer) iptal edilemez.

normal bilet alsaydın, işlem ücreti dışındaki kısmı geri alabilirdin
  • ethros  (06.09.12 15:42:17) 
e-bilet geldiyse bilet kesilmiş demektir, promosyon biletse ancak cuzi bir vergi iadesi alırsın, bilet parası gider. sen bileti iptal ettirmedikçe de o koltuğu kimseye satamazlar.


  • hopkins  (06.09.12 15:43:05) 
rezerve etmiste olabilirler , satin almista olabilirler.

yok efendim iptal edilemez odlgunu söylemediler filan diye bir sey olamaz genelde aldiginizda kabul etmis sayilirsiniz ayrica maille bazi bilgiler gitmis etc olabilir muhtemelen siz bi döküman ile almissinizdir onu ama acente ile aldiysaniz ansil isler sürec bilemiyorum.

daha satin almadi iseniz herhangi bir taahütte bulunmadiysaniz nasil bunu yapmislar hayret bu durumda ama ücret ödememe durumu olabilir.
  • serabetan  (06.09.12 15:44:14) 
işte bir şekilde hatırlı kişiler tarafından ödeme geç de olsa yapılacak diye söz verilmiş acenteye, borçlu görünüyoruz yani.
acenteyi pas geçip durumunuzu direk lufthansa ile görüşün. acentenin bileti kesmeden önce sizi bilgilendirmediğini falan anlatın şeklinde bir öneri aldım.
direk hava yolu firmasının bu konuda esnekliği var mı acaba?
  • sskywalker  (06.09.12 16:06:21) 
thy de iptal etmek istediğimde "biletinizi iptal ederseniz para vermeyiz ama yerine bilet keseriz 1 sene içerisinde o bileti kullanabilirsiniz" demişlerdi ve o şekilde yapmıştım. iptal olacağı için para zaten gidecek, en mantıklı çözüm bu bence..


  • giga1905  (06.09.12 16:20:01) 
sanırım öyle olacak. umarım o 1 sene süreyi lufthansa da tanır, ya da acente..
neyse cevaplarınız için teşekkürler, aydınlatıcı oldu.

  • sskywalker  (06.09.12 16:23:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.