[]

asabi baba sorunsalı

babam, damar tıkanıklığı nedeniyle stent takılmış ve halen hipertansiyon & kolesterol hapları kullanan bir şantiye mühendisi. genelde çok şahane bir adam olmasına rağmen, bazen inanılmaz asabi oluyor, saçma sapan yerlerden laf sokmaya başlıyor, sonra cevap verince de mevzu çıkartıyor. normalde anlatsak, ulan ne salak şeymiş niye kızmışım ki diyeceği şeyler. bugün saçma sapan bir kablodan dolayı neredeyse sinir krizi geçiriyor diye polis çağıracaktım, kız kardeşime (16) el kaldırmış, çılgınca bağırıyor. vurmamış ama kızın gururu alt üst olmuş, ettiği laflar yetmiş yani, hıçkıra hıçkıra ağlıyor omzumda. babama gidiyorum ne oldu diye, elindeki kumandayı sağa sola vura vura anlatamıyor, var gücüyle bağırıyor adam.

bu derece büyük en son kavgamız temmuzda olmuştu, ondan önceki de geçen sene ekim kasımda falan. yani sıklaşıyor gibi. temmuzdaki kavgada suçlu bendim, en sonunda üstüne falan yürüdüm de kalktı gitti yanına hiç bir şey almadan, çok gururuna dokundu doğal olarak, zor barıştık.

ama yapacak başka bir şey bırakmıyor ve kendisi de olayın farkında, yani çok saçma bir şey aslında çıkardığı mevzular. daha önceden de modu asabiyse evet asabiydi ama bu derece değildi, ilk defa böyle görüyorum. hiç memnun değil, bir şeyler onu çok rahatsız ediyor farkındayım, ama huzurlu bir aileydik esasında, şimdiyse bakıyorum, bugün mesela kardeşim olmasa basıp gitmiştim çoktan. aşırı huzursuz bir adam oldu, negatif enerjisi evin dışından hissediliyor.

işin kötüsü bu mevzulardan sonra da çok pişman oluyor hep, söylemiyor ama anlaşılıyor.

herkese olan bir şey mi bu, orta yaş, ne bileyim hipertansiyon falan, yoksa ciddi ciddi profesyonel yardım alsın falan moduna mı girmeliyim?

edit: ve takdir edersiniz ki kesinlikle yakıştırmıyor kendine profesyonel yardım ilaç falan, hayatta yaklaşmıyor.

Edit 2: En son kontrollerinde şekerinin yüksek olduğunu söylemiş doktor, ailede de (babaannemde) şeker öyküsü var, ama diyet yapma konusunda kesinlikle pozitif değil. Yapmıyor adam.

 
benim de bu sorun yüzünden ilaç kullanan çok arkadaşım var. profesyonel yardım her zaman için daha iyidir.

herkese olan bir şey olduğunu düşünmüyorum ama mesela biz nasıl açken sinirli oluyorsak babanız da başka bir durum yüzünden sinirli olabiliyordur.
  • empty blank  (04.09.12 01:56:27) 
profesyonel yardım derken psikolojik değil de gerçekten şekerine bilmem nesine bir baktırın. atıyorum basit bir vitamin eksikliği bile bu tarz sinire, asabiyete sebep olabiliyor.


  • cominghomeagain  (04.09.12 02:32:45) 
zor zamanlardan geciyorsunuz. babanizin testosteron seviyesi dusmus olabilir.

ayrica santiye muhendisligi, diger islerden daha fazla stresli olabilen bir istir. zaten tansiyon ve sekerinin yuksek olmasi da stres seviyesi hakkinda bir fikir veriyor. santiye muhendisleri, uygulamaci olduklarindan ve ozellikle babanin yasina gelmis santiye muhendisleri artik cok tecrube kazanmis olduklarindan, aptalliga tahammulleri azalmistir. hayati boyunca "iki iki dort eder" kesinligiyle calisa calisa, "ulan, siktiriboktan bi kablo icin, gul kizimin kalbini kirmayayim" diyemiyor. bunu dusunemiyor. eminim sonradan o da uzuluyordur bu yaptiklarina. hatta buna meslek hastaligi bile diyebiliriz.

imkan varsa, suyuna gitmeye calisin. alttan alin. "he babacim, sen haklisin" diyin. "bizim daha bildigimiz, yanildigimiza yetmez" diyin. "senin tecrubendeki muhendisler, senin kadar iyi muhendisler..." gibi baslayan cumlelerle biraz yaglama yikama yapin.

gizli ve kronik bir depresyonu da olabilir. bi de soyle onemli bir durum var:

artik gozleri daha az goruyor, sekeri dustugunde elleri titremeye basliyor, sekere bagli olarak ALINGANLIK ve SiNiRLiLiK ortaya cikiyor olabilir.

www.hurriyet.com.tr

webarsiv.hurriyet.com.tr

www.hurriyet.com.tr

sakin oldugu ve keyfinin yerinde oldugu bir saatini kollayip, yukaridaki yazilari okutabilirsiniz. "babacim senin ufak tefek hayat meselelerine tahammulun azaldi biraz galiba, su yazilarda bunun hipoglisemiye bagli olabilecegi yaziyor, sunlari bi okusan da, seker seviyeni bi duzen koysak" diyerek yukaridaki yazilari okutabilirsiniz (insallah). (cunku seker hastaliginda, hipoglisemi yani kan sekerinin dusmesi ile karakterize ataklar oluyor).

kiz kardesine de de ki, "babam aslinda boyle biri degil, ozel olarak sana karsi negatif seyler hissederek yapmadi bunlari. muhtemelen kan sekeri dustugu icin beyni problem cikardi. bak iste bu isin uzmaninin yazilari burada"

iyi kotu herkese olan bir sey bu ama, hipoglisemi + santiye muhendisligi + ergen babasi olmak + dusuk testosteron seviyesi + uzun sure tatil yapmamis olmak + genel olarak hayatin baskisi, maddiyatla ilgili baskilar, isyeri stresleri + inatcilik gibi kisisel ozellikler + (bkz: sosyal depresyon/@compadrito) + gozlerin az gormeye baslamasi + yavas yavas yasliligin yaklasmasi gibi haller bir araya gelince durum katmerli bir hal aliyor.

durumu bu sekilde saptayip, ona gore alttan almak ve problemin kaynagina inip, kokten halletmek lazim. boylece bir suru kavganin ve tatsizligin onune gecmis olursunuz.

bi de uzun yuruyusler yani mesela bir saatlik yuruyusler, hem sekerine, hem tansiyonuna, hem kolesterolune hem de asabiligine cok iyi gelir. bu lafimi yabana atmayin.
  • compadrito  (04.09.12 03:12:24 ~ 07:51:22) 
Önce geçmiş olsun, ben hem eski şantiyeciyim hem de yaş olarak babanıza yakın sayılırım. Şantiye denilen yer cahil cühelanın toplandığı, 7/24 aptala laf anlattığınız üzerine hayatınızı da tehlikeye attığınız bombok bir yerdir. Uzun süre bu işi yapanlar da asabi ve küfürbaz olurlar. ,

Bunlar mesleğin cilveleridir malesef. Ancak sinir son zamanlarda aşırı arttıysa bir check-up ile tiroid hormonlarına baktırmakta fayda var. Orta yaş bunalımından hipotiroidiye , depresyondan asabiyete kadar geniş bir spektrumda her şey olabilir.

Bunun dışında babaya anlayışla yaklaşmayı ve derdini sormayı deneyin derim. Belki bir borcu harcı vardır, proje müdürü ibnelik yapıyordur, hayat canına tak etmiştir bir orta yol bulmaya çalışın bir yandan.
  • justaddwater  (04.09.12 08:41:16) 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, kendi açımdan durumu anlamak için çok faydalı oldu. Tavsiyelerinizi paylaşacağım ve bizzat kendim de düşüneceğim, çok sağolun tekrardan.


  • roket adam  (04.09.12 12:56:19) 
bunu da yeni hatirladim, isine yarar: (bkz: diyabet/@compadrito)

yani genetik yatkinlik tasidiginiz icin, sen ve kiz kardesin de, hayatinizi buna gore yonlendirin. isin ozeti: hareketsiz kalmayin. hareketsiz islerde calisacak olursaniz, haftada yedi gun, gunde 22 dakikadan, dakikada 100 adimdan az olmamak sartiyla yuruyun.

kilo almayin.

sekerden ve ozellikle misir surubu iceren seylerden uzak durun.
  • compadrito  (04.09.12 18:15:45 ~ 18:19:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.