[]

Ermeni soykırımı hakkında..

Yani bu konu çok tartışılıyor ama ben okudukça yeni fikirler üretiyorum, görüşünüzü sormak istedim. Ben bugüne kadar hep Türkiye'nin resmi görüşünü savundum "savaş zamanında ermeniler ruslarla birlik olup ayaklandı,Osmanlı da onları başka yere naklederken kötü koşullar nedeniyle öldüler" diye. Ama Ermenilerin tarihini okudukça, adamlar biz gelmeden yüzyıllarca önce buradaymış, sonra hükümdarlığımız altına almışız, bağımsız millet kurmak isteyince de "siz düşmanla birlik oldunuz" diye çoluk çocuk hepsini tamamen yabancı oldukları çöllere sürmüşüz. Üstelik sorumluluğumuz altındayken kurda kuşa yem etmişiz, izleri kalmamış, öyle veya böyle bir milyon insan ölmüş, kalanlar nereye kaçacaklarını şaşırmışlar. Bilerek yok etme, toplu öldürme iddialarının tamamen uydurma olduklarını varsaysak bile en iyimser tasvirle durum böyle. Adamlar haklı değiller mi yüzyıldır "soyumuzu kırdılar" diye bağırmakta?




 
e haklıı. zaten senin önceki düşünceni savunan da "ama ermeni çeteleri de şöyle şöyle yaptı" diyerek suçlamaları kabul ediyorlar farkında olmadan.


  • annesütü  (03.09.12 22:03:06) 
haklılar tabi ki... bu milliyetçi zırvalarına son verip özür dilemeliyiz. fakat şunu da söyleyeyim; özür diliyor olmam tamamen insanlığımdan, yoksa banane dedemin işlediği cinayetten...


  • ruhibirbanyo  (03.09.12 22:03:26) 
devletlerin elinde acılar bile saygıyı haketmeyebiliyor bazen. bunu, bağırmakta haklı olup olmamalarıyla ilgili söylüyorum. yani acının sömürülmesi kadar pis bişey olabilir mi...
onun dışında bence de olay dediğin gibi. allah bir daha öyle olaylar yaşatmasın.

edit: acılar değil de bunu sömüren devletlere laf söylemek istedim. yanlış ifade etmişim sanki.
  • klark  (03.09.12 22:06:01 ~ 22:30:58) 
olaylara milli eğitim paradigması dışında bakabilen birilerini görmek güzel gerçekten. 1915 olayları açıkça ittihatçıların suçudur ve türkiye bunu sahiplendikçe daha çok dibe batmaktadır.

hadi soykırımı geçtik, o tarihte en hafif ihtimalle "etnik temizlik" yapılmıştır ki bu bile özür dilemek için yeterli sebeptir. 1915 olayları çok çok trajik hadiselerdir esasında ha keza 24 nisan'da ermeni aydınları arasında başlayan "cadı avı" da öyle.

artık olayın insani boyutuna bakma vakti geldi. ermenilerin de geçmişte türklere yönelik katliamlar yapmış olması ya da asala'nın türk diplomatları hedef alması bizim 100 yıl önce bi' bok yediğimiz gerçeğini değiştirmiyor.

ve toplum olarak şunu anlamalıyız; ermeni soykırımını ittihat-terakki planlamıştır ve ittihat-terakki demek osmanlı demek değildir. bu gerçeği anlarsak, belki daha kolay kabulleniriz gerçeği.
  • ein lied  (03.09.12 22:26:19 ~ 22:26:44) 
Olaylar o kadar basit değil ne yazıkki,Ermeni sorunu meselesinin önümüzdeki yıllar içinde terör örgütü PKK dan daha fazla bu ülkeye zarar vereceği tahmin ediliyor. Türkiyenin özür dilemesiyle zannedildiği gibi hiç birşey çözülmeyeceği gibi bunun tazminat haklarına giden yolunu da ardına kadar açıcaktır.Türkiyeden toprak koparmanın en yakın yolu da savaşlardan ziyade diplomatik olarak Ermeni sorunu ile görülmekte.


  • essoist  (03.09.12 22:48:30) 
ya hırsızın hiç mi suçu yok ! yüzyıllardır yaşadığı topraklarmış...acaba şimdiki ermenistan kuruluş tarihi haricinde hiç anavatanları olmuş mu ? tarihleri boyunca tehcir edilmişler...hem özür dilemek ne pahasına? daha arşivlerini açmaya cesaret edemeyen adamların savunuculuğunu üstlenen sevgi pıtırcıklarını görmek gerçekten midemi bulandırıyor...


  • çakmahesab  (03.09.12 22:54:23) 
herkes her şeyin farkında muhtemelen de, bence politikacılar asıl türkiye soykırımı kabul ettiği zaman ermenilerin bu defa da bir zamanlar sahip oldukları ve onlar gidince yağmalanan, el konan toprak ve mallarına ilişkin taleplerine karşı ne edeceklerini bilemediklerinden reddediyorlar. eğer eski düzene dönülürse adana, antep, urfa, doğu anadolu ve ülkenin geriye kalanında toplamda büyük bir miktarda ve değerli topraklar malları el değiştiren ermenilerin torunlarına geçebilir. sonra gel de çık işin içinden.


  • i ve been mistreated  (03.09.12 23:21:59 ~ 23:22:38) 
olurmu hic ermeniler zaten milleti sadika diye anilir yani en sadik millet derdi osmanli. sonra ermeniler turk gibidir yani turkten ayirt edemezsin adetleri yasami falan bizim orfumuzu icsellestirmistir.

ama tabi o zamanlar ittihatcilar enver pasanin ahmakligi ruslar dagdan gelecek demesi 90 bin askeri sarikamista kirdirdi, simdi sehit olan askerlerimiz gibi kimse ne oluyor yaw enver naptin sen demediler. neyse efendim ordu yokolunca ruslar asagiya doguya indiler. bunlarin yaninda rus ordusuna bagli pekcok ermeni geldi bunlar bizim ermeniler degildi rusya tarafindan gelenlerdi.


neyse ermeniler oyle veya boyle gaza geldi bagimsizlik icin cok adam olduruduler o bolgede. osmanli da onlari techir etti. tabi hamidye tugaylari da intikam amacli techir edenlere yolda saldirdi onlarda oldu. aslinda soykirimi kurtler yapti ama turkler yapti diye gecer.

yani bu suna benzio pkk her gun asker sehit ediyor 10 15 tane, halk gaza gelio bdp binasini yakiyor icerde olen oluyor 1 -2 tane avrupa ayaga kalkar abd ayaga kalakr soykirim cinayet der. o hesap iste o techir davasi da boyle.

oldurmekte cok haklilar senin aileni yaksalar kzini tecavuz etseler buldugunu oldurursun.
  • iplikci  (03.09.12 23:41:59 ~ 23:44:45) 
bizim karimiza kizimiza tecavuz ettiginiz, cocuklarimizi siktiginiz, yaslilarimizi yaktiginiz parcaladiginiz , diri diri iskence edip oldurdugunuz,


ve bunun sonucu olarak biz de sizi geberttik diye ozurdileyin adamsaniz
  • iplikci  (03.09.12 23:49:19 ~ 23:52:40) 
evet ermeniler haklı. üstelik sonuna kadar. bir halkı dünyanın 4 bi yanına sürmüşün. arjantinde, kanadada, güney afrikada suriyede rusyada fransada her yerde ermeniler var. üstelik bi zamanlar anadolu da yaşamış insanlar bunlar.

ki hala ermeniler bu toplumda istenmeyen halk konumunda.

ermeniler ne dese haklı. fransadaki soykırımı inkar yasasınn düşünce özgürlüğüne ters olup olmadığını düşünmeden destek verebilirim sırf tc nin paradigmasını zayıflatıyor diye.
  • 219 taksim 3  (04.09.12 00:18:46) 
Bagimsiz devlet kurmak isteyince o zamanki yoneticilerin ne yapmalarini tavsiye ederdin? Tabi buyrun ne demek hemen size geri verelim, biz de zaten 1000 sene once yasadigimiz yerlerin ozlemini cekiyoruz oraya gideriz mi demeliydiler? Bu isler boyle yurumuyor, bilmem kac bin senedir orada ermemiler yasamis dogru, peki 800 senedir orada yasayan turkleri ne yapacagiz? Orasinin vatanlari olmasi icin kac sene yasamalari gerekir? Bu tur yapay argumanlarla ugrasarak isin ozunu kaciriyorsunuz.

Ingiltere ve Rusya Ermenileri tesvik ettiler, onlar da riske girip devlet kurmayi denediler ve basarisiz oldular. Bu savastir, yenmek de var yenilmek de, Ermeniler de kaybetmistir. Tabi bunu bir ulusun kabullenmesi kolay degil o yuzden de Turklere sucu atmak daha cazip.

Osmanli soykirim yapmamis, tehcir uygulamis. Savas sartlarinda da verilebilecek en hafif karsiliktir bu. Soykirim demek kolay ama 2.dunya savasindan sonra anlamini kazanan bu kelime ne ifade ediyor once bonu bilmek gerekiyor. Soykirim diyecek olan once yahudi soykirimini biraz incelesin. Mesela bir toplama kampi gorsun, "sistemli bir bicimde" ne demek onu ogrensin.

Bu olaylar durup dururken cikmadi. Ermenilerin kendilerini yahudilerle ayni yere koymalarini bir turlu hazmedemiyorum. Atalarimiz 1923e kadar olum kalim mucadelesi verdi. Kimse onemsemiyor gibi gorunuyor ama Osmanli imparatorlugu 1. dunya savasinda 3 milyona yakin insan kaybetti. Bizden kim ozur diledi?
  • espandon  (04.09.12 03:03:25 ~ 03:19:39) 
hadi doğu anadoludaki eski ermeni yerleşimdeki ermeni halk bağımsızlık istedi 3 yaşındaki çocuktan 80 yaşındaki ninelere kadar hepsi de bağımszlık için mücadele etti eline silah aldı diyelim(?), ee peki demezler mi adama yozgattaki, izmirdeki adanadaki malatyadaki istanbul şişlideki ankaradaki de mi çeteleşti bağımsızlık savaşı için?

siz buna inanıyor musunuz yani? 1910larda 13 milyonluk osmanlı nüfusunda 1.3 milyon ermeni yaşarken 75 milyonluk TC de 100 bin ermeni yaşıyor. bu milyonlarca insanın hepsi mi bağımsızlık istiyordu hepsi mi çete içindeydi?

neyse merak etmeyin en fazla 10 sene sonra aynı KKTC olayında olduğu gibi soykırım konusunda da TC dünyada yalnız kalacak. o zaman da inkar edin bakalım neyinize yarayacak
  • 219 taksim 3  (04.09.12 09:26:31) 
Siz Turklerin, 700 senedir kendileriyle beraber yasayan ayni yemekleri, ayni turkuleri hatta ayni kelimeleri paylasan bir halki birden topyekun yok etmeye karar verip sistemli bir bicimde hareket ettiklerine inaniyorsunuz. Ve benden Ermenilerin bagimsizlik icin mucadele edip savasmadiklarina inanmami bekliyorsunuz. Sizce de bir tuhaflik yok mu burada?


  • espandon  (04.09.12 14:52:53) 
"iyi günler, biz bağımsız devlet kurmak istiyoruz" diye gelmemişlerdir ama değil mi?.. çeteler kurup köyleri basmış, orduya arkadan saldırmışlar. fransız, ingiliz ordularında görev almışlar, ki o sırada savaştayız onlarla. Bunu yapan elbette bütün ermeniler değil ama tehcire tabi tutulanlar çok fazlası olmuş. sebebi, bu vesile ile bazı bölgeleri türkleştirmek isteyen bazı kafalar, halkta tüm ermenilere karşı oluşacak bir tepkiyle yaşanması muhtemel bir katliamın önüne geçme isteği ve bu bitmez saldırılardan ordu ve savunmasız köyleri koruma. Biri değil, hepsi... Ortada bir katliam varsa Osmanlı, Rus, İngiliz, Amerikan arşivleri ortada... Kaç Ermeni yaşıyormuş o zamanlarda ve kaçı ABD'ye, kaçı Rusya'ya gitmiş, kaçı hala bugün büyük bir kinle Suriye'de, Lübnan'da... katliam, soykırım yapıldıysa tehcirle oraya buraya sürülen ermenilerin bugün yaşayanları neyle izah edilecek? Yahu hani biz kesmiştik bunları? kaç kişi idamla yargılandı ve idam edildi osmanlı mahkemelerinde haberi var mı özür vs diyen arkadaşların? ingilizlerin yargılamalarından bir sonuç çıkmadığını vs vs

katlettiniz işte, caniler katiler... özür dileyin! yahu tamam dileyelim de bir ispat ediverin şu soykırım olayını. 1.3 milyon ermeniden kaçı ölmüş, kaç türk-kürt ölmüş ermeni çetelerinin saldırılarında...
  • ahmetdursun  (04.09.12 22:07:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.