[]

Standart Sapma

Babaanneye anlatır gibi anlatacak olan ?




 
(bkz: #1349881)


  • hope ender  (02.09.12 16:55:04) 
  • serabetan  (02.09.12 17:22:35) 
Hani bugün-bu tarihte sorduğuna göre sırf merakın giderilsin demişsindir diyerek, olaya hiç formül falan dahil etmeden, aklımda kaldığınca anlatayım kısaca. Elindeki değerlendireceğin atıyorum 5 ya da 500 tane veri varsa biraz değişiyor formülleri falan, ama babanneye anlatır gibi olduğu için salla oraları da.

Panpa şimdi aritmetik ortalama diye bir şey vardı, taa ilkokuldan kalma. Atıyorum elinde iki tane sayı kümesi var. Sayı kümesi 1: 2,4,6 ; sayı kümesi 2: 0,4,8. Gördüğün üzere ikisinin de aritmetik ortalaması 12/3=4. Standart sapma da şu demek; adı üzerinde elindeki kümede sayılar ortalamadan ne kadar sapmış, onu gösteren bir değer.

Sayı kümesi 1'de 2 4'ten 2 sapmış, 4 4'ten 0, 6 4'ten yine 2 sapmış. Nedir bu sapmaların toplamı 4; kaç tane sayımız vardı: 3. Sapmaların toplamı bölü sayı sayımız: 4/3. Bu standart sapma değeri düz mantıkla. E ne boka yarıyor bu diyeceksindir.

Sayı kümesi 2'deyse 0 4'ten 4, 4 4'ten 0, 8 4'ten 4 sapmış. Aynı mantıkla 8/3 çıkıyor, yani standart sapması daha büyük. Olağandan çok daha fazla sapmış, ama ortalama vurunca aynı şey yine.

İstatistikte ortalama hata diye de geçer, hani kavram aklına yatmadıysa oradan da bir düşün derim.

Eski bir iktisat ve aldığı istatistik derslerinde pek başarısız bir öğrenci olarak aklımda kalanlar bu kadar. Hatamız olduysa affola.
  • uyku inadim inat  (02.09.12 17:30:50) 
@uyku inadim inat +1

Yukardaki anlatımdan daha iyisi olamaz.
  • otonom  (02.09.12 17:56:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.