[]

Fantastik dünyada gerçek isimler kullanmak ve dil meselesi

Çoğu fantezi yazarı gerçek isimleri kırarak, değiştirerek isim elde ediyor. David Eddings çok dindar olan karakteri Relg'i belli ki religion'dan kırmış örneğin... Ama kimileri de doğrudan gerçek adları kullanıyor. Ölüm Kapısında Alfred vardı örneğin... Gedik savaşlarında da gerçek adlar vardı. Fantastik dünyada gerçek isimler kullanmak hakkında ne düşünüyorsunuz? Yani yazar ortaçağ Avrupasına benzeyen bir ülke tasarlayıp ee madem öyle adını da Michael koydum adamın derse, biz de örneğin Selçuklulara benzeyen bir ülke tasarlayıp karakterimizin adını Aztekin(Selçuklular dönemi Musul valilerinden, Çiğermiş Bey'in oğlu imiş) koyabilir miz? Böyle gerçek ad kullandıktan sonra bir de kurmaca bir uygarlık yaratabilir miyiz? Örneğin Hitit-Aztek karışımı bir uygarlık yaratalım. Hitit kralı Ammana'nın adını kırarak Emman, Aztek tanrısı Mayahuel'in adını kırarak Meyah yapalım ve bu uygarlıktan bir insanın adını Emman-Meyah koyalım. Fantastik dünyadaki diller hakkında ne düşünüyorsunuz. Hedehödö ırkı ırktaşına döndü ve hedehödöce şunu dedi deyip söylediğinin Türkçesini yazmak çok yavan geliyor bana... Yani bir dil yaratmayıp varmıymış hissi uyandırmak...




 
Eğer Dilbilimci yada o dilin öğretmeni değilsen işin bir kademe zor ama dediğin gibi ortama uygun olacaksa bildik isimleri koyuyorlar geçiyorlar. Neticede isimlerde markalarda olan telif hakkıdır şudur budur sıkıntı yok. İşte tam bu noktada da sıkıntı şöyle var, uçan mantarların etrafta yüzgeçlerini sallaya sallaya dolaştığı bir dünyada Alfred dersen sktir ordan! derler :D


  • jesterdvine  (31.08.12 10:21:19) 
Ben Ursula Le Guin'in fazlasıyla etkisinde kaldığım için şu şekilde düşünüyorum (ayrıca kendisine hayranımdır bu başka bir konu)

İsimler bence de içinde bulunulan atmosfere uygun olmalılar, insanları yabancılaştırmadan daha iyi kavramalarına yardımcı olur. Şu da var ki karakterlerin isimlerini oluştururken gökten inme isimler belirlenmemeli diye düşünüyorum çünkü isimler gerçekten dikkate alınan öğelerdir. Bir hikayeleri, kökenleri olmalıdır. bkz :Relg

Farzedelim bir büyücünün ismini Lucas koydunuz. İsmin üzerinde durmadan geçip öyküye devam edilebilir ki pek çok kullanıcı bu şekildedir düşüncesindeyim. Ama Lucas isminin bir altmetni olursa, atıyorum x mitoojisindeki çok güçlü bir kralın doğumda ölen oğlu gibi, işte o zaman bu ismin kendine özgü bir gücü olmaya başlar.

İsimlendirme konusunda İhsan Oktay Anar'ın kitaplarını incelemenizi öneririm. Kitaplarındaki karakterlerin isimlerinde çok ince ve şık göndermeler bulunur. Amat kitabında buna fazlasıyla rastlayabilirsiniz.

Ursula Le Guin'in Yerdeniz Büyücüsü adlı kitabını da okumanızı öneririm. İsimler hakkında ayrıntılı ve bana göre çok önemli açıklamalar yapıyor.

Bu iki yazar benim dünya üzerinde hayran olduğum ve ilham aldığım nadir insanlardandır. Gerçekten eşsiz kişiliklerdir.
  • burka  (31.08.12 11:04:52) 
@burka "lucas" ın anlamı ışık getiren olduğu için bi büyücü için olabilecek en iyi isim sanırım.


  • r_u_h  (31.08.12 18:57:21) 
@r_u_h

Gerçekten çok iyi bir örnek oldu bu :) Bir kitapta Lucas adlı bir büyücünün ismini görsem sadece güzel olduğunu düşünür geçerdim ama @r_u_h Lucas'ın "Işık getiren" anlamına geldiğini bildiği için çok daha farklı ve anlamlı bulurdu. (Ki artık ben de öyle buluyorum :) )

@r_u_h
Lucas'ın anlamı için beni 2 nedenden dolayı sevindirdin

1 - Ben bazı dönemler kendime farklı isimler takarım, bir nevi kabuk değiştirmek gibi. Kendime en uygun bulduğum isimlerden biri Lucas'tır. Anlamının da kendimle uyumlu olduğunu görünce sevindim

2. nedeni ise Yerdeniz Büyücüsü kitabında (bilmem kitabı biliyor musun)
Ged adlı büyücünün insanların ve varlıkların asıl isimlerini bilme konusunda eşsiz bir yeteneği vardır. Yakın dostu Esterriol'ün kız kardeşi hakkında konuşurlarken onun için "Sanki derede bir sazanbalığı" benzetmesi yapar. Esterriol bunun üzerine kız kardeşinin kadim lisandaki isminin karşılığının sazan balığı olduğunu söyler.
Sen Lucas'ın bir büyücü için olabilecek en iyi isim olduğunu söyleyerek anlamını açıkladığında kendimi Ged'in ismin anlamını bildiği zamanki gibi hissettim :) Bazı rastlantılar (ki bence rastlantı yoktur) ilginç bir şekilde varoluyorlar öyle değil mi :)
  • burka  (01.09.12 14:55:41) 
Mesela aynı ismin kökü olan Luke:Işık/ Star Wars-Luke Skywalker
Sakura: Açan çiçek/kiraz ağacı çiçeği/kadın ninja /Naruto (önceden bi özelliği yokken sonradan açılıp değeri anlaşılıyor)
Neo: One'ın harfleri yer değiştirilmiş, Morpheus: Yuyan rüya tanrısı, Nebuchanedzar: İncil'de tanrıya sırt çevirmiş Kudüs'e saldıran Babil kralı. /Matrix'in en ufak karakterine kadar anlamı var.

yani anlamlı isim koymak iyidir. gerçek hayatta bile sık sık insanların isimlerine uygun karakter oluşturduğunu görüyorum. mesela tanıdığım tüm bora'lar normalde sakin ve kibar insanlar olarak görünürken bir anda çok şiddetli öfke patlaması yaşayabiliyorlar.
  • r_u_h  (01.09.12 17:47:56) 
Ben isimlerin insanları şekillendiren etkisini ve gücünü kabalanın temelleri ile benzer olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, kabalada harfler belirli sayısal karşılıklara tekabül ederler. Bu sebeple de her ismin bir sayısal değeri, özel bir karşılığı olmaktadır.

Ancak bana göre isimlerin insanlar üzerindeki asıl gücü seslerden, sözcüklerden yani tınısal ifadelerden meydana gelir. Çünkü seslerin insanlar ve özellikle beyin üzerinde güçlü uyarıcı etkileri bulunmaktadır. Zikir, tespih çekerken tekrarlanan isimler, Budistlerin "Om" (hani o dingin ses) sesi ya da duaların amacı insanları amaçlanan doğrultuda yönlendirmektir.

Bu yönlendirmeyi olumsuz anlamda yorumlamamak lazım, mesela ayet-el kürsi duası insanları nazar, olumsuz düşünceler gibi etkilerden korumak için okunur. Yeterince bilgi sahibi olmamakla beraber benim bilgim şu yönde :

Bu duanın (ve diğerlerinin) doğru şekilde okunması halinde oluşan ses ve tınılar beyni (belki de ruhu, bilemiyorum) uyararak psişik bir savunma mekanizması oluşturmasını sağlıyor. Böylece insan kendini kötü etkilerden savunabiliyor.

Şimdi çağrışımda bulundu evet, Luke - Lux benzer kökenden geliyor olmalılar ki ışık manasına gelirler. Matrix'te yer alan karakterlerin altmetinleri çok büyük bir dinsel anlam içeriyor haklısın.

Neo : One, chosen one, seçilmiş olan
Zion : Kudüs
Trinity : Üçleme, baba - oğul - kutsal ruh

Neticede isimler önemlidir, bakmasını, farketmesini bilene :)
  • burka  (01.09.12 18:09:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.