[]

İş Hukuku

Soru şu: Sizi 4-5 aydır çalışmakta olduğunuz işinizden bir anda çıkartmaya kalktılar. Size bütün hak ettiğiniz paraların, tazminatınızın, hakkınızın verileceğini söylediler. Bilgisayarınızı hemen o an içerisinde almak istediler. Mail adresinizi bir anda kapattılar.

Lakin bunu kabul etmediniz. Hayır ben bu şirketin çalışanıyım ve siz bana geçerli bir neden sunmadıkça işten çıkmıyorum dediniz. Size sundukları çıkış evraklarını da imzalamadınız.

İşte bu durumda herkesin içerisinde küçük düşürülmeniz ya da şirketten zorla atılmanız ya da şirkete sokulmayışınız normal midir? Hukuken bunun karşılığı var mıdır?

Benim rızam olmadan şirket "al şu parayı çek git ve bütün eşyalarını burada bırak" diye bir dayatma yaptığında bunu kabul etmek zorunda mıyım? Etmezsem ne olur?

Bilen arkadaşlar durumu açıklarsa çok teşekkür ederim.

 
pozisyona göre böyle seyler olabilir.

mesela it calisanini ya da salliyorum muhasebe müdürünü önceden haber verip kovamazsiniz.diger türlü bilgi calinmasi ya da böyle seyler sorunu olabilir.

belgeleri imzalamama hakkiniz vardir, ayrica sendika ya da legal olarak bi avukata danisi bu konuyu.

ama mail accountlariniz , anahtarlariniz, giris kartlariniz iptal edilebilir.

kücük düsürme gibi seyler var ise ayrica dava acmaniz gerekicek sanirim.
  • serabetan  (29.08.12 00:39:11) 
işe geri dönüş davası açabilirsiniz.
bu davayı kazanırsanız ya işe geri başlarsınız ya da aldığınız tazminatların haricinde ek bir tazminat daha alabilirsini

  • gaia  (29.08.12 01:59:24) 
paranızı makul bir zaman içinde almazsanız - ki bu ay başıdır misal- dava açarsınız. davayı da kesin kazanacağınız için sürünürler..
sizi şirkete sokmama hakları var elbette ama haklarınızı vermeme gibi bir hakları yok. geçmişte böyle işten çıkarılan arkadaşlardan bilgisayarları telefonları kartları alınırken paraları da ellerine verildi hep.
paranızı almadan hiç bir şey imzalamayın!!! özellikle ibraname falan aman diyeyim.
  • ozdek  (29.08.12 08:10:15) 
6 aydan az çalışmıssan orada o söylediklerini yaparlar. ihbara falan ihtiyaç olmaz. ayrıca tazminat da verilmez. lakin çalıştığınız günlerin parası verilir.


  • benaslindayohum  (29.08.12 09:26:05) 
* Bilgisayar sizin kullanımınızda olup şirketin malıdır. İşten kovulma tarihiniz itibarıyla sizden alabilirler.
* Mail adresi size firma tarafından tahsis edilen firmaya ait bir alandadır, onu da kapatabilirler
* İşten kovulduğunuz andan itibaren şirket çalışanı değilsiniz, firma size geçerli bir neden sunmak zorunda değil, siz de evrakları imzalamak zorunda değilsiniz, işe iade davası açabilirsiniz
* Küçük düşürülme durumu size hakaret etme şeklinde geliştiyse bunu da dava konusu yapabilirsiniz ama kim sizin lehinize tanıklık edecek onu düşünmeniz lazım. Ama firma sadece bilgisayarınıza el koydu ve sizi işten attı diye küçük düşürme durumu oluşmaz
* Hukuken karşılığı bu - sizi işten atmışlar.
* Genelde bu şekilde atılmalar hassas görevlerde çalışanların başına gelir.
* Bizim şirkette böyle görevlerde çalışanları kovmaları gerektiğinde insan kaynakları müdürü kişiyi çağırır, durumu ibraz eder, sonra masasından şahsi eşyalarını alması için güvenlik görevlisi eşliğinde masasına gitmesine izin verir. O kişinin cep telefonu dahil şirkette kalır (cep telefonunu şirket vermişse). Aynı güvenlik görevlişi eşliğinde kapıya kadar refaketle gider. Bu olayda küçük düşme var mı? Tabii ki var, ama hakaret yok.
* Şehir efsanesi mi bilmem eskinin Finans Bank'ında zamanın müdürlerinden biri işe geldiğinde kartının girişte çalışmamasıyla işten kovulduğunu öğrendiği söylenirdi.
  • SiyamkedisiZorro  (29.08.12 11:08:16) 
ek olarak "margin call" adli filmin basinda buna benzer bir olayi görebilirsiniz detaylari ve psikolojisi ile.


  • serabetan  (29.08.12 11:10:23) 
belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştığınızı varsayarak yazıyorum. maalesef şartları taşımadığınızdan işe iade davası açamazsınız. en az 6 ay çalışma gerekir. iş güvencesi kapsamında olmadığınız için sizi çıkarırken geçerli sebep sunmak zorunda değiller. tazminat bakımından ihbar süresine uymamışlarsa ki bu süre altı aydan az çalışanlar için 2 haftadır bu 2 haftanın ücretini ödemek zorundalar. 1 yılı doldurmadığınız için kıdem tazminatı hakkınız yok. fazla çalışma yapmışsanız bunu talep edebilirsiniz. ama anladığım kadarıyla zaten tüm ücret ve tazminatlarınızı ödüyorlar. işten çıkarılırken size hakaret edildiyse bunun için hukuk mahkemelerinde tazminat davası açabilir ayrıca hakaret fiilini işleyen kişi ya da kişiler hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz.


  • wenlock  (29.08.12 15:41:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.