[]

içme suyu bozulur mu?

besin maddeleri belli bir süre sonunda bozuluyor çürüyor yanıp bitip kül oluyor. bunun için buzdolabı buzdolabı yapmışız falan filan. ama asıl aklıma takılan soru bizim bu içme sularının son kullanma tarihleri oluyor mu? evde bir içme suyunu bulduğumuzda "boşver bozulmuştur içmeyeyim" mi demeliyiz yoksa birşey olmaz diye rahatlıkla içebilir miyiz? suyun kapağının hiç açılmamış olması, açılmış olması ya da bardakta durup duran su olması sonucu etkiler mi?




 
Evet sualarinda son kullanma tarihleri var. 6ay 1 sene civarinda oluyor sanirim. Bilemedin en fazla 2 sene.


  • badseed  (12.11.08 23:17:31) 
bozulur. 0.5 lt'lik pet şişeler için ortalama altı aydır mesela. çok nadir de olsa sudan zehirlenen insanları duyuyorum. yalnız çok içmekten mi bozuk içmekten mi zehirleniyorlar? bilemeyeceğim. tatile çıkmadan önce evde aldığım suları geri döndüğümde kontrol ettiğimde de şunu farkettim. ağzı kapalılar içilebilir, bir kere bile olsa açılmışlarda tat az da olsa değişmiş, bardakta, sürahide unutulmuşlarda ise içilemeyecek kadar zehir zemberek bir koku, tat oluyor.


  • jack of hearts  (12.11.08 23:19:46) 
bozulmak dediğimiz şey aslında mikroorganizmaların çoğalıp ortamı kendilerine yuva edinmesidr. kapağı açılmamış su bozulmaz çünkü şişelendiğinde test edlmiştir çoğalabilen şeyler olmadığına dair. ama açaarsanız içine havadan,nefesinizden elinizden filan mo geçer,bi de kapağını kapatırsanız sonra girenin cinsine göre çoğalabilir,oksijen kullanmaz fian gibi. zaten hafiften bulanıklık olur uzun sure durmus sularda,bulanıklık da önemli bir su kalitesi parametresidir. bence uzun süre geçmişse içmeyin,noolur nolmaz bünyeniz hassastır enfeksiyon yapar belkim.


  • kanuniye  (12.11.08 23:36:17) 
kapağı açılmayan su da bozulabilir. plastik madde her ne kadar dayanımı fazla da olsa belli şartlar altında, özellikle sıcak ortamlarda bozunabiir ve suya istenmeyen madde geçişi olabilir. eser miktarda olacağı düşünülse de zamanla konsantrasyon artacağından suyun tadını ve sağlığa etkisini değiştirir. ha içip ölmezsiniz tabii :)

ağzı açık su için durum çok daha farklı. şimdi şişelenmiş içme sularında uygulanan sistem genel olarak ozonlamadır. dezenfeksiyon sistemlerinden farklı olarak ozonlamada istenmeyen tüm maddeler yok edildiği gibi herhangi bir dezenfektan da suda kalmaz, bu nedenle sağlığa aykırı madde bulunmaz. sakıncası şu ki, açık su sistemlerine değil de bu şekilde paketleme sistemlerine uygulanır, zira sonradan ortama giren kirleticiler kolayca suyu piç edebilir.

o nedenle ağzını açtığımız bir şişenin havadaki m.organizmalardan etkilenmemesi kaçınılmazdır. keza örnek veriyorum bir yudum alıp bıraktınız o sudan, ister istemez ağzınıdaki mikroorganizmalar suya geçer. bunların üremesi de suyu içilmez ve sağlığa zararlı kılar.
  • alchoburn  (13.11.08 01:42:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.