[]

Taş Devri - Din mi haklı bilim mi?

Geçenlerde bir post ejaculation syndrome sırasında bilim aşkım kabardı ve youporn'u kapatıp bilimsel ortamlara aktım. hem pozitif bilimci, hem de ilimci sayfalarda detaylı okumalar yaptım. ve insanoğlunun tarihi gelişimi konusunda ikisinin söyledikleri bana çelişiyor gibi geldi. yanılmış da olabilirim tabi. soruyoruz işte öğreneceğiz doğrusunu.
mesela dini kaynaklara göre hz. adem ilk insan ve ilk peygamber. yani belli bir bilinç seviyesine ve ahlaki bir sisteme sahip olması gerek. ayrıca da peygamber olduğuna göre en temel konularda modern insana yakın bir bilgi seviyesine sahip olmalı. hatta kimilerine göre kendisine 10 sayfa (bu kısmı yanlış hatırlıyor olabilirim) emir bile verilmiş. zaten taş devri falan için ateist uydurmalarından yanlış yorumlamaya kadar çeşitli değerlendirmeler var.
pozitif bilime göreyse böyle bir durum yok. yani insanların en başta ateş yakmayı bile bilmeyen, çıplak dolaşan, başkasının karısı kankamın bacısı demeden çiftleşen 'hayvanlar' olduğu söyleniyor. ateşi, giyinmeyi, evlilik aile gibi kurumları ilahi bir yönlendirmeyle alakasız bir şekilde oluşturdukları, yazıyı oldukça geç bir zamanda buldukları iddia ediliyor.
muhtemelen bu sorunun cevabı buraya yazılacak kadar basit de değildir ama, hangisi haklı?

 
bilim.


  • anonim yazar  (25.08.12 18:54:52) 
inançlarımdan bağımsız olarak, geçmişte yaşayan insanların, akıl, zeka yönünden bu günün insanlarından geride olduğuna inanmıyorum.


  • g7mor  (25.08.12 19:04:14) 
şimdi bilim bu konuyu daha iyi açıklıyor tabii. ama onun da eksik tarafları var. din ise bu konularda aklın yetersiz kaldığından ve inançla ilgili kısmından bahsediyor vs.

okursan din ile ilgili şunlar yazılmış, evrimle de karşılaştırmış. ama o kadar da basit değil tabii:
www.sorularlaislamiyet.com
www.sorularlaislamiyet.com
  • ermanen  (25.08.12 19:10:28) 
Ben bunu anlamıyorum ya; hani illa dinle bilimi karşı karşıya getirip çatıştırma ve buna bağlı sübjektif yorumlama hevesimiz mi var nedir...

Şu evrim konusuna teğet geçeceğim azcık. İlk insan diye bahsedilen şey 'gelişmiş ilk insan' da olabilir. yani maymuna benzeyen bir canlıdan geldiğimizi varsayarsak, maymunun(maymuna daha çok benzeyen canlı) bitip insanın başladığı bir noktadan sonraki nesile insan deniyor ve Hz. Adem de bu neslin doğan ilk canlısı pekala olabilir. Ayıca belli bir bilinç seviyesi ve ahlakı sistemi olan birisinin ateş yakmayı bilmesi gerekmez. En temel bilgi denilen şeyse insanların yaşadıkları döneme göre en temel bilgilerdir. Hz. Muhammed de bilgisayar kullanmayı bilmiyordu ama 200 yıl sonra bilgisayar kullanmayı bilmek çok temel sayılabilir(günümüzde bile sayılmaya başlandı) hatta insanların hayatları bilgisayar kullanmalarına bağlı bile olabilir ileride. gibi... Yani pekala taş devrinde yaşayan insanlar olduğuna göre o insanlara da Tanrı'yı anlatacak olan bir peygamberin olması mümkün. ateş yakamasa bile... Başkasının bacısı mevzusunda ise bir adem bir havadan çıkan insan neslinin nasıl çoğaldığını düşün? ya baba çocuklarıyla ya kardeş kardeşiyle ya çocuk anasıyla falan olması gerekiyor böyle bir durumda zaten ki günümüze göre ensestin dibi oluyor bu. 10 sayfalık emire gelince; Hz. Muhammed zamanında bile uzun bir süre kitap haline getirilmemiş Kur'an, o dönemde 10 sayfa denmesinin nedeni 10 sayfa tutacak uzunlukta olmuş olmasıdır. Ve evet yazı icat edilmemişti zaten edilmiş olsaydı günümüze kalırdı belki de bu durum. Ama unutma ki tüm bunları bir kenara bırakırsak tüm canlılık tarihi Hz. Nuh'la birlikte resetlenmiştir.

Yani bence din bilime göre gayet yorumlanabilir. bu neden yapılmıyor anlamış değilim.
  • yule  (25.08.12 20:11:35) 
dinin anlattığı şey kısıtlı, sorgulanamaz ve kanıtlanamaz. bilimde ise bunları araştırabilir, geliştirebilir ve doğruluğunu-yanlışlığını somut delillerle kanıtlayabilirsin, bu çok uzun bir süre alabilir fakat en azından din gibi "öyledir" diyip kestirip atmaz. insanın evrimini, özellikle neandertal ve cro magnonları bilimsel kaynaklardan araştırırsan biraz daha mantık çerçevesine oturtabilirsin.


  • there is a light that never goes out  (25.08.12 21:34:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.