[]

Aşırı hayvan sevgisi samimiyetsizliği(!)

Az önce "sokakta çocuklar görmüş kediyi çok şirin benim çok var, Yalvarırım birisi sahiplensin. ben getiririm gerekirse annem izin vermiyooo :(" minvalinde bir duyuru da okuyunca artık yazmak farz oldu.

Yahu ben bu altını çiziyorum "aşırı hayvan sevgisi"ni çok sağlıklı bulamıyorum. Bana hep bir samimiyetsiz duyguymuş gibi geliyor. Yani hayatımda evimde hiç hayvan beslemesem de dışarıda sokakta gördüğüm hayvanları seven oynayan bir adamım. Yani evimde beslemek gibi bir ihtiyaç içerisinde olamadım bugüne kadar. Yani sırf "bana ötsün de duyayım" diye bir kuşu kafese hapsetmedim. Bende de böyle bir garip düşünce var. Özellikle kafese konan hayvanlar noktasında hassasiyet barındırıyorum.

Ama hani böyle kedilerinin her hareketinin resmini çekip sosyal paylaşım sitelerini dolduran, böyle aşırı hayvan sevgisi fışkırtan insanlara ısınamıyorum arkadaş!

Yani dışarıdan bakıldığında belki problemli düşünen taraf ben olabilirim ama böyle cıvık cıvık sevgi pıtırcıklarını saçan insanlara karşı bir antipati besliyorum. Mevzu anladığınız üzere hayvan seven değil, bu duygusunu aşırı ölçülerde yaşayanlar ile alakalı...

Bir veteriner müşterim vardı. Onunla da bu konuyu konuştuğumuz da aslında kendisine hayvan getiren ve bazen abartarak evinde 5'ten fazla aynı hayvan türünü besleyen kişilerden bahsederken çoğunluğunun "yalnız" "problemli" insan olduğunu söylerdi.

Siz ne düşünüyorsunuz ?

 
ben de bunu dusunen yalnizca ben miydim diye soruyordum kendime biliyor musun? her canlinin kendi dogal ortaminda yasamasi fikrini savunurum hep. baligindan kedisine kopegine hamster'ina kadar.
bir arkadasim kedi sahibi. kedisine tapiyor. cok seviyor ama hic dusunmuyor kedinin ondan nefret edip etmedigini. belki de yalnizca kaniksadigi icin onunla beraber oldugunu. disari cikip ozgurce kosmak, avlanmak falan istiyor belki hayvan.
ama hayir. tek dusunulen "ben ona iyi bakiyorum zaten. gelsin iki seveyim, bana iki mirildasin beraber uyuyalim"
bu kadar bencil bir dusunce olamaz. bu hayvan sevgisi degil abi. kabul etmiyorum. bu yalnizca yapaylik. yapmaciklik.
  • bohr atom modeli  (24.08.12 00:49:22) 
hastalık.


  • japon askeri  (24.08.12 00:49:34) 
ben de goruyorum haysev'in facebook sayfasinda. ben evime alirdim ama evde 8 kopegim var, barinamaz diyor. 8 tane kopekle napiyor cidden anlamiyorum.

ben de zamaninda kedi besledim evimde ama hapsetme olarak dusunme bunu, sokakta yasayamayacak durumda olan hayvanlar var. tek bacagi, tek gozu olmadan yasayamaz cidden. yasayanlar nasi hayatta kaliyor dedigin kisim da kucuk bir bolumu onlarin. cogunu kopekler boguyor, araba eziyor.

bolumde yaklasik 10 tane kedi var, ofisimde mama veriyorum, acikinca gelip yiyorlar iste. sokakta orda burda gorursem de sevip oynuyorum bi sure.

bolumde butun parasini kedilere yatiran, devamli ameliyat icin para toplayan bir arkadas var, bu isi kendine gorev bellemis besbelli.

bana da fazlasi garip geliyor, ne bileyim.
  • osuruklu  (24.08.12 00:50:51) 
biz de seni sevmiyoruz, rahat ol birader.


  • robin crusoe  (24.08.12 00:51:31) 
5 hayvanı aynı evde barındıran insanların yalnız veya problemli olduklarını söyleyemem ama; kediler için ölüyoruuum ayyyy kediler canlarıım yaa beni sadece kediler anlayabiliyooor tribindeki kızlar hiç çekilmiyor.zaten neredeyse doğal alanına girmediğimiz hayvan kalmamış,yakında denizlerin altına da şehirler kuracak duruma gelmişiz.bir de alıp eve hapsediyoruz onları.oldu.öyle hayvan sevgisi olmaz olsun.


  • me gusta  (24.08.12 00:52:43) 
Açıkçası bana da sizin gibi insanlar samimiyetsiz ve itici geliyor. Hayvan beslemek bir ihtiyaç değil bir yönelimdir, bundan kaçılmaz. Sokakta görülen hayvanın başını okşamak hayvan sever olduğunuz anlamına gelmiyor. Esas hayvan sever olmayan sizin tavrınızdaki insanlar diye düşünüyorum, sokakta gördüğünde seven, önüne iki parça ekmek atan ve yoluna devam eden. Sonrasında bu hayvanlara ne olduğu umurunuzda değil ve düzenli bir yardım noktasında da açıkça söyleyelim üşeniyorsunuz.
Özellikle 4 tane küçücük kediyi kurtarmak için açılmış bir duyurunun üzerine bu duygulanıma girip şu yazdıklarınızı yazmanız daha da antipatik. Evet, bu noktada bence sorunlu taraf sizsiniz. Neyinize batıyor anlamıyorum insanların hayvanlara yardım etmeye çalışması?
Büyük bir güruh böylesi bir vurdumduymazlık içerisinde yaşayınca bir kısım insan da mecburen canhıraş yardımına koşmaya çalışıyor hayvanların. Sizler de buna bakarak "ıyy ne iğrenç, vıcık vıcık/samimiyetsiz hayvan sevgisi, sorunlu ayol bunlar" diyorsunuz.
Bu hayvanlar sokaklarda, yuvasız, aç, susuz, karda kışta bin bir zorluk içerisinde yaşıyorlar. Sokak hayvanlarının durumu bir sorun teşkil ediyor ve bazı duyarlı insanlar da onlara el uzatmaya çalışıyor. Lütfedip siz de azıcık kıçınızı kaldırın, bu işin bir ucundan da siz tutun da kimse "aşırı sevmek" zorunda kalmasın hiç bir hayvanı.
  • buff  (24.08.12 00:57:12) 
ha ayrıca bir sokak köpeği(gayet bildiğin çirkin kangal kırması kahverengi ayı yavrusu gibi birşey) sahiplenip 9 ay boyunca elit bir semtte bu haya seviciler sokaktaki şişko ve benden daha rahat bir hayat yaşayan kedilere pahalı mamalar verirken, yanlarında pekinezleriyle, çin aslanlarıyla, goldenlarıyla salak salak etrafa 'bir kap su' 'asfaltta qöpeqlerimizi qezdirmeyelim' broşürleri asıp bana ve köpeğime aşağılar gibi bakarken, ben öğrenci halimle köpeğime mama yetiştirmeye çalışıyordum.


  • naw man fuck that  (24.08.12 00:59:09 ~ 01:15:39) 
secretcode, sana kesinlikle katılıyorum.
samimiyetsizlikten de ziyade duyuruda; arka bahçe, yan sokak, üst mahallede görülen yavru kedileri sahiplendirmeye çalışanlardan gına geldi.

  • kenar  (24.08.12 00:59:28) 
ben de senin gibi düşünüyorum. bir de türkiye'de kimse ben hayvanseverim demesin. (istisnalar olabilir, o da kaideyi bozmaz) sokak hayvanları barınakta aç, susuz, sağlıksız koşullarda yaşarken, evlerinde muhakkak cinsi "asil" kedi, köpek vs. var. samimi bulmuyorum hiç.

zamanınızı ayırıp izleyin şu videoyu; alkislarlayasiyorum.com

şu yorum da her şey özetlenmiş.

"Abimiz çok doğru söylüyor. Canımsın, gözümsün, ciğerimsin. Öyle hayvanseveriz ayağına yatanların ben de ta... Cins köpeğe, kediye gelince "Ayy çok tatlı!" sokak kedisi köpeği görünce "Iyyy pis şey." Bizim Konya Barınağı'nda da aynı bok. "Cins köpek var mı, asil olsun." Ulan sanki kendi padişah soyundan geliyor pezevenk de köpeği beğenmiyor. Öyle karıya kıza yanaşmak için köpekle gezen yavşaklar da şu sıcakta kenara bir kap su koysa yanına imkanı varsa az bir yiyecek koysa hiç fena olmayacak ama tabi öyle yapınca kimse yüz vermez. "
  • dead and broken  (24.08.12 01:00:15) 
yukarıdaki ilandan bağımsız olarak söylüyorum. bana biraz anlamsız geliyor. doğru mu düşünüyorum bilmiyorum ama.. doğada var olan şey şu: bir canlı kendisinin yiyeceği olmayan başka canlılara ve kendisine zarar vermeyenlere zarar vermez. ama başka türler arasında bir yardımlaşma da söz konusu değildir. bütün türler kendi başının çaresine bakar. bazıları bakamaz yok olur ya da ona göre evrimleşir vs.

insan da aynı şekilde tavuk etini yediğimiz için onu kesiyoruz. sivrisinek ısırdığı için öldürüyoruz. gelgelelim kedilerin hayatımızda hiçbir fonksiyonu yok. yani onlara zarar vermemiz için bir sebep yok. ama onları koruma altına almamıza da bence gerek yok.yani neden kediyi koruyalım da ineği korumayalım dimi.

kedi gelip kapımda mırlayınca-ki bu açık açık yardım istemek oluyor- veriyorum yemek. ama tutup milleti de darlamak saçma geliyor. bakın ben yemek veriyorum siz de verin. yahu ne vicdansızsınız gibi tavırlar hoş değil. hatta kaba ve anlamsız. açıkçası antipati falan beslemiyorum ama sallamıyorum da.
  • mlky lvn  (24.08.12 01:00:56) 
komiksiniz gerçekten.

köpek, insanla var olmuş bir hayvandır.
ve köpeğin doğası insan yanıdır.
bir köpeğin doğal ortamı nedir biri bana bunun cevabını versin.
millet kaplan alıp besliyor, o hayvan doğasından ayrılıyor.
köpeğin evrimi zaten insan yüzünden ve insanla olmuştur.
doğal hayatın neresinde köpek var?

+

sanki hem bizler, hem de hayvanlarımız isviçre şartlarında yaşıyoruz da, millet sıkıntısından hayvan besliyor.
birkaç duyuru aşağıda bağırsakları dışarı çıkmış hayvan için dönenip duruyoruz 2 saattir, veteriner hizmeti bulamıyoruz.
doğal hayatmış.
sokak kedilerinin kaderi zaten ya araba altında kalmak ya köpek tarafından parçalanmaktır.
hiç böyle 17 yaşına gelmiş, yaşlanmış bir sokak kedisi falan gören var mı aranızda?
hani doğaları ya sokaklar? belki mutlu mesut yaşamışlardır.

bu bahsi geçen hayvanlar "kurtarılmış" hayvanlardır.
ve bütün o manyak hayvan severler de ülkenin ve insanların tavırlarından dolayı böyle manyak oluyorlar.
ya da ben buna katlanamam diye geri çekiliyorlar, çünkü ciddi bir can savaşı söz konusu.

yok doğasından ayrılıyor, aman eve hapsoluyor falan diyenler maalesef gözleri kapalı yaşıyor demektir.

bunun dışında o facebook kızlarının durumu zaten vahim, söylenecek bi rşey yok.
  • blatta hiberna  (24.08.12 01:02:57) 
@buff

Öncelikler önemli, sizin için hayvanın önceliği baş köşede olabilir, bir başkası için de "insan" daha öncelikli bir kavram olabilir. Yani sokak köpekleri için verilen uğraş mı daha samimi yoksa sokak çocukları için mi?

Sana bir şey söyleyeyim mi? Hani bu sokaktaki hayvanlar için senin bahsettiğin kalıpta "canhıraş" uğraşan, koşturan didinen bir insan "sokak çocukları" için bunu yapmaz. Neden biliyor musun ? Sokaktaki hayvanın aç, susuz kalması bir insanın aç susuz kalmasından daha acı verici onun beyninde...

İşte bu öncelikler samimiyetsiz kılıyor seni, sizleri. Aşırı hayvan sevgisinin franksiyonları eğilimlerinizinde ne kadar siz ve sizin gibi düşünenler ile sınırlı kaldığını gösteriyor.

Hayvanın duyduğu acıyı, insanın duyduğu acıdan daha üstün gören bu zihniyet ve düşünce bir bitmişliğin resmi de oluyor aynı zamanda...
  • secretcode  (24.08.12 01:04:27) 
1 günlük kediye süt anne aranan bir duyuru sizi rahatsız ediyorsa kusura bakmayın ama bu sizin problemli olduğunuzu gösterir. Evde hayvan beslemiyorum ama sokaktakileri besliyorum barınaklara yardım ediyorum küçük de olsa, evinde kaç tane beslerse beslesin insanları samimiyetsiz problemli yalnız diye adlandırmıyorum. Kimi beş tane kedi besler kimi 50 tane puzzle yapar kimi 7/24 oyun oynar normal mi hayır ama asıl normal olmayan aşırı olan şeylerin normal olmayışı gerçeğini böyle uzun uzun bu saatte oturup yazmış duyuru diye paylaşmış olman.


  • i-pek  (24.08.12 01:09:30) 
@secretcode, son yazdığın mesaja harfi harfine katılıyorum.

ayrıca, sokak hayvanlarını sahiplendirmeye çalışıyorlar vs. evlerinizdeki hayvanların cinsi ne? eminimki asil bir soydan geliyorlardır?
  • dead and broken  (24.08.12 01:10:38) 
bu saçma tartışmaların sonu gelmez de, sormak istediğim bi rşey var.

sokak çocuğu ve sokak hayvanı muhabbetini yapacak olan insanın zaten aktif olarak sokak çocuklarıyla ilgili çalışıyor falan olması lazım.
herkes kendi yönelimine uygun şekilde sosyal bir meselenin ucundan tutar.
ben köpek besliyorsam, sen de çocuk besle?
bunun sırası mı olur?

ne diyeceğim mesela; şimdi araba çarpmış bir köpek görünce, "Hmm. şimdi ben bunu veterinere götürmeyeyim, bir sokak çocuğu görürsem onu besleyeyim." mi diyeceğim?
böyle saçma bir şey olabilir mi ya?

ha ben de leopar ayşegül, tilki emine ya da buna benzer kendini kaybetmiş hayvan severlerden rahatsız oluyorum.

ona bakarsanız daha geçen sene tinerci "çocuklar" hamile bir köpeği terk edilmiş kırık dökük bir binaya hapsedip 4 gün tecavüz etmişlerdi. hayvanın karnında yavruları öldü ve çok ciddi sağlık sorunları yaşadı.

bunlar maalesef bir köşede oturup kendince atıp tutan adamların yaptığı muhabbetlerdir.
hayvan ya da insan için fark etmez. bu ülkede hiçbir şey adil değil.
ama bu, sokakta çocuk var diye hayvanları boş vermeyi gerektirmez.
bütün dünyada homeless diye tabir edilen insanlar var.
bütün dünyada açlık var.
afrika'daki sefillik yüzünden sen de bütün ülkeni boş ver, git orayı kurtar o zaman.
böyle saçma şey mi olur ya?
  • blatta hiberna  (24.08.12 01:11:29 ~ 01:13:49) 
@secretcode lütfen kendi argümanınızı daha destekli bir şekilde savununuz. Hayvan severlere karşı bulunan tek ve tırt argüman olan "bunu insanlar için yapmazsınız" argümanı artık çok demode. Ben esas samimiyetsizliğin konuyu her daim "hayvan vs insan"a getiriyor olmanız olduğunu düşünüyorum, çünkü başka çıkış yolunuz yok.
Ayrıca benim cevabımın(ya da hayvanlara yardım eden herhangi bir kişinin herhangi bir hareketinden) hiçbir yerinden de insanlar konusunda duyarsız olduğumuz çıkmıyor. Yanlış akıl yürütmüşsünüz.

Esas bitmişliğin resmi insanı hayvandan ayıran zihniyetin resmidir.
  • buff  (24.08.12 01:15:30) 
+

tekrar belirtiyorum. facebook'unda pati muhabbeti yapıp, kedisiyle sohbet eden şirinciklerden bahsetmiyorum.

ama sosyal konularda, sağlık ve hukuk alanında ve akla gelebilecek her şeyde bir pürüzü, sorunu ve eksikliği olan bir ülkede, bir şeyler yapmaya çalışan insana neden engel olunmak istenir?

yaz sıcağında dışarıya bir kap su koymak insanlığınızı mı eksiltiyor?

koyarsın sabah işe giderken. sonra gider bir evsize öğle yemeği ısmarlarsın.
bırakın da insanlar bir şeyleri düzeltmeye çalışsın.
hanginiz ne yapıyorsunuz ki?
ha şimdi sorsak dökülürler tabii, herkes mükemmel vatandaş, o ayrı.
e bu ülkenin hali ne o zaman?

aşağıya yazmış adam. hayvanın bağırsakları dışarıda. sizin için sakıncası yoksa tedavi ettirmek istiyoruz.
ama sabahı bekleyeceğiz. neden? çünkü özel vetler para istiyor.
devletin barınak dediği pislik yuvalarında da nöbetçi veteriner yok.

normalde hayvan seven/sevmeyen herkesin bu konuya destek olması gerekir ki, ne "bizim" gibiler yıpransın, ne "sizin" gibiler rahatsız olsun. ortadan kalksın bu sokak hayvanı muhabbeti.
sahipli sahipli, sağlıklı şekilde yaşasınlar evlerinde, bahçelerinde.

bu sosyal bir sorun resmen, adam hâlâ sokak çocuğu, sokak köpeği lafı yapıyor.

bu arada o gözbebekleri içinde boşluk gören arkadaş da sabah çiftlikten satın almak için malamut arıyordu.
hepiniz çok samimisiniz gerçekten.

dünya sadece sizin.
  • blatta hiberna  (24.08.12 01:20:43) 
hayvan sevgisini samimiyetsizlik olarak görenlerin ve buna karşı olarak "sokak kedileri kadar sokak çocuklarına yardım etmezsiniz" argümanını sunanların; ne sokak çocukları ne de sokak hayvanları için bir bok yapmaması ve bunu bir şekilde aklamaları için bu savunma mekanizmasına başvurduklarını düşünüyorum. zira gavurlar buna "displacement" diyor, ben daha ziyade eziklik diyorum. kimse kimseye hangi konuda ne kadar duyarlı olduğunu kanıtlamak zorunda değil, rahat olun, allah başka dert vermesin.

not: cins kedi-köpeklere peluş hayvan muamelesi yapan ergen ruhlu insanlar konumun dışındadır.
  • robin crusoe  (24.08.12 01:22:26) 
arkadaşlar yanlış anlamışlar galiba. burada hayvansever-hayvansevmeyen tartışması yaşanmıyor. burada hayvanları sevmeyen kimse olduğunu sanmıyorum.

olay, samimiyetsizlik. "kapımda kedi var, yuva lazım ona, ayy cicim, ay canım" , "üst sokakta kedi var, yuva lazım, sıcak yemek lazım, ay ay ay", "x ilçesinde bi kedi var -hep de kedi nedense artık, hayvan kategorisinin için köpek de girer, unutulmuş galiba- yuva lazım, iş lazım ssk lazım ay ay ay" söylemleri gerçekten çok samimiyetsiz.

evinizde x ırkı kediler fink atar, dışarıda sokak kedilerini görürsünüz, onlara yuva edindirerek vicdanınızı rahatlatırsınız. olay döngüsünü böyle anlıyorum ben.
  • dead and broken  (24.08.12 01:23:03) 
@dead and broken olay döngüsünü bu şekilde anlıyor iseniz ithamda bulunduğunuz bu insanların evlerini tek tek ziyaret etmenizi tavsiye ederim.


  • buff  (24.08.12 01:27:16) 
bazı köpeklerin evrimi insanla oluşmuştur ama kedinin durumu için biraz farklı. tek çeşit kediden söz edemeyiz. bazı kedi vardır dediğim gibi kapında mırlar, yanına yanaşır evine girmek ister. bazıları da sokak kedisidir, insana güvenmez vs. insanla beraber evrimleşmiş/evcilleşmiş bir sürü hayvan var ama onları yiyebildiğimiz için onları "katletmemiz" sorun yaratmıyor ama söz konusu kedi köpek olunca iş değişiyor. samimiyetsizlik varsa burda bence.

insanın kediye köpeğe yardım etmesi tamamen kendi vicdanıyla alakalı bir durum. tutup başkaları yardım etmedi diye o başkalarını suçlamak anlamsız bence.

yukarıdaki duyuru daha önce de dedim antipatik gelmedi. yardım istiyor eden eder, istemeyen etmez bir sorun yok. ama tutup yardım etmeyen insanları suçlamak sığ bir bakış açısı bence.
  • mlky lvn  (24.08.12 01:28:56) 
Ne kadar çok "sevgi"den rahatsız olan insan varmış hayret ettim gerçekten. Bırakın sevsin aşırı sevsin siz başka şeylerden, sevgiden değil sevgisizlikten rahatsız olun.


  • i-pek  (24.08.12 01:35:44) 
@mlky lvn:
kimse hiçbir şey yapmak zorunda değil.
ama birileri bir şey "yapıyor" diye onun hakkında konuşmak ve yargılamak da saçmalık.
bırakın yapan yapsın.
bazı şeylere saygı duyulsun göstermelik bile olsa.
biri bir şey yapıyorsa engel olunmasın ya da dışlanmasın.
mesele bu.
yani yapılanı-bir şeyler yapanı eleştirmek yerine belki eksik olanı eleştirseydik, şimdi çok daha ilerdeydik. anlatabiliyor muyum?
tekrar ediyorum; kimse hiçbir şey yapmak zorunda değil.
  • blatta hiberna  (24.08.12 01:43:59) 
@blatta hiberna yazdıklarımı okuyorum ama neden yanlış anlaşıldığımı anlamıyorum. ben de onu diyorum. adam yardım ediyorsa etsin, duyuru yapıyorsa yapsın. bu bana antipatik gelmiyor dedim. ama diyememişim


  • mlky lvn  (24.08.12 12:54:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.