[]

Ultrabooklarla ilgili bir kaç soru

1. Hafıza olayı

Bazı modellerde sadece büyük bir SSD, bazılarında ise küçük bir SSD ve büyük bir HDD kullanılmış. Bu iki farklı sistemin ne gibi avantajı dez avantajı vardır?

Mesela 20-32 gb arası ssd ve yanında 500 gb hdd olan bir model düşünün.

Bunda işletim sistemi SSD ye kuruluyor da diğer az önemli programlar ve film müzik falan HDD ye mi atılıyor, yoksa ssd bizim kullanımımı için değil de sadece işlemci için mi? (uykudan çabuk uyanma vs için) Intel in sitesinde işlemci içim maksimum 32gb ssd destekler gibi bi ifadeye rastladım. Bazı sitelerde de yazma korumalı ssd falan diyor. DonanımHaber'de deneyen biri olmuş, 20 gb ssd yerine 128 lik takmış makine çalışmamış.

1.1. Eğer SSD yi biz de kullanabiliyorsak, işletim sistemini kurduk oraya. e kaldı geriye 5-10 gb bi alan. Buraya da önemli bir iki programdı ofisti chrome du kurucaz, üstüne bi de sürücüler güncellemeler gelecek dolacak hemen. Ofis gibi bazı programları D'ye kurmaya bile kalksak en azından 250MB falan ille C'ye atmam gerek diyo. Nedir bu işin aslı astarı. Bazı yerlerde RAID 0 falan diyor.

2. Sadece 128GB SSD kullanan bir model düşünün. bunda diskin tamamı bizim, ama indirdik bi film neyin, doldu bu. yarın öbür gün ben bunun hafızasını yükseltebilir miyim? Ya da indirdiklerimi anında harici harddiske mi atmam gerekecek? Eğer durum böyle ise 1. sorudaki durum daha mantıklı değil mi. bazı modellerde 32GB SSD + 1TB gibi konfigürasyonlar var.

3. Kullanım süreleri nedir ne değildir? Pek çok firma 7 - 8 saat gibi rakamlardan bahsediyor. Arkadaşımın laptop ında u serisi işlemci var ve cidden pilde 3 film izleyebiliyorum diyor. (3 süper film gibi oldu ama neyse cıvıtmıyım). Yaklaşım 5 saat film izletiyosa nette gezinme vs işleri de rahat rahat görür ki görüyor.

Bu yüzden U serisi (Ultra Low Voltage) işlemci tercih etmeye çalışıyorum ama bazı modellerde hala eski M (klasik "Mobile" diye biliyorum) işlemciler var. U serisi ile M arasında nasıl farklar vardır. Arkadaşın U serisinde pil ömrünü gördüm gerçekten, ama M işlemci kullanıp 8 saat kullanım süresi diyen markalar var.

Bu arada SSD de sanırım pil ömrünü olumlu anlamda etkiliyor. Yanlış mıyım?

4. Grafik işlemcisi. Pek çok modelde Intel HD 3000 ya da 4000 modelleri kullanılıyor. Aralarında uçuk fark var mıdır? FullHD mkv uzantılı film açarken zorlanır mı mesela? ya da şu an ihtiyacım yok ama ilerde photoshop işlerini bi şekilde kaldırır mı? Oyun oynamıyorum pek. Kırk yılda bir eski oyunlar falan. Yine pil ömrüyle ilgili olarak bu günün pil rekortmeni cihazlar 10 buçuk saate kadar çalışabilirken, tam performans çalışmada 2 saat kadar açık kalabilmişler.

5. (Bu içimi rahatlatmak için ama) Artık DVD falan pek de gerekmiyor değil mi günlük hayatta. Gerekirse acil birşey, flashla falan başka bi bilgisayardan yazdırılabiliyor nasıl olsa.

6. Bazı markalarda ... dolar farkla windows 8'e yükseltme imkanı olacak diyor yabancı sitelerde. Beklesem mi bu olayı. Şimdiki bilgisayarımı 1 ay daha geç almış olsaydım windows 7'ye ücretsiz yükseltebilecektim mesela. Yine bu tür bişey yaşamak istemiyorum.


Şimdilik bu kadar. Hangi soruyu cevaplayabilirseniz cevaplayın, her türlü nitelikli bilgiye açığım. Küstah olmak istemem ama "ne gerek var ki, öyle yapcaana böyle yap, mekbuk al" falan tarzı yorumlar yazacak olanlar lütfen gereksiz kalabalık yapmasın.

Son olarak ne amaçla kullanacaksın derseniz genel kullanıcı profilindeyim. Nete girerim, maile facebook a bakar, film izler, ciddi miktarda dosya indiririm (en legalinden :) ) word de yazı yazarım. Ama arada photoshop vb. kasan programlara da nadiren ihtiyacım oluyor. Tek ihtiyacım bu gündelik işlerde hız. Ama nette gezinirken de ortalama 39 sekme açık oluyor. (Neden 39 derseniz daha fazla açınca site sekmeleri de uçuyor)

 
evet dogru dusunmussun, sistem dosyalari SSD'ye atiliyor. inanilmaz bir hiz sunuyor boyle yapmak. ben ilk kullandigimda inanamadim. 2 saniyede kapaniyor, 20 saniyede hazir hale geliyor, ilk acildiginda imlecin don baba donelim hesabi sacmalasi da icinde.

RAID kullanmiyorum, fazla da bilgim yok hakkinda. ama 1'den fazla harddiskin senkronize calismasiydi galiba diye atiyorum.

ssd'nin hdd'den tek farki hareketli parcasinin olmamasi. flash disk gibi dusun. dolayisiyla hdd agzina kadar doldugunda ne yapiyorsan bunda da aynisini yapiyorsun. hariciye at, sil, ne bileyim.

ve evet, enerji harcamasi hdd'ye gore daha dusuk bunda.

ben HTPC toplarken arastirmistim bunlari da cogu aklimda kalmamis. hd3000 ve 4000 arasinda bir farklar vardi ama bilemiyorum su an. ikisi de mkv dosyalari gosterir merak etme, zaten ekran kartina pek is dusmuyor diye biliyorum bu encodingte. islemcinin payi daha yuksek.

gectigimiz 2 sene icinde bilgisayara 3 kere takmamisimdir herhalde cd.

bahsettigin profilde senin isini gorecek bilgisayarlar bunlar sonuc olarak.
  • osuruklu  (21.08.12 22:25:50) 
Bildiğim kadarıyla o ufak SSD + büyük HDD olan cihazlardaki SSD'ler yazmaya karşı korumalı, önbellek görevi gören SSD'ler. Yani sık kullandığın uygulamaları önbelleğe atarak, sonraki açılışların çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlıyorlar.

Ultrabooklarda genellikle m-SATA SSD'ler oluyor. Performansları normal SSD'lere göre biraz daha düşük. Normal SSD'ler daha pahalılar yapıları nedeniyle. Lakin 2,5 inç HDD kullanan bir ultrabooka rahatlıkla normal SSD de takılabilir. Tabi bunun için cihazın yapısının da yükseltmeye elverişli olması lazım. Bazı ultrabooklarda RAM dahi değiştirilemiyor.

Kullanım süresi çok büyük oranda yaptığın işe bağlı. İşlemci ne kadar çok çalışırsa, pil o kadar çabuk tükenir. O yüzden kimin ne dediğine bakma hiç. Filmin niteliği bile önemli. Her film aynı kalitede değil ve cihaz da her film için aynı düzeyde işlem gücüne gerek duymaz.

U ile M arasındaki fark eski-yeni meselesi değil. Standart voltajla çalışan çift çekirdekli işlemciler M eki alıyorlar. 4 çekirdekliler QM eki alıyorlar. Extreme olanlar ise XM eki alıyorlar. Düşük voltajla çalışanlar da U eki alıyorlar. U olan işlemcilerin üretim maliyetleri daha yüksek ve bu yüzden cihazın da maliyetini artırıyorlar. Ben Acer 3820TG kullanıyorum ve 8 saati görebiliyor cihaz boştayken. Bunda pil yönetim sisteminin payı büyük. Her şey donanım değil tabii ki. Donanımı en etkili şekilde kullandıracak yazılım da çok önemli. Asus'taki Super Hybrid Engine (SHE) sayesinde uzun süre önce 10 saatleri görmeye başlamıştı bazı modeller. Asus UL30VT modeli buna güzel bir örnek.

HD 3000 ile HD 4000 arasında senin işine yarayacak bir fark yok açıkçası. DirectX 11 desteği mevcut ve biraz daha güçlü lakin MKV'leri rahatlıkla çözebilir iki yonga da. Zaten Ivy Bridge alacaksan HD 4000 almış oluyorsun, Sandy Bridge alırsan HD 2000 ya da HD 3000 almış oluyorsun. Oyun oynamayan, multimedyaya ağırlık veren biri için önemsiz bir konu.

@osuruklu hocam birkaç defa kullanmış DVD sürücü. Ben Acer 3820TG'de olmadığı için yıllardır kullanmıyorum ve bir kez bile yokluğunu hissetmedim. USB büyük icat gerçekten. Her derde deva.

29 lira farkla yükseltme seçeneği var artık birçok modelde. Bedavaya olacağını sanmıyorum. Vista'daki aksaklıklar yıllarca kullanıcıları bezdirdiği için Windows 7'yi ücretsiz dağıttılar. Şimdi 29 lira istiyorlar ki bence çok ufak bir meblağ. Hoş, Win7 varken Win8'e geçmek için çok da sebep yok.

SSD'yi şiddetle tavsiye ederim. Bilgisayar için elzem bir donanımdır kesinlikle. Bütçe belirtirsen de yardımcı olabilirim model konusunda.
  • ahmetcan44  (21.08.12 23:52:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.