[]

Şöyle kişisel bir öneri acaba olurmu? Düşüncem yani.

Şimdi geçen bu yeşilçamda oynamış, yıllarını vermiş insanların bu son zamanlardaki hallerini görünce çok üzülüyorum ya. Neden böyle bu duruma düşüyorlar bir anlam veremiyorum.

Şöyle bişey olabilirmi;

Mesela Yeşilçam gerçekten bir Kuruluş olsun ama resmi anlamda. Nasıl Mesam veya diğer yayın hakkına sahip olan kuruluşlar gibi, aynı o statüde olsa.
Ve bu statüde şu madde olsa;
*Mesela bir özel kanal bir yeşilçam filmi yayınlamak istedi bir gün veya saatte. O film için yeşilçam' a telif hakkı gibi birşey ödese o tv kanalı. Ve bu telif hakkıyla o yayınlanan filmde oynayan karakterlere ( jön olur veya fügüran, ((aslında benim maksadım yıllarını emeklerini yeşilçama vermiş olan yan roldeki babacan abiler ablalar yani şuan durumu gerçekten kötü durumda olan insanlar)) işte anladınız demek istediğimi onlara bir gelir getirilmesi) belli miktarda Yeşilçamdan yayın hakkı gibi bir pay verilse. Aksi takdirde telif hakkını ödemeden yayınlanırsa o tv kanalına ceza fln kesilse.
Böylelikle o eski emektar oyuncularında bir nebze olsun ufakta olsa bi gelir kapısı olsa diye düşünüyorum. Gerçekten onları o halde görünce üzülüyorum ya. Gerçi memlekette o kadar sorun var, tamam kabul ediyorum ama Sanata ve Sanatçıya birazcık olsun değer vermiş oluruz diye düşündüm. Kişisel düşüncemdir. Olumlu veya olumsuz tepki olabilir. Saygı duyuyorum düşüncelere.

 
evet yaa o filmlerin telif hakları kimlere veriliyor bilen var mı ? bir de saçma sapan ve reyting almayan yabancı filmlere bile tonla para ödenirken, reytingin dibine vuran güzide yapımlarımıza pek de değerinin verilmediğini sanıyorum. umarım yanılıyorum.


  • brkylmz  (06.11.08 17:26:00) 
Eşref Kolçak şu anki yasayı "beyin özürlülerin" hazırladığını söylemişti.Demek ki "süpersonik beyne sahip" birilerinin çıkıp yeni bir yasa hazırlaması gerekiyor.Bu kişi neden sen olmayasın?


  • arkakose  (06.11.08 17:40:51) 
Filmlerin telif hakları Türk hukukunda yalnızca filmin yönetmenine aittir. O da genellikle telif sözleşmesi yoluyla bu hakkı prodüktör ve/veya dağıtımcı şirkete aktarır. Filmdeki oyuncuların yalnızca Türkiye'de değil, bütün dünyada tek hakları prodüksiyon şirketi ile yaptıkları sözleşmeler karşılığında aldıkları paradır. Bu para filmin çekimi sırasında veya belirlenen vade ile ödenir ve oyuncuların, aynı filmin yapımında emeği geçen diğer çalışanlar gibi, hiçbir mali hakkı kalmaz.

Bütün fikir ve sanat eserleri hukuku anlayışı değişmediği sürece sizin uygun gördüğünüz sistemin uygulanması imkansızdır yani. Yasanın hangi beyin özürlüler tarafından hazırlandığının da bununla hiçbir ilgisi yoktur. Oyuncuların haklarını koruması ve onlara yaşlılıklarında yardım etmesi gereken kuruluşa biz "sendika" diyoruz. Yurtdışında sendikalar güçlü olduğu için oyuncular ve diğer çalışanlar haklarını söke söke almakta ve yaşlanınca üzülünecek hale düşmemektedirler. Hollywood'daki senaryo yazarı grevini düşünün. Türkiye'de ise sendika deyince akla "fabrikanın önünde nöbet tutan grev gözcüsü" imajı geliyorsa bunun sorumlusunu da varın siz araştırın...
  • calendil  (06.11.08 19:49:15) 
Filmlerin telif haklarından oyunculara pay verilmesi yerine hukukta düzenlemeler yapılarak sanatçıların emekli olabilmeleri sağlanmalı aslında.

Mevcut yasada şöyle bir şey var;
‘Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan tabloda sayılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin (a) bendine göre sigortalı sayılırlar.’

4a’lılar olarak adlandırılan bu grup yasa değişmeden önceki SSK’lılardır. (Yeni yasayla SSK,Bağkur ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplandı biliyorsunuz ama hala şartlarda bir değişiklik söz konusu değil malesef. Bu apayrı bir konu-geçeyim.)

SSK’da işverenler, çalışanlarını gerekli yerlere tebliğ ederler. Peki örnek olarak sinema sektöründe bu yapılabiliyor mu? Genellikle hayır çünkü çalışma süreleri uzun sayılmaz ve bildirimlere gerek duymazlar. Denetlemeler malum.. Çalışanların ise kafalarına göre gidip prim ödeme hakları yoktur. Sonuçta ne olur? Prim ödenemez, emeklilik söz konusu olmaz, paralar uçar gider..

En basit çözümüyle yapılabilecek olan sanatçıları 4a’dan alıp 4b’ye (bağkura) geçirmektir. Böylelikle isteyen sanatçılar serbest çalışan kategorisinde, gelirlerine göre prim öder ve emekli olurlar. Tabi ki başka çözümler de bulunabilir..

Bunun dışında hükümetin ara ara sanatçılara özel afları söz konusudur. Gelecek bir af sonrasında sendikaların yardımıyla ‘şu an’ zor durumda olan yeşilçam emektarları minimum primlerini ödeyerek emekli olabilir. Düzensiz gelirler sağlamak yerine emeklilik çok daha faydalı olacaktır.

Sosyal güvenlik yasasını daha yeni düzenlediler ama sanatçıları unuttular. Sanatçılara kalıcı haklar sağlamak çok zor olmamalı.

Not : Hukuk uzmanı değilim, hatalarım vardır kesin. Mazur görünüz.
  • senzafine  (06.11.08 23:44:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.