[]

fotoğraf makinesi

elinizde eski bir dslr olsa ve yanında da iyi sayılabilecek bir lens setiniz olsa, ve elinizde de orta miktar para olsa aşşağıdakilerden hangisini yapardınız?

a-eski makineyi d7000 ile değiştirir hem eldeki lenslerden faydalanır hem de çok daha iyi bir makineye sahip olurdum

b-fujifilm x100 alırdım, hem dslr m olrudu, kendileri de ağır ve külfetli olduğu için yanında her zaman taşıyabileceğim çok daha manyak bir kamera olurdu

c- fujifilm x10 alırdım, hem ufak, hem iyi sayılabilecek makine hemd e diğer alternatiflere göre daha ucuz. cebimde kalan para ile de karı kızla dışarı çıkar deli gibi gezer eğlenirdim.

d- fujifilm x10 alır yanına da eldeki dslr yi d5100 gibi bir makine ile değiştirirdim

e- panasonic gx1 14-42 + 14mm f2.8 lens alır üzerine artan parayla da hayat kadınına giderdim.

(not: eldeki makine d80)

sınav süresi 15 dakikadır, kopya çekmek, sağa sola bakmak yasaktır, seçiceğiniz şıkkın yanında bir de açıklama yaparsanız ekstradan 10 puvan kazanırsınız. herkese başarılar.

 
ulan çalışmadığım yerlerden geldi. ben canon'a çalışmıştım hocam kurtarma sınavı var mı?

sen profesyonelsin ya da fazlaca ustasın bu konuda, ben gariban halimde d80 ve iyi bir lens setim varken elimdeki parayı kenara koyar, ne bileyim başka ihtiyacımı alırım, ekipmana da hiç elleşmem.

ama yenilik istiyorsam da ve yeni alacağım beni daha çok tatmin edecekse de bir kere mutlaka elimdeki body'yi değiştirmek isterim. nikon'a çalışmadığım için hangisi nedir bilmiyorum şimdi ama b, c ve e'yi eledim. ya d7000 alırım, ya d5100 + fujifilm alırım.

fujifilm'e de çalışmadığım için makine nedir bilmyiorum. sanırım kompakt bir makine. google'dan bakıyorum da vizörü falan ayrı bi makine bu (ne deniyordu bu modellerin bi adı vardı unuttum puan kırma hocam gidiş yoluna puan ver). vizörden bakılacaksa hoşgeldin paralaks hatası. niye fujifilm? daha ucuza sadece lcd'den kullanılabilen kompaktlar da var. ha bak şimdi aklıma geldi. yine fujifilm'in tamamen su geçirmez bi makinesini görüp hastası olmuştum geçen yaz. yüzerken çek, dalarken çek. ben olsam onu düşünürüm. ne kadar kaliteli de olsa (ki kalitelileri bir dslr fiyatına hatta daha fazlasına falan geliyor) makineye kılıf geçirip suya sokmam ben, korkarım.
  • kibritsuyu  (07.08.12 17:19:05 ~ 17:21:51) 
@kibritsuyu

fujifilm x10 denilen makine, diğer kompaktlardan daha büyük 2/3" (yani yeni micro43 sistemlerin yarısı) kadar bir sensör kullanıyor, üstüne de süper hızlı 28-115mm aralığında 2,2.8 diyafram değeri veren bir lens kullanıyor. evet view finder ı gayet kullanışsız, üzerinde de hiç bir bilgi vermiyor viewfinderdan, ama gene de tasarım olsun, fotoğraf kalitesi olsun çok cazip bir kamera. d80 ise artık taşıyamıyorum önemli ve gerekli bir şey olmadıkça. bunun yerine dünyanın en dandik kamerası samsung pl20 aldım 20 pound a, 1-2 aydır onu kullanıyordum devamlı yanımda taşıyordum ki, o da hakkı rahmetine erdi. başımız sağ olsun.
profesyonel değilim, ama bilgiliyim, ve fotoğrf benim için bir hobidend aha fazlası.

not: o tip makinelere range finder deniyor, otur yerine sıfır :p
  • cedric tweedledee  (07.08.12 17:29:16) 
d80'i satıp üzerine ne kadar ekleyeceğinizi yazar mısınız. ayrica ne fotoğrafı çekmek istiyorsunuz ve profesyonel olarak mı çalışıyorsunuz? crop sensör bir makineyi satıp tekrar crop sensör bir makine almak mantıklı mı? elinizde ne tür lens seti var? gibi sorularin cevabını verdikten sonra yardımcı olabilirim. eğer gerçekten fotoğraf makinesi alacaksanız a şıkkı hariç diğer şıklar mantıksız geldi bana. iyi günler..


  • unalbey  (07.08.12 17:32:05) 
fullframe düşünmüyorum, ff de kullanabileceğim elns sayısı sadece 1. o da 50 mm. ayrıca dslr nin ağırlığından taşıma külfetinden sıkılmış birisi olarak, keisnlikle d80 imden daha ağır bir makine düşünmemekteyim. maksimum d7000 olabilir ki, o bile korkutuyor beni. ben devamlı yanımda taşıyabileceğim, çekim yaparken çektiğim konuyu ürkütmeyecek (dslr bu konuda bence çok başarısız), gereçkten hızlı tepki verene, düşük ışık koşulalrında da optimum verim alabileceğim, hoş tasarımlı bir makine arıyorum. tasarım diyip geçmeyin, en baştan nikona yönelmemin tek sebebi tipine aşık olmamdı, yerine pentax ya da canon alsaydım, makineme bu kadar aşık olmaz, mühtmelen fotorğafta da kendimi bu kadar geliştiremezdim. o nedenle fotoğraf makinem benim kız arkadaşım gibidir, onu severi, okşarım, şımartırım.

ayrıca neden dslr dışındaki makineler gereçkten fotorğaf çekmemektedir bunu da anlayamadım. eğer sorun sensör boyutuysa, fuji x100 de çoğu giriş seviyesi dslr gibi asp-c sensör kullanmakta, buna ek olarak da üzerinde f2 23 mm fujinon lens barındırmaktadır. he en büyük soru işareti af hızı, mf unun çok kullanışsız olması, ve de lensinin değiştirilememesi. kaldı ki sabit odaklı lens hastası olduğum için, bana çok da bir sorun gibi gözükmemekte.

büyük sensörlere yönelmemin nedeni alan derinliği, yüksek isoda daha iyi olması, ve bokeh vermesi. yoksa gider daha ufak sensörlere bakınırdım. yani tutup da profesyonel bir çekim için çok da kullanmıyorum (ayda yılda bir)
  • cedric tweedledee  (07.08.12 17:43:15) 
ha evet tabii unalbey'in dediği gibi "body değiştirmek bana ne avantaj sağlayacak" sorusunu cevaplaman gerekli. ff olmayan yeni model nikon'ların d80'e göre aklıma gelen tek artısı full hd video çekiyor olması. onun dışında ne bileyim böyle "vaay bunu satıp onu alayım" dedirtecek pek artısı yok gibi. zannetmiyorum ki cep telefonu fotoğrafçıları gibi megapiksele falan takılasın.

son açıklamalarından ve isteklerinin netleşmesinden sona tavsiyem de değişiyor o zaman. bu düşüncede bir adam olsam d80 ve lenslerimi aynen korur, yanına da fujifilm x100 veya x10'dan istediğimi alırdım. bu durumda body değiştirmek anlamsız. cevap b veya c.
  • kibritsuyu  (07.08.12 17:47:24 ~ 17:50:31) 
birincisi d80 im çok eskidi. en önemlisi ise evet d80 de makismum 800 iso ya kadar çıkabiliyorken (800 isodan sonrası tam bir rezalet) nikon d7000 ile 3200 iso da bile kullanılabilir fotorğaflar elde edebiliyorsun. oturup da portre, ne bileyim dahili flaiş ile çözülebilecek şeyler çekmiyorum, fotoğraf makinem elimde, sokak sokak, gece gündüz demeden tripodsuz bir şekilde dolaşan bir insanım. insan çekerim manzara çekerim, güzel bir olay vardır onu çekerim. ama evet dediğiniz gibi, yüksek iso dışında d80 imi değiştirmeye yetecek kadar artı yok. full hd olsa da olur olmasa da olur. megapiksel ise umrumda değil.

bu nedenle a şıkkını eleyip diğer şıklara yönelmem daha mantıklı sanırım. her zaman yanımda taşıyabileceğim ayrıca da dslr mi aldığım zaman da ikici kamera olarak kullanabileceğim bir kamera.
  • cedric tweedledee  (07.08.12 17:54:30) 
fujifilm'in iso performansı nasıl?


  • kibritsuyu  (07.08.12 18:05:50) 
x100 ün manyak, x10 un d80 ayarı. 800 iso ya kadar kullanılabilir, sonrası performans düşüyor(muş).


  • cedric tweedledee  (07.08.12 18:09:44) 
anlıyorum. o zaman siz o kadar para vermeden ikinci el giriş seviyesi bir dslr alın hem hafiftir hem de pixel yönünden d80'den daha iyi fotoğraf kalitesi verecektir. d5100 güzel seçenek ama sanırım fiyat olarak d7000'den kalır yanı yok. ben de nikon kullanıp sonra canon'a geçen biriyim. ama şu an analog makine kullanıyorum ve kesinlikle mekana ve konuya göre bazı zamanlar dslr makineyi kullanmıyorum :)

diğer makineleri, fujifilm'i, önermememin sebebi; dediğinize göre elinizde bol miktarda olan lenslerin boşa gitmesinden. yani d80 kullanıp d7000 düşünüp slr like bir makineye yönelmek oldukça mantıksız olur.

d80 nikon'un orta seviye bir makinesi. yani ikinci bir lcd'si var, boyutları ve ağırlığı gayet bir fotoğraf makinesi seviyesinde ve shutter sesi inanılmaz. orta seviye'den giriş seviye makineler dönmek aslında pek mantıklı değil ama siz ağırlık ve boyut konusunda şikayetçisiniz. teknoloji ilerlediği için giriş seviye makineleri gayet full frame makine kalitesinde örnek verebiliyor. nikon'un giriş seviye makineleri önermiyorum çünkü lensleri çok pahalı ve sanırım bazılarının gövdelerinde af yok. neyse,

zor bir seçenek olarak size şunu sunuyorum: alıcı bulabilirseniz d80'i ve elinizdeki bütün lensleri satın. tam istediğiniz ağırlıkta ve boyutlarda canon'un giriş seviyesi olarak 550D ve yukarı modelleri var. hem hd video çeker hem de d7000, 7D, mark2 kalitelerinde fotoğraflar elde edebilirsiniz. ama d80'i kullandıktan sonra bu gibi makineleri kullanırken d80'in shutter sesini ve ele oturuşunu özleyebilirsiniz. d80 sadece bir örnek.
  • unalbey  (07.08.12 18:12:12) 
shutter sesi konusunda unalbey haklı. şahsen kafaya takılacak bir konu olmamakla beraber canon'ların xxxD sınıfı modellerinde shutter sesinin niye şlakziüü şlakziüü diye hıçkırık gibi olduğunu anlamadım. diğer üst sınıf xxD ve üstü canon ve tüm nikon'lar şlak şlak diye tok bir ses çıkarıyor. bir yerlerde bir açıklaması olması lazım bunun.

taze canon 550d kullanıcısıyım ve manuel ayarlara izin veren bir kompakttan sonra ilk dslr makinem. 50mm lens ile kullanıyorum ve kendisine aşık oldum. eğer özel bir nikon sevdan yoksa ki var demişsin yukarıda, ben de öneririm. d80'den daha ufak ve taşıması kolay bir makine. 50mm lens ile gayet ufacık duruyor.
  • kibritsuyu  (08.08.12 12:35:01 ~ 12:38:22) 
yok ya canon benlik bir makine değil. evet d80 imi hala seviyorum aslında, sesini yandaki ufak lcdsini falan, ama çok eskidi... kenardaki rubber alan bile kalkamaya başladı artık... ama sanırım d80 im ile devam edeceğim, yanına da ufak bir şeyler almaya çalışacağım, panasonic gx1 ideal gibi duruyor. teşekkürler zamanınız için. take care ciao :*


  • cedric tweedledee  (08.08.12 15:13:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.