[]

Ekşi sözlük hukuk sorusu

Dün sözlük'teki "kürt" başlığında "iğrenç bir ırk, anaları doğurmuyor sıçıyor..." diye giden bir entry vardı. bugün silmişler. entry sahibinin nick'i zoltarian.

acaba entry (muhtemelen gg sebebiyle) silinmiş de olsa buna dava açabiliyor muyuz?


 
açarsın kayıtlarla ama bişey olmaz. sanmıyorum. ha ama keşke olsa. bunlar iç savaş başlatacak tipler işte.


  • andy kaufman  (06.08.12 20:33:48) 
açılmıyor çünkü hakaret belli bir kişiliğe yönelik olmalı. avukatlar dolandırıcıdır dediğinde avukatlar dava açamaz ama bu apartmandakiler dolandırıcı dediğimizde apartmandakiler dava açabilir. belirli çünkü apartmanda kimin olup kimin olmadığı. belirlilik ilkesine göre dava açamazsın yani.

ayrıca bkz: www.eksisozluk.com
  • trajikomix  (06.08.12 20:38:06) 
belirlilik ilkesinin alakasını anlamadım. "kürt"lük veyahut "yahudilik" bir meslek gurubu değil ki, hakaret bir "genelleme" çerçevesinde değerlendirilsin.

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
Madde 216-
(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


bu gerekçelerle bir dava açılıp mahkumiyet talep edilemez mi?
  • otonomo  (06.08.12 20:46:03 ~ 20:47:14) 
meslek grubu değil kastım zaten örnek olsun diye dedim onları, hakaret suçu bakımından ele aldım ayrıca. yani hakaret suçu oluşmaz ancak madde 216 oluşabilir mi diye düşünürsek ( ki cevaplarken düşünmemiştim ) 216/2 suçmalasıyla dava açılabilir ve büyük ihtimal kabul de edilir. yapılan -söylenen- bariz suç çünkü bu maddeye göre.


  • trajikomix  (06.08.12 20:51:02) 
savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsin, en azından ifadeye çağrılır o arkadaş diye düşünüyorum, yazdıklarını silmesi birşeyi değiştirmez.

ayrıca istediğin ilçedeki/ildeki savcılığa gidebilirsin.
  • tck35  (06.08.12 20:56:24 ~ 20:57:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.