[]

Dünyayı 100 kere yeniden yaratsak?

sizce;

1. soru: Ve insanlar yine aynı varoluşumuz gibi hayat bulsalar.

100 kere varoluştan kaçında siyahlar beyazlara üstünlük sağlardı? yani günümüzün ve tarihimizin tam tersi en azından?

2. soru: Beyazlar neden bu kadar kin ve nefretle doldular siyahlar karşı?

neden abi? yakacak, öldürecek, köle yapacak kadar neden ve nasıl kin oluştu? fakir ve güçsüzlerdi demeyin. bu bir neden değil. gayet de beraber yaşayabilirmişiz yani. ortak medeniyetler kurabilirmişiz.

kendi kendimize yapmadık onlara yaptığımızı. neden?

Teşekkür ediyorum, konuşalım tartışalım gece gece. öperim adem elmanızdan.

 
Tek cümlelik, tek cevap;

"Tarihte ne olduysa öyle olması gerektiği, başka türlü olamayacağı için öyle olmuştur." Karl Marx
  • hınzırpaşa  (03.08.12 02:19:01) 
(bkz: kelebek etkisi)
hiçbir fikrimiz olamaz bence. en ufak farklılaşma bile uzun vadede çok büyük değişikliklere yol açabilirdi. beyaz ırk diye bir şey bile olmayabilirdi yani.

ikinci soruda bir fikrim yok, yani bu konuda benden çok daha bilgili insanlar vardır şu an ne desem cahillik olur.
  • diyarbakir karpuzu  (03.08.12 02:22:41) 
bu üstünlük yapanlar yalnız amerika'da oluyor bu olay. şimdi afrika'dan gelip zamanında usada kölelik yapmış, sonrada vatandaş olmuş bir afrikalıyı eski zamanlarda düşünsene. herkes dar görüşlü fln. adamlar ister istemez bir ön yargıyla yaklaşıp ezme olayına girmişler.. ama şimdi bu durum daha farklı ona insan gözüyle baktıgı ıcın ben cok ezıldıklerını dusunmuyorum. ama amerıkayada gıtmedım sadece bıldıgım durum bu yanı.

sıyahların kendılerınde bır ezıklık hıssıyatı var dıye bılıyorum. kız arkadasımın oda arkadası zencıymıs usada. kız sureklı yıkanıyormus saclarını tarıyormus. sureklı parfum sıkıyormus fln. ozguvenlerı yok sanırım.

onun dısında zencılere ustunluk yapan zıhnıyetınde agzına sıcım demek ıstıyorum.

burda kurtler ezılmedıklerı halde ezılıyoruz moduna gırıp hak ıstıyorlar.. cerkezı sunnısı alevısı neden ıstemıyor? kurtler demeyım pkk tayfası dıyım. bu tayfada zencıler usalılar ne gozle bakıyorlarsa boyle bır komplekse gırıp bu ısı yaptılar dıye dusunuyorum. en sonuncusu konu dısı oldu. sadece baglama amaclı yazdım.
  • slash01  (03.08.12 02:23:43 ~ 02:24:56) 
@hınzırpaşa

karl marx siyah olsaydı bu söz, belki de kendisi hiç olmayacaktı. bunlar boş edebiyatlar.
  • nezaretten taharet  (03.08.12 02:31:59) 
@rca

dediklerin yanlış şeyler değil. fakat 100 denemenin, yüzünde de iş "afrikaya gidelim sömürelim" aşamasına geldiğinde, neden olay kölelikti, işkenceydi, katletmeydi, bunlara geliyor? eğer her seferinde geliyorsa doğamızda pislik var demektir. çok acayip değil mi?

yani teknolojik anlamda yine aynı safha da olalım - bizler top tüfek, savaş, onlar ok-yay, kabile savaşı- oraları fethetmeye keşfetmeye gittiğimizde neden daha akıllıca, makul sonuçlarla dönmemişiz?

savaşmayalım, fethetmeyelim demiyorum. güçsüz olmalarına rağmen bile bu bana mantıklı geliyor, savaşırız kazanırız. fakat yüzyıllarca köleleştirme ve türlü türlü sapıklığın yapılması beni şaşırtıyor. neden abi?

tam anlatamadım demek istediğimi ama. hepsini de geri silmek istemiyorum şimdi :)
  • nezaretten taharet  (03.08.12 03:24:10) 
insanın insana hayvan gibi baktığı, insanın insanı hayvan gibi gördüğü dönemde yaşamak istiyorum, nasıl bir kafa merak ediyorum yani. ki kaldı ki hitler bile o yüzyıllardaki olayların yanında memur gibi kalır.


  • nezaretten taharet  (03.08.12 03:26:08) 
belki de farklılar diye kim bilir. sonuçta adamlar yıllar boyu kendilerine benzeyen (beyaz) insanların arasında yaşamış. farklı renk görünce, bilinmemezliğin yarattığı korkudan sindirmeye çalışmış siyahları. zaten olayın çıkış noktasını bulmak yeterli, tek nesil bile eziyet çektirerek başlasa ilişkilere, babasının oğlu da babasının izini takip edecek. tek bir adamın hareketlerinin sonucu bile olabilir bu durum.


  • diyarbakir karpuzu  (03.08.12 03:44:31) 
birebir aynı kurallar ve koşullar olacaksa kelebek etkisinden dolayı her şey bambaşka olurdu orası kesin.

ayrıca karl marx eziğin tekidir.
  • Rawkon  (03.08.12 05:10:32) 
tübitak yayınlarından tüfek, mikrop ve çelik isimli çalışmayı tavsiye ederim. çok benzer bir soru üstüne ortaya çıkmış bir eser. orijinal alınız ki bu tip yayınlar devam etsin.


  • birkasiknutellaninverdigihaz  (03.08.12 05:57:40) 
@nezaretten taharet,

bu alıntı ile nette karşılaştım, açıkçası yüzde yüz emin değilim. eğer doğruysa senin iddianı üçüncü kelimede sakatlıyor, Marx siyah olamazdı, öyle olması gerektiği için, başka türlü olamayacağı için beyaz olmuştu.

"kelebek etkisi"nin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. bu etkinin yarattığı internet lisanı ile "random"luk insanların sayısız değişkenine hakim olamadıkları nedenlerin yaratacağı sonucun tahmin edilmezliğinin altını çizmek için var. bizler, eğer, tüm nedenleri eksiksiz, fazlasız bilebilecek birikimde olsaydık kelebek etkisi kavramı boşa çıkmış olurdu.

dünya tarihi açısından bakar isek, evrimsel, coğrafyasal, sosyal, kültürel, iklimsel, genetik, menetik tüm parametreleri bilebiliyor olsaydık hiçbir şeyin farklı olamayacağını açıklıkla görürdük. ince bir fark var;

sorunda bahsettiğin "yeni dünya"nın karbon oranından, madenlerin dağılımına, hayvanların yaşam alanlarına üzerinde yaşadığımız dünya ile aynı olduğunu varsaymak durumundayım. dersen ki "en ince fark" dahi yok. o zaman ben haklıyım. ama ince ya da kalın farklılıklar olacaksa, bu farkların bizi nereye götüreceğini asla bilemeyiz. burada söylediklerimiz dilek ve temenniler kuşağı olarak kalır. onun da felsefesel bir değeri dahi olduğunu düşünmüyorum.

bilimin temeli zaten tamamen, istisnasız aynı şartlar altında olan şeylerin, şartlar hiçbir şekilde değişmeseydi yine aynı şekilde olacağını bilmek değil mi? değişkenler değişebilseydi, nereye gideceğimize dair kimse bir şey söyleyemez, "bambaşka olurdu" laf-ı güzaf, kelebek etkisi de zaten bir cümle önce söylediğimi söylüyor, "bambaşka olurdu" gibi kesinliklerden bahsetmiyor. bilemezsin diyor.
  • hınzırpaşa  (03.08.12 10:29:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.