[]

İdeal Uyku Süresi

günden daha fazla yararlanmak için, aynı zamanda dinç kalkmak ve günümü de o şekilde geçirmek için uykumu bir düzene oturtmak istiyorum.

mantık yürüterek, bir döngünün tamamlanma süresinin 90 dk civarı olduğunu da düşünürsek ona göre bir düzen oturtmak istiyorum. önce 4,5 saat uyuyabilir miyim acaba diye düşünmeye başladım ki bir döngünün sonuna yakın ya da sonunda uyanabileyim. ancak bir grafikte gördüğüm kadarıyla, uykunun 5. saatinde tüm uyku evreleri çok daha geniş zamana yayılmakta ve bu süreç de vücudu en fazla dinlendiren kısım. dolayısıyla o 5. saati de uyumak gerekiyor sanırım insan sağlığı açısında. bu yüzden bana göre en mantıklı seçim 6 saatlik uyku.

peki siz böyle birşey düşündünüz mü uyguladınız mı? bu tip uygulamalarla zinde kalkmak ve günü o şekilde devam ettirmek mümkün müdür?

 
Her gün aynı saatte uykuya daldığımda belli bir saatte kendiliğinden uyandığımı farkettim. Bu sürenin kalkmak istediğim saate denk gelmesi için uyuma saatini aradaki fark kadar kaydırmayı düşündüm ama uygulamadım. mümkündür bence...


  • firez  (03.08.12 00:25:18) 
uykunun periyotlar halinde olduğunu duymuştum. yanılmıyorsam 3 saat gibi bir rakamdı bu. mesela bu 3 saatin 1 buçuğuncu saatinde uykunun en derin olduğu an 3 de en hafif 4.5 te yine en ağır 6. saatte en hafif gibi.

ben mesela 7 saat, 7 saat 15 dk falan uyuduğumda acayip dinç kalkıyorum. heralde o periyotlar da bende öyle denk geliyordur diye yordum önceleri. bünyeye göre değişiyo olabilir süreleri. ama yaklaşık olarak böyle bişey var galiba.
  • seen sea  (03.08.12 00:32:01) 
zamaninda ben de bu konuyu cok arastirdim

baya dindar bi abi bana demisti ki "vücuda gerekli olan uyku 5 saattir, eger 5 saatten yarim saat fazla uyursan vücut onu ikinci 5 saate tamamlamak isteyecek o yüzden 10 saat uyumak zorunda kalacaksin ve namaz vakitlerini kaciracaksin"

diger bi abla ise sunu dedi "eger uyumadan önce günün stresini kafandan atabilecek kadar kendini rahatlatip yataga girersen 7 saatlik uyku, ideal olacaktir"

bi diger canli insan da sunu demisti "gün icerisinde istemedigin kadar yorulsan da yataga girmeden önce 20 dk dinlen sonra uyumak icin yataga gir, 6 saat uyu yeter, eger yataga yorgun girersen 20 saat bile uyusan yorgun kalkarsin"


son 9 yildir ayniyim, yataga kacta gittigim önemli degil, önemli olan "aman cok yoruldum yatayim uyuyup dinleneyim" dememek, eve geliyorum saat kac olursa olsun, yarim saat oturarak dinleniyorum, sonra yataga gidiyorum ve 6 saat uyuduktan sonra bomba gibiyim.
  • ivettivett  (03.08.12 00:53:37) 
android veya iphone kullanıyorsanız, yataktaki hareketlerinize göre hangi uyku fazında olduğunuzu hesaplayıp ona göre çalan alarmlar var. ben uzun süreli kullanmadığım için yorum yapamayacağım ama siz de bir deneyebilirsiniz.


  • anonim yazar  (03.08.12 01:00:19) 
uykunun çeşitli fazları vardır bu fazlar içinde seni en çok dinlendiren derin uyku kısmıdır. yaklaşık 90 dakikalık periyotlar şeklinde bu fazlar devam eder.

ancak ilk uyku fazında derin uyku kısmı 30 dakika ise 2ci periyotda derin uyku 20 dakikadır vs. vs. giderek azalır. bu yüzden belli bir orandan fazla uykuda artık derin uykuya geçilmez ve dinlendirici olmaz.

(bkz: polyphasic sleep) konusunu araştırabilirsin.
  • orpheus  (03.08.12 01:15:09) 
@anonim yazar, abi ben o uygulamayi kullandim (ki o sirada bi yukarda yazdigim yöntemi gelistirmistim) sabahlari uyaninca alet hep ayni seyi diyordu "gerekli hareket olmadigindan dolayi ölcüm yapilamadi" falan filan diye, yani benim yöntemle ölü gibi uyudugundan ölcemiyordu ibnetor.


  • ivettivett  (03.08.12 01:16:28) 
Şöyle bi site var bende işe yarıyor. Kaçta kalkarsan uykunu alacağını veya istediğin saatte kalkman için kaçta yatman gerektiğini söylüyor.
sleepyti.me

  • unalub  (03.08.12 02:13:40) 
ben bunu kendimde deneyerek buldum.

ertesi gün tam performans: 8 saat.
ertesi gün sıkıntı yapmayacak: 6 saat.
ertesi günü kurtarır: 4 saat

4'ten aşağısı sıkıntı, 8'den yukarısında da başım ağrıyor genelde.

bir de da vinci uykusu diye bir şey var, programlama mümkün yani.
  • colg fusion  (03.08.12 02:23:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.