[]

Web Sitesi Sunucusu Konfigürasyonu ve Alan Adı Sunucusu

Dün de sordum ama kafamda ne yapmam gerektiği şekillenmediği için tekrar soruyorum.


Kiralık bir sanal sunucum var. Bunun üzerinde bir web sitesini barındırmak istiyorum.

Domain'i fxdomains'ten almıştım ve ilk başta sadece DNS kontrol panelinden domain'i, sunucunun IP adresine yönlendirdim. (forwarding)

Ama yapmak istediğim bu değil. Bunu name server vs ne kullanmam gerekiyorsa, doğru dürüst yapmak istiyorum.

Sunucuda Windows Server 2003 kurulu.

Mantıklı bir şey mi emin olamıyorum ama netten bulduğum tutorial'ler ile DNS Server'ı da kurup konfigüre ettim.
ns1.domainim.com şeklinde bir isim var.

Ama hala anlamadığım şey, "internet" nereden bilecek benim 123.123.123.123 IP adresli sunucumda bu name server'ın olduğunu?

Biri mala anlatır gibi bu sunucunun üstünde siteyi nasıl barındırabileceğimi anlatabilir mi?

 
fxdomains control panelinde nameserver olarak sanal sunucunun ipsini verin. o da gidip registrar databaseini gunceller. yaklaşık 24 saat sonra tum internet alemi artık sizin domain adınızın nameserverinin 123.123.123.123 oldugunu ogrenir.


  • akiskan  (01.08.12 10:20:28) 
Anlatımın biraz değişikmiş ama ben bildiğimi söylüyorum:

Önce Host paneline girip ilgili hostun Name Server'ları neymiş bir bakıver. (Dreamhost için ns1.dreamhost.com, ns2. ... ns3. diye 3 adet NS)

Bunları öğrendikten sonra yine Host panelinize alan adınızı tanımlayın.

Daha sonra Domain paneline girip Name Server'ları Host Panelinden baktığınız gibi yapın. Bir yarım saat, bir saat sonra aktif hale gelir. Tabi Host alanına kayıt yaparken kullanıcı adı, şifre falan da tanımlıyorsunuz. Bunlarla FTP alanına bağlanıp dosya transferi yapacaksınız.
  • himmet dayi  (01.08.12 11:15:47) 
domain panelinde ns girdiğin yerler ve ns tanımladığın iki farklı yer olur.
ns girdiğin yerde alt alta 4-5 tane kutu olur oraya girersin hostinginin ns1.godaddy.com ns2.godaddy.com gibi ama sen kendi sunucuna sahip olduğundan buraya kendi nameserverlarını gireceksin ns1.domain.tld ns2.domain.tld gibi sonra
nameserver tanımladığın kısımı bulup oraya da bu ns1 ns2'nin aslında hangi ipler olduğunu tanımlayacaksın

name server girilen yer: i.imgur.com

name server tanımlanan yer: i.imgur.com

register şirketinin paneline göre değişir bunların yeri ama genel olarak benzerdir
  • ne gerek var ki  (01.08.12 11:18:38) 
@himmet dayi: Bir yerden host hizmeti almıyorum. Yukarıda da yazdığım gibi kiralık sunucum var. Dolayısıyla host paneli olmadığı gibi, benden önce tanımlanmış, ayarlanmış name server'lar da yok. Soruyu sorma nedenim bu zaten. :)


  • nop  (01.08.12 13:49:49) 
@ne gerek var ki: domain ile bir şekilde konfigüre edilmiş name serverları ilişkilendirmeyi zaten biliyorum. bu ve başka bir kaç site önceleri bir hosting şirketindeydi. o zaman da kendim ayarlayıp hazır hale getirmiştim.

şimdi bunu sıfırdan kendi sunucum üzerinde yapmak istiyorum. name server'ımı düzgün çalışır hale getirebilsem olacak diye düşünmüştüm.

@akiskan, senin dediğin gibi server IP'mi nameserver olarak domain panelinden girdim ancak:

birincisi, fxdomains paneli benden iki adet nameserver istiyor.
ikisine de 123.123.123.123 yazdığımda, "duplicate" hatası verdi. ikincisini bana ait olmadığı halde 123.123.123.124 yaptım.
bu sefer de her iki adres için de: "Invalid TLD" hatası verdi.

Buraya illa .net .com'lu bir adres mi girmek gerekli?
  • nop  (01.08.12 14:02:30) 
anladıgım kadarı ile kendi nameserverlarını, kendi serverında ve domaininde kullanmak istiyorsunuz.

bunun için serverda iki IP olması gerekir. tek IP'niz varsa custom nameserver kullanamazsınız. ilgili registrar için fxdomains custom nameserver diyerek google da bir aratın bence.

bir de o VPS nasıl bir kontrol paneli kullanıyor. Cpanel yada Direct Admin varsa oradan da ayarlamalar yapmak gerekecektir. yoksa direkt SSH dan bakmak lazım.
  • rosencruz  (01.08.12 17:09:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.