[]

Tercihler/meslek seçimi

Ben anlamıyorum millet,böyle yumurta kapıya gelince "şu bölüm nedir şu bölüm ne işe yarar,acaba şunu okusam mı" diye soranları.Yani ben mi yanlışım yoksa bu tarz soruları son anda akıl edip soranlar mı hatalı?
Kendimi bildim bileli bir hedefim var ve hedefledğim alanda okuyorum.Her zaman, "ne olacaksın?" diye sorduklarında aynı cevabı verdim ve şuan onun için çaba harcıyorum.Ama yeni nesile bakıyorum da (ben de çok yaşlı sayılmam 23 yaşındayım ama yine de liselerin bütün mezunları aynı kafada olmuyor elbette) çok amaçsız,boş,her şeye son anda karar veriryorlar.Özellikle şu lafı çok işitiyorum "puanım gelsinde bi bakayım ne gelirse artık ona göre yazıcam bişeyler" ...
E böyle insanların okuyacağı alana,her şeyi geçtim kendine nasıl bi faydası olabilirki ??

Ps:Kimse alınmasın bu sadece karşılaştığım örneklerden yola çıkarak yaptığım genel bi değerlendirmedir...

 
Acayip olan karar verememesi değil.Nasıl bi eğitim sistemimiz var ki 18 yaşına gelmiş eleman ne olacağına sınava girip puanı geldikten sonra karar veriyor.Eleştirdiğim noktayı kaçırıosun.İşin alt metninde eğitim sisteminin saçmalığı var ;) .


  • yqzkrttpli  (31.07.12 01:38:07) 
Ha ayrıca böyle hedefleri olanlara vahiy inmiyor elbetteki dostum.İyi bi eğitim sürecinden geçmişse zaten o kişi eğilimi ya da yetenekleri doğrultusunda kendiliğinden seçiyor hedefini ;) ...


  • yqzkrttpli  (31.07.12 01:40:04) 
lisede bi insan hayatını şekillendirecek bir şeye ne kadar sağlıklı karar verebilir ki? ben yeni üniversiteden mezun oldum ve şu an ne yapabileceğimi, neye yatkın olduğumu, neyi yapamayacağımı biliyorum; hedefim şu olsa daha iyi olurdu diyebiliyorum. ama o zaman bilmiyordum ve sağa sola soruyordum büyük bi panikle. çok kolay bi şey değil yani. bence sorun çocuklarda değil.


  • nathanieltroy  (31.07.12 01:41:00) 
@Adramelekh_
O konuda sana katılıyorum evet.İnsanlar değşiyor.Karekter huy tarz kafa...
Ama her koşulda biçok alternatifi olanlar da var.HAni şunu olurum diyorlar sonra gidişata göre yok olmayım şu daha iyi olur diyorlar ama yine bi hedefleri var biçok kişinin ...
  • yqzkrttpli  (31.07.12 01:41:20 ~ 01:46:54) 
@nathanieltroy
Tamam işte eğitim sistemimizin bi bokluğu o da..Yine de bi kişi lisede dahi olsa bu tarz araştırmaları son anda değilde öncesinden yapıp ona göre bi karar vermeli.Ha daha sonra hedefi ona uymazsa yine bilgi birikimi olacağı için karar verme süreci kolaylaşır...

  • yqzkrttpli  (31.07.12 01:43:52) 
tıp kazanıp bırakan, tıp okuyup ilaç firmasında çalışan, diş hekimi olup mesleğinden nefret eden, mühendis olup abajur tasarlayan tipler de yok değil.


  • ontheroad  (31.07.12 01:47:14) 
@ontheroad
Evet var,aynı yolda ilerliyoruz dostum.Benim sitemimde bu tarz olaylara :D
Ha bu konuda bir şey yapılabilir mi bilemiyorum.Şuan sadece kafamdaki bi düşünceyi paylaştım..
  • yqzkrttpli  (31.07.12 01:49:01) 
Herkesin lisede alanı belli olsa ve üniversitede sadece onu tercih edebilse olabilir. Ama bu sefer de daha tam karakteri oturmamış adam tercih yapınca ne olacak? Ben 18 yasımda saçma sapan bir tercih yaptım ve sonucunda okulu bıraktım. Bu sene hedefe ulaştım sıralamama bakarak konuşacak olursam. Sonuc olarak; bu sistem zaman kaybettiriyor. Daha uzun süre ogrenci kalıyoruz. Böylece daha az işsiz nüfus gorunuyor. Sevgiler.


  • army14  (31.07.12 02:02:40) 
Ben ne olmak istediğime karar verdikten sonra annemle babama söyledim, gerekli genleri sağlamak için ona göre seviştiler. Ben insanları anlamıyorum ya. Fakir misiniz nesiniz...


  • LORDS  (31.07.12 02:23:20) 
tamam da türkiye'de bu olay daha zor. istediğin alanı istediğin gibi okuyamıyorsun bazen. bölümler, hocalar, eğitim sistemi her an bir gubidikliğe gark olabiliyor. seçim yapılacak dönem de önemli sonuçta, istediğin bir alan olsa bile seçenekleri tekrar araştırmak lazım. herkesin tuzu kuru değil.


  • ermanen  (31.07.12 02:24:50) 
Bakın benim burda ifade etmek istediğim asıl noktalardan biri şu.Yani bi kişi lise sona kadar kafasında illaki birşeyler oluşturmuştur,oluşturmalı.Türkiyenin hali belli bu yeni bi durum değil eğitimde yıllardır kimse umduğunu bulamıyor istediğini olamıyor.Yani e durum buysa eğer niye önceden tedbirini almıyor şahıslar.Bir insanın kafasında oluşturduğu bir plan dahilinde yola çıkması daha kolay değil midir?Öyle ya da böyle gerek aile desteği ile gerekse büyükler (kardeş kuzen falan filan) , okumuş kişiler aracılığı ile bi durum değerlendirmesi yapılıp ona göre hedef belirlenmesi gerkmiyor mu?
Ha belirtilen hedef anne babanın yada kuzenin hedefi olmicak elbette.Sadce bunlar amaca giden yolda araç olacaklar,doğru değerlendirmeleriyle çocuğa destek oalcaklar.Alt metinde eğitim sistemi boktan zaten onu vurguladık.E kimse mi bu çocuğa destek çıkmıyor.Demek istediğim bi kişi şunu yapabilir zamanında kafasına dank ettirip "aa ben ne olacam lan,sınavda yaklaştı zaten şurda bi iki yıl kaldı bari bi kafa patlatayım şu konuda,tamam daha götü başı yayıyoruz,henüz çalışmıyoruzda ama en azından bi araştırayım da ona göre çalışayım ben ne olacam ne bok yicem" ...Tüm bunlardan sonra danışır sağa sola bilgi edinebilmek amaçlı meslek değerlendirmeleri yapabilir,ilgisini ölçebilir,belki doğru karar veremez ama hedefi olur bi seçimi olur.Ha aynı şekilde şunu da yapabilir."Ya millet işte ben şu meslekleri düşünüyorum bunlar hakkında yeterli bilgiye sahip değilim kulaktan dolma bişeyler biliyorum ve bana şunların daha çok hitap ettiğini düşünüyorum acaba bunu seçmeli miyim geleceği nedir bu mesleğin,yazayım mı bunları tercihe???" Tüm bunlarda bi yanlışlık yok..
Bnm lafım tercih zamanı bi tarafı sıkışıp da son anda "bu meslek ne ki ne boka yarar bu ya da seçsem mi ki acabaaa" diye yanıp tutuşanlara.Hani sen onu son anda yazsanda son anda o tercih gelse de,o mesleği okusanda kendine yada hayallerine ne faydası olacak arkadaşım ???

ve tabiki defalarca belirttiğim gibi suçu kişide aramıyoruz burda,kesinlikle eğitim sistemi ve yetersiz yönlendirme...
Benim vurguladığım nokta şu ki e bunlar son anda mı yapılır be kardeşim...
  • yqzkrttpli  (31.07.12 02:59:56) 
Neyse fazla uzamadan kapanışı yapayım.Ben sadece düşüncelerimi söyledim...
Aksini iddaa edenlere de bu düşüncelerden yana olanlara da saygılar...

  • yqzkrttpli  (31.07.12 03:05:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.