[]

Uyku neden yetmez?

Günde 8 saatlik uykuyu bırakın 10 saatlik uyku bile anca yetiyor. Kendi kendime 10 saat uyuyunca kalkıyorum. Onu da saati yoklayarak "çok uyumuşum" diyerek kalkıyorum. Kendimi bildim bileli böyleyim. Bir şekilde 8 saat ve ondan az süreyle uyursam da bütün gün uykulu uykulu geziyorum. Uykumun bana yetmesi için napabilirim?




 
uykunuzu alamamanızın nedenlerini araştırın. uyku apnesi falan vardır belki. ille öyle olacak diye bir şey yok tabi. mesela ben de haftasonları 12 saat falan uyuyorum ama sırf tembellikten. ve kalkınca da hala yorgun oluyorum.


  • merena  (30.07.12 21:30:56 ~ 21:34:02) 
tiroid uykuyu tetikliyor. kesin budur demiyorum, bilgin olsun diye dedim.


  • vakumlu  (30.07.12 21:31:43) 
evet, ama tiroid sorunum da yok.


  • clementine  (30.07.12 21:34:26) 
Uykuda REM dışındaki uyku kısmı çöp gibi bir şey, sinirler kendilerini REM uykusu döneminde yeniliyorlar sadece.

Uykunun yetmemesi başka bir durum sürekli uykulu halde olmak bambaşka bir durum, kaliteli uyku önemlidir bir uyku merkezine başvurursanız yardımcı olurlar, yatak, yastık, ortam her şey etkiliyor uyku kalitesini ama benim sizin anlattıklarınızdan anladığım kronik yorgunluğa benziyor ki vitamin veya hormonsal eksiklikler sebebiyle olabilen bir durum bu.

Kısaca önce kan sayımı sonra sorun yoksa uyku merkezi sıralaması daha mantıklı gibi.
  • lunedor  (30.07.12 21:35:50 ~ 21:36:04) 
evet, gün içinde enerjisizliğim de var. uykumu iyice alamadığımda gün içinde uykulu ve enerjisiz oluyorum. teşekkürler :)


  • clementine  (30.07.12 21:37:48) 
hocam ona göre cevap vereceğim, şöyle bir şey oluyor mu, mesela normalde 8 saat uyudun diyelim yüzünü falan yıkamadan bi yarım içinde kendine gelemiyorsun; ama götünü devire devire 10-11 saat yattığında hoopp yüzünü bile yıkamaya gerek kalmadan mermi gibi oluyor musun ?


  • zaraeta  (30.07.12 21:50:26) 
evet aynen öyle.


  • clementine  (30.07.12 22:03:03) 
ayy-nıs-sı bende de var. dedim rahat yatakta yatmıyorumdur herhalde, o kadar araştırdım ettim 900 liralık yatak aldım. annem bile laptopla oynarken hep benim yatağa uzanıp oynar. yine haftalarca araştırdım uyku merkezlerine falan gittim, 450 liralık yastık aldım. vantilatör falan oda sıcaklığı da gayet iyi. nemi de sürekli düzgün tutmaya çalışıyorum malum oruç olduğu için zor da oluyor yoksa, odanın 4 köşesine su dolu kaplar koyuyorum.

gram faydası olmadı. :) sanırım kronik bir şey. belki sana faydası olur bilmiyorum ama bana faydası sıfır. doktora gitmeyi düşünüyorum.
  • zaraeta  (30.07.12 22:16:16) 
8 saat veya 10 saat uyumak yerine 7,5 saat veya 9 saat uyuyun. çünkü yetişkin bir insanın uyku döngüleri 1.5 saatliktir. yani 8 saat uykudan sonra uyanmaya çalıştığında uykunun 6. döngüsünün ortasında uyanmaya çalışıyorsun ve kendini yorgun hissediyorsun. oysaki 5. döngü olan 7.5 saatin sonunda uyanmış olsan daha zinde uyanıcaksın.

mesela bugün bahsettiğim döngüye göre ayarlayarak uyanmaya çalış sabah. bir yetişkinin uykuya dalma süresi yatağa girdikten ortalama 15 dk. sonra oluyor. sıcak yaz günlerinde bu süre biraz daha uzayabilir. 20 dk. diyelim.

mesela 00.40'ta yatağa git, ve alarmını da sabah 8.30'a kur. saat 1.00'da uykuya dalmış olduğunu varsayarsak, 5. uyku döngüsünün sonunda uyanacaksın, ve uyku döngüsünü henüz tamamlamış olduğun için de kendini daha zinde hissedeceksin.
  • henrychinaski  (30.07.12 23:36:13) 
uyku laboratuarinda, uyku apnesi olup olmadigi tespit edilmeli.


  • compadrito  (31.07.12 00:43:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.