[]

MiniDv kamerayı bilgisayara bağlamak? IEEE 1394 vs USB? (rentts)

Elimizde Panasonic NV-GS180EG model bir alet var, bundan hem "USB" ile hem "IEEE 1394" ile görüntü aktarımı mümkünmüş. Peki bunların bir farkı var mı? Bilgisayarda "IEEE 1394" port var, sadece kablo almak gerek. USB kablo zaten var. Görüntüyü IEEE 1394 ile aktarmanın bir artısı olur mu?

Soruyu sormadan önce baktığım yerler:
(git: 37669)
(git: 23902)

2. soru: Kameranın çekimi çok güzel ancak lamba olan bir ortamda çekim yapılırsa; kayıtta lambadan çıkan dikey bir ışık hüzmesi beliriyor ve o kısımda başka bir şey görünmüyor. Bunun için bir ayar var mı?

 
kameranız çok yüksek sıkıştırma kullanığı için bir fark olmaz, sadece premiere gibi programlarda remote control yapamazınız. bahsettiğiniz hüzmeye lens flare denir. önlemek için paralight siper kullanmanız gerekir. ama kameranıza uygun bir tane bulabileceinize ihtimal vermiyorum.


  • audionaut  (31.10.08 21:16:05) 
Teşekkürler.
Peki bu "paralight siper" siper dediğiniz nasıl bir şey? Parasoley denilen şey mi?
Şurada görebileceğiniz gibi lens önünde bir ışık kesici var:
www.kurpirkti.lt
O parça çıkartılabilmekte, onun yerine fotğraf makinelerindeki gibi bir şey mi takmak gerek? Ayrıca diğer miniDV kameralarda böyle bir sorun görmedim...
  • late viper  (31.10.08 21:31:32 ~ 21:51:09) 
Alıntı...
Saniyede 400-800 megabitlik veri transfer oranını destekleyen yeni ve hızlı bir yol standardıdır. 1394 teknolojisini destekleyen ürünler şirkete bağlı olarak farklı isimler altında toplanmışlardır.  Apple bu teknolojiyi orijinal olarak geliştiren firmadır. Bu teknoloji için firewire ismini kullanmaktadır
Tek bir 1394 portu 63 tane dışsal aygıtı bağlayabilir. USB gibi 1394’ün de tak ve çalıştır özelliği vardır. 1394 ve USB arasındaki ana fark 1394 standardının daha hızlı olmasıdır. Bu nedenlerden, video kamera gibi yüksek veri transfer hızı isteyen aygıtlar için kullanılması beklenir.

Buradan sonrası alıntı değil, ben yazdım:D
miniDv deki kayıt edilen görüntüyü bilgisayar'a usb aygıtı ile aktarırsanız ancak bir vcd kalitesinde görüntü elde edersiniz. Bu da kameranın çektiği çok kaliteli görüntüyü bozmak anlamına gelir. Ama IEEE 1394 portu vasıtasıyla bilgisayara aktarırsanız dvd kalitesinde görüntü elde etmiş olursunuz bu da kameranın elde ettiği gerçek görüntüyle hemem hemen birdir.

Ayrıca kasanızda ieee 1394 girişi olması sizi yanıltabilir bu yüzden anakartınızda bu özelliğin olup olmadığını araştırın. Eğer anakartınızda bu özellik varsa bir kablo satın almanız yeterli olacaktır, eğer yoksa kablonun yanında bir pcı kartı da almanız gerekli.
Ayrıca IEEE 1394 kablololarında kamera girişleri standarttır fakat bilgisayar girişleri farklılık gösterebilir ve piyasada bu kablolar ve kartlar makul fiyata satılmaktadır.

Sonuç olarak IEEE 1394 portu kullanıp, dvd kalitesinde veri saklamanızı tavsiye ederim.

Ekler:)

*laptoplar için sadece kablo yeterlidir ve standart bir kablodur ve
kablo ucu yapısı olarak 4 e 4 pindir---> getir.net

*Masaüstü bilgisayarlar için genellikle 4 e 6 pin kullanılır---> getir.net
anakartta ieee 1394 portu entegre değilse bu pcı kartı( getir.net ) ve üstteki kablo işinizi görür.
  • ukeladümbelek  (31.10.08 21:33:11 ~ 22:08:43) 
@ukeladümbelek
Teşekkürler.
Aklıma takılan kısım; "ieee 1394 girişi olması sizi yanıltabilir" derken? Zaten o port anakarta bağlı değil mi?

Bağlayacağımız makine şu:
www.bogazici.com.tr
Aletin sağ yanında IEEE1394 bağlantı yeri var(Yanımda olsa foto koyardım).
  • late viper  (31.10.08 21:46:26) 
laptop kullanıyorsan problem yok, bir kablo yeterlidir, bu kablo da 4 e 4 pin olacak. Zaten laptop 'unun özelliklerine baktım, ieee 1394 portu entegre olarak var. 15-20 milyon bişey zati:D

Ha bi de bilgisayara aktarmak için "Ulead Video Studio 10" programı tavsiyemdir.
  • ukeladümbelek  (31.10.08 22:07:11 ~ 22:26:50) 
@zeke sinerji yapalım :D [katılıyor musun?]
bana göre, usb 'li aktarmalarda aktarım uzun sürdüğü için sıkıştırıp aktarıyor bu da görüntüyü bozuyor ama ieee 1394 de veri aktarımı çok hızlı olduğundan sıkıştırmaya gerek duymuyor bu da aktarılan görüntünün kayıtla birebir olmasını sağlıyor.

  • ukeladümbelek  (31.10.08 23:10:50) 
1.soru hiç bir farkı yok. ikisi de sonuçta dijital olan bir veriyi kopyalıyor. ve normalde firewire daha hızlı kopyalamaya imkan veren bir format ancak capture olayı kameralarda bire bir olduğu için (yani 1 saat çektysen 1 saatte capture yaparsın) hız diye bişeyden bahsetmek mümkün değil.
2.soru o olay bende de oluyor bazen parasoley almak en mantıklısı da ben bulamadım şahsen araştırdım zamanında belki de şimdi vardır. sirkeciye hayyam pasajına bi bakmak lazım. ben kendi makinama geniş açı bir lens bulmuştum orda. iyice araştırmak lazım. o ışık çıkma olayını da kısa çekimlerde elinle kapatıp da halledebiliyosun ama koyayım tripod u çeksin diosan parasoley şart. 37mm lik bir parasoley alırsanız işinizi görür. aynı şekilde lens arasanız da 37 mm lik diye aratmanız gerekmektedir.
çeşitli aksesuarları ve "modifiyeli" panasonic kameraları şurdan da görebilirsiniz:
www.pana3ccduser.com
not: biraz geç gördüm duyuruyu.
  • rentts  (31.10.08 23:15:59) 
ayrıca
@ukeladümbelek in dediği "miniDv deki kayıt edilen görüntüyü bilgisayar'a usb aygıtı ile aktarırsanız ancak bir vcd kalitesinde görüntü elde edersiniz. Bu da kameranın çektiği çok kaliteli görüntüyü bozmak anlamına gelir. Ama IEEE 1394 portu vasıtasıyla bilgisayara aktarırsanız dvd kalitesinde görüntü elde etmiş olursunuz bu da kameranın elde ettiği gerçek görüntüyle hemem hemen birdir. " cümleler külliyen yanlış.
ben dışarıya iş yapıyorum bu kamerayla ve bugüne kadar hem usb den hem de firewire dan veri transferi yaptım inan hiç bir fark yok. sonuçta ikisinde de 5 dakikası 1 gb olan ham avi video dosyası elde edeceksin. burda önemli olan şey bu ham videoyu hangi programla dvd yaptığınız. ben nero da yapıyorum ve encode undan da çok memnunum.
kısaca: usb ve firewire olayı kameralarda fark etmiyor. kalite aynı.
  • rentts  (31.10.08 23:19:56) 
@zeke: "Flare önlemek için parasoley işe yarayabilir (bri yere kadar) ama GS180 yanılmıyorsam 37 mmlik çapa sahip. Bu küçüklükte bir parasoley bulmak imkansız gibi bir şey. Zaten takınca da acayip sırıtır. "
hiç de imkansız değil bulabilirsiniz ve de hiç sırıtmaz aksine daha profesyonel bir görüntü veriyor.

  • rentts  (31.10.08 23:23:21) 
IEEE 1394 doğru seçim olucaktır. usb diyerek küfür ediyorsun resmen. asfdsfdsgfdg


  • winsome  (31.10.08 23:26:23) 
@ukeladümbelek "bana göre, usb 'li aktarmalarda aktarım uzun sürdüğü için sıkıştırıp aktarıyor bu da görüntüyü bozuyor ama ieee 1394 de veri aktarımı çok hızlı olduğundan sıkıştırmaya gerek duymuyor bu da aktarılan görüntünün kayıtla birebir olmasını sağlıyor."
usb li aktarımda da firewire lı aktarımda da hiç bir şekilde sıkıştırma genişletme=) olmuyor. dediğim gibi ikisi de 720x576 lık dv görüntüyü ham haliyle (5dk=1gb) olacak şekilde aktarıyor. firewire kullanmanız gereksiz ayrıca çoğu program usb portu firewire dan daha kolay görüyor.

  • rentts  (31.10.08 23:28:10) 
@winsome: ben hangi dilde konuşuyorum acaba? usb ve firewire arasında kameradan görüntü aktarırken ne kalite ne de hız farkı vardır. iki görüntüyü aldım yan yana koydum ve denedim zamanında. boyut aynı kalite aynı aktarım hızı aynı. aksini iddia eden sallıyodur.


  • rentts  (31.10.08 23:31:07) 
  • rentts  (31.10.08 23:46:40) 
bu arada aradığın şeyin adı ingilizcede "hood" die geçiyor. ebay den falan alacak olursan diye söylüyorum.


  • rentts  (31.10.08 23:48:00) 
  • rentts  (31.10.08 23:56:41) 
eyvallah hocam.


  • late viper  (01.11.08 01:36:37) 
yukarıda bir yanlışlık olmuş sanırım "dv sıkıştırmasızdır" iddası külliyen saçmadır. dv zaten bir sıkıştırma formatıdır. kaseda kaydettiğiniz görütü hali hazırda 4:1:1 oranında sıkıştırılmıştır. bahsettiğim şeyse, 4:1:1 oranında sıkıştırılmış görüntünün bilgisayara aktarımı sırasında usb portunun veri aktarım kapasitesinin yeterli olacağıydı. hiç sıkıştırılmamış yani 4:4:4 oranındaki 10 bitlik bir görüntünün 40 dakikası yaklaşık olarak 450 gb tutar.

www.expandore.com mesela bu kamera sıkıştırma kullanmaz. bilgisayarınıza usb ile bağlamayı denemeyiniz :d

aynı ışık koşulları ve açılarda diğer kameralar lens flare almıyorsa korkarım kameranızın optiklerinin kalitesi diğerlerinden biraz daha düşük. ama panasonic genellikle iyi kameralar yapar. mesela gs 500 ü şebnem ferah dvd sinde bile kullanmıştım.
  • audionaut  (01.11.08 16:46:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.