[]

Eric Cantona Bankalardan Paranızı Çekin Eylemi

Merhaba

2-3 sene öncesinde Eric Cantona'nın böyle bir gaza getirme durumu vardı. İnsanlara paralarını bankalardan nakit olarak çektikleri takdirde bankacılık sisteminin çökeceğini söylemişti. Gerçi bu olay gerçekleşmedi ya neyse.

Bir diğer olay da Türkiye'de bir kişi bankaya gidip hesabında bulunan 15 milyon TL öğlene kadar nakit olarak çekmek istediğini söylemiş. Bankadakiler hemen tutuşmuş, adamı yemeğe çıkarmışlar, verdikleri faiz oranını filan yükseltmişler falan filan.

Sorum şu : Şimdi gerçekten de bankalar gözümüzde çok kazançlı, sarsılmaz, kasa her zaman kazanır sözündeki kasa gibi duran kurumlar. İnsanlar gitse ve tüm mevduatlarını kapatıp varlıklarını bankadan çekmek isteseler bu bankacılık sistemi ne olur ? Paramız yok veremeyiz diyemezler herhalde değil mi ? Sonuçta her işlemin ücretini tıkır tıkır alan bir kurum kendi paran söz konusu olunca engelleyemez. Durum ne olur ?

 
bildigim kadariyla belli miktar üstünü cekmek isterseniz bi süre önceden haber vermeniz gerekmekte.

bazen hatta bankalar komsu isyerlerinden borc alabiliyorlar, bu siklikla da karsilasilan bir durum kapalicarsida.
  • serabetan  (29.07.12 14:21:39) 
batarlar. çünkü %10 falan olsa yetiyor ellerinde. ki o civarda paraları oluyor. bir anda karşılamaları mümkün değil herkes çekmeye kalkarsa. zaten o yüzden söylentiler bile batırabiliyor bankaları. sağlam bir banka batacak diye dedikodu çıkarsa insanlar paralarını çekmeye kalkışıyor ve banka durduk yere batıyor. O yüzden böyle söylentiler çıkartmak abd'de yasak bildiğim.


  • noluyo yaa  (29.07.12 14:29:21) 
Aslında kişinin parasını hukuki olarak makul bir süre içinde vermek zorundalar. Amma ve lakin, dünya üzerinde kayıtlı olan para kadar nakit yok, olamaz da zaten. Hatta ve hatta dünya ekonomisi açık vererek dönüyor ve büyüyor. Hal böyle iken olur da herkes aynı gün paralarını çekmeye kalkışsa ülke ekonomileri ve dünya ekonomisi batar. Zaten 1929'da ABD'de ve dünyada; 2001'de Türkiye'de olan da budur zaten...


  • metal revolution  (29.07.12 14:29:39) 
Üst limit yerine normal banka hesaplarını düşünelim. Önceden haber vermek zorunda olmadığımız hesapları :

Ortalama 30.000 TL desek, 1000 kişi aynı gün içerisinde 1 adet banka şubesinden parasını çekmek istese bu 30 Milyon TL eder. Nakit olarak bu kadar paraya sahip olduklarını sanmıyorum. Böyle bir durumda "Şubemizde şu anda bu kadar para bulunmuyor x şubesine gidin" mi derdi ? Ben müşteri olsam "Bu sizin çözmeniz gereken bir sorun, ben şimdi ve şu anda hesabımı kapatıp paramı istiyorum" desem ne olurdu ?

Not : Kapalıçarşıda bankalar komşu işyerlerinden hani esnafın birbirine alıp - verdiği gibi mi borç alıp veriyorlar ? Faiz filan işliyormu nasıl oluyor ?
  • burka  (29.07.12 14:35:58) 
Yani aslında üzerine bu kadar çalışılan, sayısız güvenlik, analiz, risk vb çalışması yapılan o "Yenilmez Armada" bankacılık sistemi bildiğin iskambil kağıdından kaleymiş öyle mi ?

İnsanları sırf 1 gün için tüm paralarını çekip ertesi gün tekrar bankaya yatırmaya ikna etsek, bu 1 gün içerisinde tüm sistem alt üst olur yani...
  • burka  (29.07.12 14:40:12) 
en basta sizin dediginiz sekilde pek olmuyo bu isler.

belli günlerde paralarini cekecek insanlarin analizi yapiliyor, bu analizlerce neredeyse hic bir zaman hatali cikmiyor, cünkü 1000 insanin hareketlerini arastirmak ve sonuclarini bulmak zor iken, bunu milyona genisletirseniz neredeyse sifir hata ile sonuc almak mümkün.en güzel örnekler bankacilik ve secim sonuclari.

kapalicarsida bu bahsettiklerim bi banka bi kuyumcudan borc alir mesela, 100 bin dolar diyelim, bunu ayni gün ya da ertesi gün yapilan banka teslimatiyla geri öder karsiliginda ek faiz, bonuslar ya da ikili anlasmalar dahilinde bonuslar ile öder.aslinda bi nevi esnafin birbirine borc vermesi hatir gönülünün daha resmi olani denebilir.
  • serabetan  (29.07.12 14:51:15 ~ 14:52:22) 
cantona şöyle demişti , 5 milyon kişi sokaklarda yürüyüp gösteri yapacağımıza , 5 milyonumuzda gidip bankalardaki tüm paramızı çekelim ve sistemi öyle yıkalım.

fekat , cantona'nın unuttuğu bir şey vardı zannımca. zaten bir ülkede 5 milyon tane akıllı adam olsa , o ülkenin durumu o kadar boktan olmazdı.
  • muslimovic  (29.07.12 14:54:28) 
@serabetan
Evet milyonlarca insanın bilgilerini içeren analiz ve veri madenciliğinin hata sonuçları 0'a çok yakın çıkar haklısın. Bu yüzden de risk analizleri sağlıklı bir şekilde yapılabilir bankacılık sektöründe. Ama zaten sözünü ettiğimiz durum bu analizlerin dışında kalıyor. Çünkü yüzbinlerce kişinin gidip aynı anda parasını çekmesi durumu engellenebilecek birşey değil, insanların inisiyatifine kalmış bir senaryo.

@muslimovic
Bildiğim kadarıyla Eric Cantona öyle söyledi ama bankadaki parasını da çekmedi. Yanılıyor olabilirim tabi. Bu senaryo gerçekleşseydi tüm ekonomik sistem domino taşı gibi yıkılmaz mıydı sizce de ? Parasını çekmeye gelen insanları silah zoruyla engelleyecek değillerdi ya ?
  • burka  (29.07.12 15:16:17) 
20bin için beni akşama kadar beklettiler para denkleştirmeye çalışıyorlardı.


  • monkey  (29.07.12 15:18:36) 
yok ya para çekmek yetmez asıl fayt kılabdaki gibi kredi kartı borçlarını hedeflemek lazım. bkm bünyesinde her akşam mesai sonunda tüm bankaların kredi kartı borçluları bi dvdye çekiliyormuş. onu kırsak ve hard diskleri de bozarsak asıl o zaman sistem çöker.


  • esenboga  (29.07.12 15:24:54) 
katılıyorum , bence de domino taşı gibi yıkılırdı. çünki bankacılık denilen sistem tefeciliğin legalleştirilmesi üzerine. sizin elinizdeki parayı işleterek veya daha basit anlatımıyla başkasına kiralayarak kendisine artık değer üreten bir sektör bankacılık sektörü.

bir banka açmak için çok büyük bir sermayeye sahip olmanız gerekmez. zaten siz kendi sermayenizi müşterilerinizin evrocukları sayesinde yaratırsınız.özetle , bir insanın yaşaması için gereken oksijeni ona sağlayamazsanız o insan ölür. bankacılık da öyle , bankacılığın yaşaması için gereken paracıkları onun elinden alırsanız , bu sistem ölür. saygılar.
  • muslimovic  (29.07.12 15:28:09) 
muslimoviç o zaman kuralım mı bir banka? benim birikmiş 5.000 liram falan var, madem çok sermaye gerektirmiyor.


  • esenboga  (29.07.12 15:31:07) 
@esenboga

kurarız canımıniçi , sektörü avcunun içinde tutan endüstrileşmiş büyük bankaların ölçeğinde olmasak da , 5.000 liranın işlem hacmini ile gelir düzeyi çok düşük insan profilini hedefleriz. 5.000 lira senin konumundaki biri için büyük bir miktar olabilir fakat üç haneli milyon dolarların geleceği yerden çift haneli milyondolarları esirgemeyen büyük iş adamları olduğunu da unutma. böyle sığ bir yorum yazarak anlatmak istediğimi anlamamış olduğunu farz ederek şunu söyliyeyim sana ; çok ve az değişkendir. 5.000 lira senin belki de 1 yılda biriktirdiğin bir para olabilir fekat , 5.000 lira benim 1 saatte harcadığım bir paradır belki de. o sebeple , kendi profilini merkez alarak açıklama çevrende gördüklerini. saygılar.
  • muslimovic  (29.07.12 15:52:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.