[]

sahur son yemek saati

merhaba
önceden sahurun son anı ezan okunduğu andır ondan sonra yenilip içilmez die bilioduk.şuanda bazı din adamları ufukta güneş çizgisini görene kadar yiyebilirsiniz diolar.diyanete körü körüne inanmış olmamak için soruorum.hangisi doğrudur?



 
bu konuda diyanet yanılıyor galiba bence. evet; "gece yarısı ezan mı olur?"


  • g7mor  (29.07.12 02:22:43) 
kanka diyanet bence de yanılıyor. sabah ezanı dediğin şey gecenin bir köründe okunuyor. kaldı ki oruç ibadetinin tarifine göre dediğin güneş çizgisi(güneşin doğuşu değil ondan öncesi muhabbeti var) yani yorumladığın zaman oruca erken saatte başlandığını görebilirsin. sen kafana göre takıl günahı benim boynuma.


  • royal  (29.07.12 02:27:53 ~ 02:28:47) 
kafama göre takılıorum ewt sorun orda.bir link ispat tarzı bişey gerek ama bulunamıyor kesin bişey


  • amusan  (29.07.12 02:33:18) 
kanımca diyanet yanılmıyor. insanlar "tan yerinin ağarmasıyla", "havanın ağarması"nı karıştırıyorlar. tan yerinin ağarması ve imsak vaktinin girişi şudur;

t1.gstatic.com

hava karanlıktır ama tan yeri ağarmaya başlar. abdülaziz bayındır vs. gibi ilahiyatçılar diyor ki "ortalık iyice aydınlansın, güneş güzelce bir çıksın, imsak vakti ancak öyle girer". hayır efendim etrafın aydınlanmasına gerek yoktur, imsakın girmesi yani yemenin bitmesi için tan yerinin aydınlanması yeterlidir. ayette "siyah iplik, beyaz iplikten ayırt edilinceye kadar" diyor "her taraf beyaz iplik gibi oluncaya kadar" demiyor. işte diyanet de buna göre belirler takvimi. 10 dakika da temkin vakti koyar ki ne olur ne olmaz diye.(orucumuz sakata girmesin mantığıyla 10 dk. erken başlar.)

eskiden tan yeri kolayca gözüküyormuş ama bugün her taraf binayken nasıl tan yerini göreceksiniz ey cemaat-i müslimin? bunun için otamatik bir hesapla güneşin 18 derece ufka yaklaşımı esas alınır. yani gayet bilimsel. diyanetin açıklamasına göre arabistan'da yani mekke'de, medine'de güneşin 19 derece ufka yaklaşımı esas alınıyormuş ki bu da bizdekinden bile daha erken demek. yine aynı açıklamaya göre 18 dereceden aşağısını referans alan bir ülke yokmuş.
  • ein lied  (29.07.12 02:45:17 ~ 02:58:49) 
Hava kapalıysa ye babam ye olur aksi durumda. Bu basit bir matematik hesabı, oruç tutmuyorum ama diyanetin yanıldığını pek sanmıyorum.


  • drip nick i zaten kullanilmakta  (29.07.12 02:53:14 ~ 02:53:33) 
mantık o zaten; "vatandaş nasılsa son ana kadar yer içer, bir saat öne alalım da garanti olsun".


  • g7mor  (29.07.12 03:57:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.