[]

Devletlerin deniz kıyısı olma zorunluluğu?

Bu Suriye'deki olayların yorumlarında, "Kürdistan diye bir ülke kurulabilmesi için deniz sınırı olması gerekiyordu, Kuzey Suriye olayları da buna hizmet ediyor" gibisinden bir yorum okumuştum.

Denize kıyısı olmayan bir sürü ülke var, ancak öte yandan Bosna Hersek'in Hırvatistan'ı ikiye ayıran, Bosna'nın iç kesimi ile yol bağlantısı olmayan 2 kilometrelik şaka gibi bir kıyı şeridi de var. Sorum şu ki son 20 yıl içinde "bir devletin devlet olabilmesi için denize kıyısı olmalıdır" gibisinden bir anlaşma imzalanmış olma ihtimali var mıdır? Yoksa tamamen uyduruyor muyum?


 
bildiğin uyduruyorsun:) örneğin kosova var 2008 de kuruldu.


  • halilibo  (28.07.12 03:02:23) 
kosova?


  • orange coffee  (28.07.12 03:03:59) 
bir ülkenin kurulması için denize sınırı olması zorunluluğu yok. öyle demelerinin nedeni şu: bir ülke kurulduktan sonra ayakata kalabilmesi için ticaret yapmak zorundadır. olası bir kürdistan devletini bu coğrafyada hiçbir devlet istemiyor. eğer olası bir kürdistanın sınırları sadece kendisini istemeyen devletlere (iran,ırak,türkiye, suriye) komşu olursa dış dünyaya kapanır ve 3-5 seneye kendilerini yiye yiye çökerler. ancak denize kıyısı olursa dünyanın istediği yeri ile hem ihracat hem ithalat yapabilir. ülkeye giriş çıkışlar kendi inisiyatifinde olur.

kısaca olası bir kürdistan, zazazistan, çerkes imparatorluğunun vs. bu coğrafyada kurulabilmesi için kendini dış dünyaya bağlayacak olan bir limana sahip olması gerekir
  • yemrem  (28.07.12 03:10:23 ~ 03:11:49) 
sen entryde verilmek istenen mesajı yanlış anlamışsın:) elbette bir ülkenin kurulabilmesi için denize kıyısı olması gerekmiyor. o yorumu yazan kişi "kürdistan denen saçmalığın petrol ve diğer malların ticareti için deniz lazımdı, kuzey suriye olayları da buna hizmet ediyor" demek istemiş. devlet kurmak için gerekli olan coğrafi özellikten bahsetmemiş. özel olarak, kürdistan saçmalığına ne gerektiğini belirtmiş.


  • bilmemkacincinick  (28.07.12 06:02:55) 
  • geldiler  (28.07.12 10:16:22) 
Cevaplar için teşekkürler. Peki Bosna Hersek'in Hırvatistan kıyılarını ikiye bölen ufak kıyısının sebebini biliyor musunuz? Madem başladık, o konuda da cehaletimiz üzerimizden gitsin.

Edit: geldiler'in paylaştığı bağlantıda, sınırlar belirlenirken o küçük kıyı Bosna'ya Osmanlı mirası olarak kalmış. Ancak sınırlar belirlendikten sonra o bölgede Bosna Hersek için herhangi bir karayolu veya demiryolu düzenlemesi yapılmadığı, ancak günümüzde o kıyının aktif kullanımı için değişiklikler yapılmak istendiğini belirten bir madde var.
  • bazilika  (28.07.12 10:21:57 ~ 10:33:14) 
Yalniz uluslararasi hukukta zaten deniz kiyisi olmayan devletlere denize gecis hakki verme zorunlulugu var.


  • esenboga  (28.07.12 12:16:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.