[]

Yugoslavya - Varşova Paktı

upload.wikimedia.org Şu haritayı incelerken Yugoslavya'nın sosyalist olmasına rağmen Varşova Paktı'nda yer almadığını gördüm. Bunun yerine Bağlantısızlar Hareketi'nde yer almışlar.

en.wikipedia.org

Stalin ve Tito'nun bir görüş ayrılığı olmuş üstteki bağlantıya göre ama ingilizcem iyi olmadığı için tam anlayamadım. neymiş acep dertleri?

Neden Sovyetler'le aynı çizgide hareket etmediler? Tito Ruslar'a karşı zıt mıydı? Soğuk Savaş döneminde bu iki devletin ilişkisinden bahsedebilir misiniz?

not: tikler geç de olsa gelecek

 
Bağlantıya bakmadım ama olay şöyle. Yugoslavya zaten balkan paktının merkezi konumunda o yüzden varşova paktı ile alakasız bir bölge.

Tito burada yugoslavyanın kontrolünde bir balkan fedarasyonu kurmaya çalışıyor. Hedefi de Bulgaristan'ı buna dahil etmek, bulgaristan'da makedonların yaşadığı bölgeyi makedon cumhuriyetine katmak vs... Fakat Stalin Bulgaristan'ın bu şekile o federasyona dahil olmasını istemiyor. Sonra görüşmeler başlıyor falan filan derken yugoslavya bulgaristan ile bir anlaşma imzalıyor, federasyon hakkında bir ayrıntı yok anlaşmada ama bu olay Tito ile Stalin'in arasını daha da açıyor.

Ama bunlar sonuçta müttefik ve birbileri üzerinden çıkarları var. O yüzden bir gün küs bir gün barışık olayları devam ediyor. İlk etap böyle sonra Yunanistan üzerindeki emeller filan var mevzular uzun.

Not: Neden aynı çizgide hareket etmediler?

Çünkü Tito'nun başka hedefleri de vardı, sadece sovyetlerin maşası olmayı düşünmüyordu. Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, neredeyse tüm balkanlarda hakim bir güç olmaya çalışıyordu. Sovyetler o bölgede güçlü bir müttefikleri olsun isyordu ama yugoslavya'nın da çok güçlenmesini istemiyordu, tipik güç dengeleri.
  • bilan  (27.07.12 10:04:18 ~ 10:07:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.