[]

oruç tut sıhhat bul

bu sözün gerçeklik payı nedir?
oruç tutmak yararlı mı zararlı mı?



 
bilimsel bir dayanağım yok ama mantığıma dayanarak bir günde 16 saat hiç bir şey yiyip içmemenin sağlıklı bir tarafı olmadığını düşünüyorum.

not : müslümansporluyum.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (26.07.12 21:51:54) 
oruç tutmayı teşvik edici bir slogan dostum sadece.


  • baldur  (26.07.12 21:52:46) 
11 ay sürekli çalışan midenin 1 ay boyunca dinlenmesi vucudu kendini toparlaması vb gibi upuzun bilgileri içeren bir açıklama yapmıştı hocalarımızdan biri. Biraz düşününce mantıklı geldiğini anlayabiliriz.

edit: küçük beyinler çok yorulmamalı, sırrını anlayan anlar anlamayan işkembesinden sallar
  • Bysb  (26.07.12 22:01:18 ~ 23:08:05) 
Oruç tutmak vücuda zararlıdır. Yemeyi siktir et, su içmiyorsun. Ayrıca bu kadar süre bekleyip birden yemek ve su alıyorsun bünyeye. Kesinlikle zararlı. Alim, bilim adamı olmaya gerek yok bunu idrak etmek için. Vücuttaki organlar çalışmak içindir, dinlenmeye ihtiyaçları yoktur. Hatta dinlendirmeye çalışmak da kötü bir şeydir. Şayet öyle olmasa serumla yaşayıp hiç sıçmazdık. Ne güzel. Hatta tamam dinlendirmek yararlıdır desem bile lan sen birden o kadar yemeği suyu yükleyince bünyeye nerde kaldı dinlendirmesi bunun?


  • vexations  (26.07.12 22:02:46 ~ 22:04:47) 
metobolizmayı mütiş yavaşlattığını düşünüyorum çünkü vücut gene açız la deyip ağır ağır çalışıp depolamaya çalışacaktır. o yüzden tam tersi 3 saatte bir az az yiyerek zayıflanıyor çünkü habire yiyo abi rahat ol yakalım çalışalım kafasında düşünüyor vücut


  • bytarik  (26.07.12 22:04:10) 
sağlıklı bir şey olaydı, ağız öyle kokmazdı bence. neticede vücut kötü bir belirti veriyor.


  • saruwatari  (26.07.12 22:18:03) 
mide, barsak vb organlar dinlenmesi gereken organlarımız değildir. 11 ay çalıştı yazık 1 ay da kalbimizi dinlendirelim demek ne derece mantıklıysa midenin dinlenmesi de o derece mantıklı. kaldı ki dinlenmiyor da. sahurda, iftarda herkes gayet yükleniyor.

sanırım şu detoks olayına benzetmeye çalışıyorlar orucu. hiç bir ağır besin tüketilmiyor diye duydularsa bi yerden hocalar hacılar.. ama detoksta sebze püreleri tüketilip özellikle bol su içilirken oruçta bütün gün bir şey yemeyip akşama yükleniyorsun. üstelik 40 derece sıcakta hiç su içemiyorsun. ne dinlenmiş oluyor insanın midesi ne de detoks yapmış..

bence insan oruç tutacaksa sıhhat bulurum diye değil de sıhhatime rağmen ben müslümanım bu da dinimin gereği yapcak bişi yok tutucam diyerek tutmalı. yoksa tutuyorum ama sıhhat veriyorun arkasına saklanmak içini rahatlatmak olur olsa olsa.
  • merena  (26.07.12 22:19:50 ~ 22:21:35) 
Bu olayi arastirmis bir kac bilim adami, vucudu dinlendirme, arinma gibi yani bir nevi detoks oldugunu tespit etmisler, bagirsaklarin arindigini felan okumustum. Eskiden oruc tuttugum zaman gercekten de kendimi arinmis daha hafif hissederdim


  • mavikalem  (26.07.12 23:06:15) 
Bende müslümanım ama orucu sağlıklı olması bakımından tuttuğumuzu kim söyledi. Mide dinlenmesi falan bunlar hikaye, ayrıca su içmiyorsun bunun neresi sağlıklı?

Oruç tutmanın amacı sıhhat kazanmak falan da değil zaten.
  • juusto  (26.07.12 23:09:06) 
Bilim adamlarını bunu araştırmaların gerek yok. Lakin bir ay boyunca her gün 12 saatten fazla aç kalmanın sağlıkla bağdaşan bir yanı olamaz. Kimilerinin "arınmış temizlenmiş" gibi hissetmesinin sebebi psikolojik olup oruç tutmayıp bir ay boyunca ibadet namına başka bir şey de yapsa büyük ihtimalle aynısını hissedecektir.


  • eccocan  (26.07.12 23:12:49) 
ona bakarsan "huzur islamda" hacı
payı yok sapı var tutturmuş gidiyorlar.
zararlı.
  • seyduna6687  (26.07.12 23:21:28 ~ 23:24:17) 
merena+1

-madem yararlı neden oruçlu iken başım ağırıyor?
-madem yararlı neden midem tuzruhu içmiş gibi?
-madem yararlı neden hiçbirşey yapmak istemiyor ve halsiz düşüyorum?
-madem yararlı zaten yeterince zayıfken birde üzerine kilo veriyorum?
kışın belki ama yazın değil.

@merena nın dediği gibi "bence insan oruç tutacaksa sıhhat bulurum diye değil de sıhhatime rağmen ben müslümanım bu da dinimin gereği yapcak bişi yok tutucam diyerek tutmalı. yoksa tutuyorum ama sıhhat veriyorun arkasına saklanmak içini rahatlatmak olur olsa olsa."
  • neysene  (26.07.12 23:32:21) 
Intermittent Fasting diye bir olay var. Gayet sağlıklı olduğu iddia ediliyor. Tek fark, onda su tüketimi var.

Oruç tutmaktaki amaç, inanan için elbette sağlık olmak değildir.
  • arnold schwarzeneger  (27.07.12 00:11:00 ~ 00:11:17) 
zaten sağlıklı olayım dıye oruc tutmak olmaz zaten, o olayın baska yonu, asıl olay ibadet, nefsine hakim olabilmek, iradeni guclu tutmak.Bir kimse Ramazan'ın faziletine inanarak ve mükafatını Allah'dan umarak oruç tutmalıdır.


  • mavikalem  (27.07.12 09:17:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.