[]

çinliler süt içebiliyor mu?

cehaletimi gençliğime verin dostlar, gece gece nerden aklıma takıldıysa. yıllar önce bir kitap okumuştum, kitapta çinlilerin süt içmediğini, daha doğrusu süt içmekten pek hoşlanmadıklarını söylüyordu. sebep olarak ise, genetik yapıları nedeniyle midelerinin sütü hazmedemediğini söylüyordu. böyle bişeylerdi işte. harbiden var mı böyle bişey? süt içemiyo mu bu adamlar? ya da bilimsel olarak böyle bir şey söz konusu olabilir mi? mümkün mü?




 
bu sadece çinliler için değil bütün dünya vatandaşları için geçerli aslında. insanlığın büyük bir bölümünün (şimdi yüzde atmayayım) laktoza töleransı yok. okuduğuma göre (bilimsel bir geçrek olarak baz almayın da aman) insanların (ve çoğu diğer canlının) bağırsaklarında laktozu (yani süt şekerini) sindiren enzimler sadece doğumdan sonra kısa bir süre için aktif. daha sonra canlının anne sütü ile bağı kesileceği için süt sindirmesine gerek kalmıyor ve bu enzimler ortadan kayboluyor. (bazı kişilerde ise bu enzimler kaybolmuyor aslında normal bir memeli perspektifinden bakınca süt ve süt ürünlerine toleransın "olması" anomali olan. olmaması değil.)

mide ve bağırsak sıkıntıları ile doktor ziyareti dünyada birinci veya ikinci sıralarda genelde, ve insanların çoğu laktoz intolerant olduğunu bilmiyor, sütü peyniri yoğurdu çok normal sindirdiğini sanıyor, bir sürü sindirim sıkıntısının sebeplerinden biri olabileceğini aklına getirmiyor doğal olarak.

halbuse sütten kesildikten sonra süt tüketmeye devam eden pek canlı yok ortalıkta bizden başka (var mı? aklıma gelmiyor). sadece yapabildiğimiz için ve ürünlerini sevdiğimiz için tüketiyoruz ama evrimsel süreç öyle işlememiş tabii.

sırf süt üretmek için beslediğimiz canlıların da (doğal ihtiyaç fazlası yani) ekolojik dengeye zararı oldukça büyük ayrıca.

yani diyeceğim odur ki: doğaldır, olabilir.

en.wikipedia.org
  • kurukafa  (29.10.08 03:14:58 ~ 03:17:38) 
Iciyorlar tabi ama sutu az tuketen ulkelerden biri, bir de bir ara zehirli sut skandali olmustu Cin'de onun da etkisi olmustur.

Ayrica gecmiste icmiyorlarmis. Surda "History of genetic prevalence" kisminda yaziyor:
en.wikipedia.org

edit:
2008 yilinin skandali da surda yaziyor:
en.wikipedia.org
  • ermanen  (29.10.08 03:15:59 ~ 03:17:17) 
benim çinli bir kaç arkadaşım var, içiyorlar valla. 71 yaşında lim abim var mesela çok gördüm elinde sütle.


  • agk  (29.10.08 03:32:42) 
böyle bir şey tommiks'te de vardı, konyakçı çinlilere biftek falan yediriyordu hasta ediyordu adamları. doktor da çinliler pirinçten başla bişey yemez diyordu. o gün bugündür çinlileri sırf pirinçle beslenir sanırım.


  • elcezire exclusive  (29.10.08 05:52:19) 
sut tartisilan bir konu. hatta sut tuketmeye karsi cikan ve bunu yaymayi amaclayan bir orgutlenme de mevcut. ingilizce ama asagidaki yazida anlatmis biraz yazar.
hubpages.com
Wiki der ki:
China: Sweetened milk is a drink popular with students of all ages and is often sold in small plastic bags complete with straw. Adults not wishing to drink at a banquet often drink milk served from cartons or milk tea.

Hong Kong - milk is sold in glass bottles (220 mL), cartons (236 mL and 1L), plastic jugs (2 litres) and aseptic cartons (250 mL).

Japan: Commonly sold in 1 litre waxed cardboard boxes. In most city centers there is also home delivery of milk in glass jugs. As seen in China, sweetened and flavored milk drinks are commonly seen in vending machines.
  • pyro clustic flow  (29.10.08 10:32:20) 
wang isimli çinli bir arkadaşım vardı hem de deli gibi süt içerdi. hatta mançuryalılar da içiyor.


  • goodbyecruelworld  (29.10.08 13:29:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.