[]

Faizsiz Masraflı kredi (vergi filan hariç)

Başlıkta görüldüğü gibi krediye faizsiz deyip %6 masraflı demek ne demek oluyor? Faiz'in masraftan farkı ve masrafın faizden farkı boş küme değilse nedir?




 
ben versin demiyorum aradaki farkı soruyorum. faiz sanki eski devirlerde yokmuş gibi sende ilahi.


  • nedendir bilinmez  (24.07.12 14:41:03 ~ 14:41:57) 
aynı banka faizli kredi de veriyor. bu banka bizle dalga mı geçiyor acaba?


  • nedendir bilinmez  (24.07.12 14:47:39) 
başta %6 kesiyor olabilir. yani 1000 lira alacaksan 60ını alıyordur.

ayrıca kar payı ve faiz aynı şey değildir. eğer ki bir katılım bankası size sene sonunda %10 kar payı dağıtacağını garanti ediyorsa o faizdir. hatta sıfır kayıp garantisi veriyorsa da faizdir. ama kısmet belki kar ederiz belki etmeyiz diyorsa kar payıdır.
  • ayiadam  (24.07.12 14:50:15) 
bu bankaların faize duyarlı ( burda dindarları kastetmiyorum,kendi çapında uyanık olduğunu gçzü açık olduğunu düşünen) kesimleri tavlama operasyonundan başka birşey değil.

sonuçta herşey gibi paranın da bir maliyeti var banka için bu senelik %8-9 gibi bir oran diyelim (gerçekte bu civarlarda).

banka bunun üstüne kar marjını(%3-%4) nı ve kredinin risk oranına göre bir miktar ekleyip yıllık bir maliyet bulur. diyelim ki %14 .işte faiz 0 bir krediyse bu aradaki bu fark sizden dosya masrafı, istihbarat masrafı , bilmemne komisyonu %masraf adı altında alınır.

sizde hacı bunlar her kredide sabit demekki su yakmıyor sonuçta bu bankanın serverları,pcleri deyip ne kadarda güzel %o faizli kredi aldım derseniz.

sonuçta fizikteki bileşik kaplar teorisi işler.
  • spy of soul  (24.07.12 14:50:52) 
bayağı keriz yerine koyuyorlar yani bizi. peki rekabet kurulunun bir yaptırımı yok mu bu gibi kandırmacalarda, tüketiciyi yanıltıcı reklam yapmada?


  • nedendir bilinmez  (24.07.12 14:55:05) 
@ayiadam
kar payıyla faiz aynı şey öncelikle. sadece kulağı tersten tutmak gibidir. bunu bankacılık sektörüne kıyısından köşesinden karışmış herkes doğrulayabilir.neyse...

bankalar dönem dönem ceza yiyorlar zaten. farkındaysan artık gazete reklamlarında kredilerle ilgili tüm maliyetleri içinde dahil ettikleri yıllık maliyetleri yazmaya başladılar mecburiyetten.

misal aşağıdaki linkte 0 faiz demesine rağmen yıllık maliyet % 25 diye yazmış bir yerlere. www.kefilsizkredi.net

açıkçası bireysel olarak "finansal okur yazarlık" denen kavramla tanışması lazım herkesin.
  • spy of soul  (24.07.12 15:13:27) 
@spy of soul

şimdi panpacım işletme bitirdiğimden kar payı ile faizin aynı şey olmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. ama ülkemizde nasıl oluyor katılım bankaları ne yapıyor bilmiyorum. orjinalinde bir fona ortak olmaktır kar payı. riskini üstlenirsin. fon %20 zarar ederse senin parandan da %20 gider. %20 kar ederse sen de %20 kar edersin. faiz ise adama o fona üye olsun diye para vermektir. adam kar da etse zarar da etse parasını sıfırlasa da beşe de katlasa sen önceden kontrat ile belirlenmiş faizini alırsın.

tekrar söylüyorum eğer zarara da ortaksanız o olay kar payıdır. ama sadece kara ortaksanız yada alacağınız parayı önceden belirliyorsanız o faizdir. türkiyede nasıl işler bilmiyorum. ama kar payı faiz farkı budur.
  • ayiadam  (25.07.12 15:37:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.