[]

Fotoğraf makinesi soruları

Arkadaşlar konuya fazlasıyla hakim değilim özellikle yeni makineler ve fotoğrafçıya sunduğu getiriler konusunda çok az bilgim var.. bu sebepten konuya hakim dostların yardımına ihtiyacım var.. yaklaşık 4 senedir canon eos 450 d makinemi sorunsuz bir şekilde kullanıyorum amma velakin piyasaya yeni çıkan fotoğraf makineleri de ilgimi çekmiyor değil.. Hani makinem temiz, daha shutter 5000'i görmemişken satıp daha yeni bir makine alma fikri kafamı kurcalamıyor değil.. Dediğim gibi makinemden memnunum ama emektar 450d den daha üst düzey makinelerle tanışmadığım içinde bu fikir baskın çıkıyor olabilir neyse hemen sorulara geçeyim:

1- 4 seneden bu güne teknolojik gelişmeler ile beraber durum fotoğraf makinelerine ne şekilde yansıdı ? Misal son teknoloji orta sınıf kullanıcılara hitap eden bir fotoğraf makinesi ile benim emektar 450 d arasında fotoğrafçıyı memnun edecek kalitede net farklar görebilir miyim ?

2- Eğer birinci sorumun cevabı evet ise 450 d den sonra vay bu makine de neymiş diyebileceğim orta sınıf fotoğraf makineleri ne olabilir ? Misal 60d dikkatimi çekti spotu ortalama fiyatlarda sizce 4 senedir 450d kullanan biri böyle orta sınıf bir makineye geçerse fotoğraflardaki objektiften bağımsız olan farklılıkları hisseder mi ?

3- Piyasada ciddi anlamda bir full frame fırtınası da var.. Özellikle 5d mark III çıktıktan sonra mark II lerin 25.000 shutter da olanları piyasa fiyatının çok daha altına ikinci el olarak satılabiliyor sizce 450d den sonra orta sınıf bir makineye mi yoksa ikinci elde makul bir fiyata bulunma ihtimali olan full frame mi geçmek doğru olur ?

4- Full frame makineler ile ilgili de bazı hususlar dikkatimi çekti.. Mesela piyasada bir çok geniş açı lens ile uyum sorunu varmış ki şahsen geniş açı seven biri olarak bu benim için oldukça negatif bir durumdur.. Bu bağlamda full frame makineleri bu işi sadece meslek olarak edinecek, doğum olsun gelin damat fotoğrafı olsun bu gibi konsept fotoğraflar çekecek kişiler mi tercih etmeli ? Hobi olarak kullanacak biri için aşırı mı kaçar ?

teşekkürler..

 
öncelikle evet teknoloji çok gelişti. sensörler artık hayvan gibi olmaya başladı. ben de aynı dönemlerden kalma bir nikon d80 kullanıyorum hala. bu gelişen teknoloji sensörlere nasıl yansıdı? artık daha ufak sensörler bile o dönemin (5 yıl öncesinden bahsediyorum) sensörlerinden daha fazla dynamic range ve color depth sunuyor, en belirgin farklılık ise yüksek isoda daha keskin ve daha az kumlu sonuçlar veren sensörlerin var olması piyasada. e tabi sensör boyutu büyüdükçe de performans artıyor.

atıyorum şimdi bir 4/3 sensör bizim d80 ve de 450d den daha iyi performans verebiliyor.

teknolojideki gelişimin fotoğraf makinesine yansıması sadece sensörle sınırlı değil. live view, gps, timelapse, full hd movie, nd filter falan filan gibi bir çok özellik eklendi artık makinelere. net fark derken makineni kullanım şekline göre değişir. atıyorum, gündüz güzel havada istediğin lenslerle çekim yapıyorsan fark daha azdır. özellikle raw çekmiyorsan fotoğraflarını dynamic range i anlayamayablirsin bile... ama gece düşük ışık koşullarında yüksek iso da bu fark çok ama çok daha anlaşılır olucaktır. ya da raw çekip makinenin over exposed ya da tam tersi durumlarda aşırı pozlanmış ya da az pozlanmış kısımlarını kurtarmaya çalışırken...

2- 60d bildiğim kadarıyla 550d ve 600d ile aynı sensoru kullanıyor. ama gel gör ki body çok daha gelişmiş bir body. daha ileri düzey kullanıcılara yönelik. ve evet 450d ile 60d arasında dağlar kadar fark vardır tahminime göre, ama dediğim gibi bu birazcık da sizin nasıl ve ne amaçla kullandığınıza bağlıdır.

3- piyasada daha ciddi anlamda ff fırtınası başlamadı. nikon da canon da her dönem işte iki makine sürüyor piyasaya var olanların yerine... ama işte nikon d600 düşük fiyatlı ff makine sürecek deniyor, işte o zaman fırtınayı görün. türkiyede fiyatlar çok salakça, ama yurt dışında bu dediğiniz uygun fiyatlarda ikinci el bulma ihtimali daha yüksek.

4- full frame in bariz avantajları, daha yüksek iso da daha iyi eprformans vermesi, daha fazla ayrıntı elde edilebilmesi, dynamic range ve color depth, ve benim en sevdiğim özellik daha fazla alan derinliği vs... yani gene makineyi ne amaçla kullandığınıza bağlı olarak bu sorunun cevabı değişir. yani aps-c sensör size yetiyorsa neden ff e geçesiniz ki? ff demek daha pahalı lensler demek, daha ağır ekipman ve body demek. daha fazla masraf yani. tutup da 18-55 lensiniz ff makinede kullanamazsınız, çünkü onlar aps-c sensör makineler için üretilmiş lenslerdir. kullanırsanız da her şeyi bir çember içinde görürsünüz. aratın google da fullframe camera with aps-c lens diye images da. sonuçlar öyle çıkar.
dediğim gibi profesyonel kullanıcılara yönelik makinelerdir ff ler ama ben profesyonel değilim ama ff in özelliklerini arıyorumd erseniz ve paranız varsa tabiki de ff alınabilir. yani iş tamamiyle sizin ne istediğinize bağlıdır.
  • cedric tweedledee  (24.07.12 13:15:18) 
5d mk2 muhteşem bir makina fakat sana biraz aşırı kaçar gibi, aynı seriden 550/600d ile devam edersen senin için daha rahat olur gibime geldi. olmadı 60d alabilirsin o da body kalitesi olarak XXX D serisinden daha üstün velhasıl kullandığı sensör 550/600d ve 7d ile aynı.


  • yuto  (24.07.12 13:19:16 ~ 13:21:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.