[]

İmsak vakti Türkiye'de yanlış değil mi ? (herkes okusun lütfen)

video.haberturk.com videoda konuşan hocayı zerre kadar sevmem ama bu konuda konuştuğu için link verdim.sahurda ezan okunuyo oruç başlıyo ama zifiri karanlık her yer.1 saat sonra falan aydınlanmaya başlıyor gökyüzü.insanlar 1 saat erken oruca başlamıyor mu ? 1 saat erkenden sabah namazı kılmıyor mu ? diyanet neden düzeltmiyor ? güveni sarsılır diye mi ? bu tartışma her sene yapılır tv'de zaten.sizin yorumlarını bekliyorum.


edit:tikler yarın gelicek.

 
Ateist birisi olarak, cidden dün sabah fark ettim. Saat 6'ya doğru yattım. Ama ezan galina 5 civarı okunmuştu. Ancak dini bilgilerim yanlış değilse oruç sabah namazı ile başlamaz. Beyaz ipliğin ne beyaz ne de siyah olduğu anda başlar (gün doğumu) ve akşam aynı durumda (gün batımı) ile biter.
Kısacası oruç ezan saatine göre değil, günün doğma anına göredir. Bunun da zamanla karşılığı imsak ve güneştir.
Örneğin 24 Temmuz için İzmir'de İmsak vakti (Sabah ezanı) 4.42; güneş (doğumu) 6:16.
Ama bir imama danışmakta fayda var. Oruç bozdurmayayım ben.
  • balikci filozof  (24.07.12 02:03:48) 
Şimdi olay şöyle oluyor.

Normalde sabah namazı imsak vaktinde okunur. Ancak ramazan dışında bu vakit biraz geciktiriliyor. Yani imsak vakti saat 3 de ise 4 te okunuyor ezan. Ancak bu gecikme güneşin doğuşundan 1 saat kalaya kadar olabilir.

Normal zamanlarda yapılan bu kıyak ramazanda malesef olmuyor. Ve okunması gereken saatte yani imsak vaktinde ezan okunuyor. Ve oruç başlıyor.
  • halilibo  (24.07.12 02:14:19) 
kuran.diyanet.gov.tr:187
evet vakit tan yerinin ağarmasıyla başlar, yani sabah namazı da oruç da bu vakitte başlar. bu tan ağarmasını diyanet astronomik verilere dayanarak (muhtemelen) uydu bazlı belirliyor. yani diyanet takviminde belirtilen saatler sadece uyduda yaşayan insanlar için geçerli. diğer herkes kendi yaşadığı yere göre gökyüzüne bakarak hesabını yapabilir. bu da işte diyanet in belirttiği saatten bir saat kadar sonrasıdır.

  • katukatu  (24.07.12 02:27:41) 
hiiiç merak etmeyin bu konu üzerinde diyanet uğraşıyor (ciddi ciddi). şu anda süren bir proje var. doğru saatleri ayarlamakla alakalı. ha ama sonuçlar yanlış çıkarsa paylaşırlar mı onu bilemem. :))


  • rague  (24.07.12 03:50:40) 
diyanet kendini ve kendine biat edenleri baglar, kuran da diyanete uyun diye bir emir yok, bunlar sonradan cikma seyler, siz dogrusunun ne oldugunu dusunuyorsaniz oyledir onu yapin bence, bu sizin ozel munasebetiniz, valla bu sabaha karsi ben de ayni seyi dusundum. allahin verdigi iki gozume ve okuyup anlayabilen aklima inanmak daha mantikli geliyor bana.


  • mavicorap  (24.07.12 06:45:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.