[]

hapis sureleri

hani maddelerde yer alan 5 yildan 15 yila kadar hapis ibaresinde, kisinin 5 yil veya 15 yil ceza almasi neye gore belirleniyor?




 
somut delillere, hakimin taktir yetkisine, kişisel duruma göre. mesela hırsızlık, 2 yıldan 5 yıla diyelim, gece işlenirse nitelikli hal olur, normalde 2 yıllık ceza alcakken cezası yarı oranında arttırılır ve 3 yıl ceza alır.


anlaşılır olması için örnek vereyim;
gece gittin hırsızlık yaptın.

burda hırsızlık suçu oluşur, cezası bir yıldan üç yıla kadar.
gece vakti işlenmesi, cezayı üçte birine kadar arttırır.

hakim senin eline yüzüne bakar, iyi çocuk lan aslında, cezasıda yok, uslu uslu duruyo. ben buna alt sınırdan ceza veriyim der. alt sınır min. ceza miktarıdır, yani bir yıl. bide gece işlemiş, nitelikli hal, üçte birinide ekler, 1 yıl 4 ay. tamamen hakime kalır burda durum. hakim baktı, daha öncede hırsızlık yapmışsın, elin yüzün pis, çetecinin önde gidenisin, 3 yıldan verir sana cezayı.


ayrıca ülkemizde hakime tanınan taktir yetkisi 5 yıldan 15 yıla kadar geniş olmaz hiç, daha sınırlı ve kısıtlı tutulmuştur.
  • trajikomix  (23.07.12 19:36:05 ~ 19:52:25) 
hukukcu olmasamda bildiğim kadarıyla cezada indirim veya artırım(?) uygulanan durumlar var, nefsi müdafa cezayı düşürürken, belden yukarıya öldürme amaçlı ya da öldürme amacı güden bir aletle (muşta,bıçak,silah vs.) saldırdığında cezada öldürmeye kast etmekten ceza artırımı(mıydı neydi) uygulanıyor diye biliyorum, bahsettiğin şeyle alakalı olmayabilir lakin.


  • naw man fuck that  (23.07.12 19:37:49) 
aslında direk taktir yetkisi, somut olayın işleniş tarzına göre hakim takdir eder. belirlediği yılın üstüne nitelikli haller varsa ekler, indirim sebepleri varsa çıkartır ve son ceza miktarına hükmeder.


  • eldarwen  (23.07.12 19:40:05) 
(git: 441741)


  • irbat  (23.07.12 23:12:18 ~ 23:12:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.