[]

Dünyamızda geçen fantastik öykü mü, yeni bir dünyada geçen fantastik öykümü

Dünyamızda geçen fantastik bir öyküyü mü yeğlersiniz(Clive Barker, H.P. Lovecraft), yoksa coğrafyasıyla, ırklarıyla, dinleriyle, dilleriyle yepyeni bir dünyada geçen fantastik öyküleri mi yeğlersiniz(tolkien, ursula k.le guin vb.)? Neden?




 
dünyamızın sınırları var.ve fantastik öğeler işin içine girince ben gerçekçi bulmuyorum.

ancak yeni bir dünyanın kendi içinde gerçekleri var.ve o gerçeklik içinde herşey normal.mesela ejderhalar...ejderhaların büyüleriyle gelişebilmiş bir uygarlık.yeterli ingilizcem olsa da kitap yazabilsem keşke.(o kadar değilde isterdim)

ben böyle düşünüyorum enazından.
  • envanteroperator  (19.07.12 16:15:54 ~ 16:17:24) 
Sektörle içli dışlı bir olarak artık fantastik kurgu okumaktan bunalsam da ben tamamen yepyeni kurgularla oluşturmuş yerlerde geçen öyküleri daha çok seviyorum.

Fantastik kurgu öyle bir janr ki, diğer edebi türlerde olmayan bir noktaya dikkat etmek gerekiyor yazar olarak: Tutarlı ve gerçekçi olmak zorundasınız.

Evet, tamamen hayal ürünü bir şey yaratıyor olabilir yazar; fakat okuyucu "Bu ne saçma şeymiş!" demesin diye -ki deme ihtimali yüksektir.- kendi içinde tutarlılık ve yaratılan sahte gerçeklikte "gerçekçilik" önemli.

Bunu niye anlattım?

Günümüz dünyasında bu tutarlılık ve gerçeklik zaten kendiliğinden mevcut; fakat kurmaca evrenlerde yazar fazladan emek ve çaba sarf ederek bunu yapmaya çalışıyor. Haliyle bu da benim için büyük önem teşkil ediyor. İçerisinde emek olan hiçbir yapıma çirkin, başarısız deyip geçemiyorum.

Böyleyken böyle işte.
  • g man  (19.07.12 16:16:06) 
yeni bir dünya yazar açısından da çok daha kolay olur, çünkü senin kuralların vardır orada. tutup dünyada geçen bir öyküde 280 derecelik bir günü anlatamazsın. ama o gezegende anlatırsın mesela.

ama okuyanlar gerçek dünyadan da bir kırıntı bulmak ister hep, o yüzden öykünün de bir ayağının dünyada olması bana sanki daha iyi olur gibi geldi. the avengers'ın tam tersini düşünebilirsin mesela. onda başka ırklar dünyaya geliyordu, sen de insanları başka bir dünyaya yollayabilirsin. ama az da olsa dünyanın bir kırıntısı olmalı bence öyküde.
  • zaraeta  (19.07.12 16:19:26) 
tolkien'i sevmem onu belirteyim

fakat şöyle de bi 3. tür var:

iki dünya'da da geçiyor ve bu ikisinin karışımı gibi bişey son dönemde bi kaç gördüm birini okuyorum ve iyi gidiyor.
  • saiko  (19.07.12 16:20:23) 
paralel evren. ama sağlam temellere oturmalı.


  • repins  (19.07.12 16:53:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.