[]

sigortasız işçi çalıştıran işverene yönelik yaptırım hakkında...

panpalar, bir yakınımız olan kadın neredeyse 8-10 yıldır bir işyerinde çalışıyor. şimdi kadını işten çıkaracaklarmış. hatta kadın kendi kendine çıkıp gitsin diye iğrenç hareketlerde bulunmaya başlamışlar. kadını yıllardır yok pahasına sömürmüş orospu çocukları. dediğim gibi sigortası yok. işveren ileri derecede zengin. günlük 20 liraya 10 saate yakın çalışıyor. yapılan pisliklerden ötürü dayanacak gücü kalmamış yakın zamanda mecbur bırakacağım diyor.

benim acayip kanıma dokundu bu olay ve kadına yardım etmek istiyorum. şimdi bu durumdan şikayetçi olmak için avukat mı tutmak gerekiyor? eğer avukat gerekiyorsa ne kadar bir masrafa yol açar? dava sürecinin sonu ne şekilde olur tahminen? nelere dikkat etmek gerekir?


 
kadinin maddi durumu cok kotuyse. adli yardim burosundan ucretsiz avukat talebinde bulunabiliyor.


  • keltikfrost  (19.07.12 13:54:59) 
@keltikfrost; kötü olmaz mı hocam maddi durumu çok kötü... dediğim gibi 20 lira için afedersin eşşek gibi çalışıyor hergün. "adli yardım bürosu"nu öğrenmem iyi oldu. peki ne yapılması gerektiği hakkında bir bilgin var mıdır? kadın işi bıraksa bile sonradan şikayetçi olabiliyoruz değil mi?


  • yokumbenburda  (19.07.12 14:00:53) 
avukat tutmaya gerek yok. 170 nolu telefonu arasın, ya da bimere şikayet etsin. birileri gelip iş yerini kontrol eder.

ek: isimsiz de şikayet edebilir. zaten sadece onun için gelmezler, orada çalışan herkes için bir denetleme olur. çalışanların güvenliğine dikkat ettiklerini duymuştum.
patronlarının psikopat olmalarına yapacak bir şey yok. yalnız bu işin bir yere varmasını istiyorsa riski alması gerekecek.
  • hollowlife  (19.07.12 14:00:57 ~ 14:25:00) 
Sigortasız çalıştırdıkları için SGK'ya şikayet edebilirsiniz. iş yerine ceza keserler ama yakınınızın durumu ne olur bilmiyorum. yani istiyorlarsa her halukarda pislik yaparlar. maksat intikam almaksa bu işe yarar.

yakınınız sigortasız çalıştığını ispatlayabilir mi? maaş dekontu veya makbuzu giriş çıkış kartı, bordro vb. ile. bunlar varsa belki tazminat davası falan açılabilir. yoksa bile kredi çekicem bahanesiyle almaya çalışsın. hukukçu arkadaşlar cevap verir herhalde.
  • merhum  (19.07.12 14:05:46 ~ 14:07:56) 
@hollowlife; hocam bu işyerinin sahipleri biraz psikopat tipler... kadın işyerinde çalışırken gelirlerse kadının aradığını anlayıp kadına zarar vermeye kalkabilirler. kadın işyerinde değilken gidip şikayette bulunamaz mı? bir de tazminat alabilmek için dava gerekmiyor mu?


  • yokumbenburda  (19.07.12 14:06:32) 
Bildiğim kadarıyla konu mahkemeye giderse iki tane şahide ihtiyacı var. Sigortasız çalışan hakkında herhangi bir yaptırım yok. Yalnız adamlar psikopatsa bu biraz sorun olabilir. Dağ başında yaşadığımız için.


  • otonom  (19.07.12 14:07:01 ~ 14:08:30) 
@merhum; hocam o saydıklarının hiçbiri yoktur heralde çünkü 20 lirayı dediğim gibi günlük elden alıyor. bu durumda hiçbir şey yapılamaz mı?


  • yokumbenburda  (19.07.12 14:08:16) 
@otonom; hocam şahitler işyerinde çalışan diğer işçilerden olacaksa o iş biraz yaş... çünkü diğerleride işlerinden olmaktan korktukları için şahitliğe yanaşmazlar. başka bir çıkış noktası yok mudur?


  • yokumbenburda  (19.07.12 14:09:50) 
davada kanıt veya şahit lazım. SGK'ya şikayetten (170) başka yapacak bi şey yok gibi görünüyor.


  • merhum  (19.07.12 14:19:06) 
şimdi kadın orda iken sgk cılar gelir durumu belgelerse şahit yönünden kazanımınız olur bu bir , ikincisi darp edilmek kötüdür ama bu olası bir tazminat davasında çok işinize yarar getirisi götürüsünden fazla olur..


  • mortac  (19.07.12 14:19:42) 
@mortac; hocam şimdi kadını şikayetçi olması için ben ikna ettim. yoksa o normalde korkudan şikayetçi olmayacaktı. eğer kadın oradayken sgk'cılar gelirse bu kadına birşey yaparlar diye korkuyorum. kadına birşey yaparlarsa kadını şikayetçi olması için ben ikna ettiğim için vicdan azabı çekerim.

konu hakkında başka seçenek varsa diğer arkadaşlardan dinlemek isterim. teşekkürler...
  • yokumbenburda  (19.07.12 14:27:45) 
valla hacı düzelme ihtimali yok eğer akrabanda işi bırakmayı göze aldıysa basın şikayeti çıkmadan yapsın ki en azından 8-10 yılın acısını sızını atsın üstünden onları öyle görünce


  • memnun  (19.07.12 16:21:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.