[]

Öldürmek insanın doğasında mı var ?

Dünya kurulduğundan beri insanlar gözünü kırpmadan adam öldürüyor.M.Ö'ye gitmeye görek yok.Osmanlı zamanında "Kardeş Katli" yasasını herkes bilir.Hani derler ya o zamanın şartları farklı diye.Ben ona katılmıyorum.Ne değişti arkadaş ? elimizde ayfon,kıçımızda kot pantolon olması 2012 yılında olmamız mı bizi normal insan yapıyor? evrimemi uğradıkta 100-200 sene öncesine kadar insanlar birbirini çatır çatır öldürürken,şimdi tv'de haberde çocuğunu öldürdü,ailesini katletti denildiğinde çok şaşırıyoruz ! siz vahşi bi kediyi alın eve,genede o bir yolunu bulup dışarı çıkar avını avlar elinize verir.ya da bir aslanı evcilleştiremezsiniz.uslu durması;sadece sizi yanıltır.bir gün sizi öldürebilir.

Benimde esas sorum şu:Öldürmek insanın doğasında mı var ?

edit:Aralıksız 7 saat Spartacus izledim.etkisinde kalmış olabilirim.

 
kedilerden farkımız onlar sadece yemek ya da hayatta kalmak için öldürür. ya da cidden kedilerden bahsediyorsak oynadıkları sineği de yanlışlıkla öldürebilirler.
ama mesela geçenlerde bir araba köpeğe çarptı. köpek anında öldü. çarpan adam bir saniye bile durmadı, ama diğer köpek gidip ölen köpeği kokladı fln.

edit: insanın doğasında bencillik ve ego var.
  • goldentitan  (18.07.12 23:22:03 ~ 23:29:15) 
sadece kedilerden bahsetmiyoruz.örnek olarak söyledim.


  • michael jackson  (18.07.12 23:25:55) 
açlık her hayvan gibi insana da avlanma isteği getirir adamın biri amazonda kaybolmuş köpeğini yemiş.

Osmanlıya gelince osmanlı senin düşündüğünün 100 adım ilersini düşünürdü bugün de güneydoğuda terörden şehit olan askerler ve öldürülen teröristler var şimdi onları serbest bırakalım istanbulda senin gittiğin tükkanda bombayı bağlayıp uçursın mu seni. o laflar kolay humanizma falan lazım ama duracan yeri bilmek gerek. osmanlı herşeyi düşünürdü düşünmese zaten cihan imparatorluğu olamzdı onlar devletin bekası için yapıldı tıpkı bugun nasıl uğraş veriliyorsa ozamanda şartlar öyleydi.


ermeni techii yine ermenilerin saldırmasından ötürü yapıldı ermeni çeteciler milleti yaktı ve öldürdüler hümanizma yapıp butun dogu anadoludakiler kesilsemiydi tecavuz mu edilseydi

hitlerle yahudi meselsi hele iyice incelenirse neler çıkar neler
  • iplikci  (18.07.12 23:41:10 ~ 23:42:05) 
bekir coşkun'un bir yazısında şöyle özetlenir:

"vahşi...

biz içimizdeki vahşiyi bastırırız.

kanunlar, yasaklar, eğitim, tabular, din, ahlak... bunların tümü o vahşiyi yok etmek içindir.

ama olmaz.

o vahşi sadece bekler.

kimi zaman güler yüzle ‘günaydın', ya da ‘iyi akşamlar' dediğinde dahi insan, içindeki vahşi ‘canın cehenneme' diye mırıldanır.

bu duyulmaz.

kimi zaman bir halk otobüsünün koltuklarına atılmış jilet izlerinden, kimi zaman bir tuvaletin kapı arkasına yazılmış yazılardan, o vahşinin oradan geçtiğini anlarsınız.

ve onu kınarken dahi ruhunuzdaki sizin vahşiniz, ‘bunları yapanı tutup bıçakla doğrayacaksın' diye söylenir.

*

insan, hiçbir zaman o gözüken şey değildir.

onu ‘zarif' yapmak için çatalı sol eliyle tutmasını öğrettiler. gırtlağı kesilerek öldürülmüş bir kuzunun ciğerine sol elde tutulan çatalı batırdığında bile vahşet, zarafeten sol elle tutulan çatalın ucundaydı.

savaşlarda kadınları, çocukları, yaşlıları öldüren komutanlar, eratın yanında yellenmediler, görgüsüzlük olmasın diye.

bir aileyi öldüren katille röportaj yapmıştım, esnerken ağzını eliyle kapatıyordu, nezaketen...

*

uygarlığın yasaları ve kuralları, vahşiyi sadece gizler.

bizler amerika'daki o uygar insanların bir kasırgadan sonra nasıl vahşileştiklerini, nasıl birer yağmacıya döndüklerini, çocukların ırzına geçip yaşlıları nasıl öldürdüklerini tam konuşurken ve kınarken, dünkü hürriyet'te 50 yıl önceki 6-7 eylül olaylarının fotoğrafları yayınlandı.

sebepler, yer, zaman farklı olsa bile aynı şey vardı fotoğraflarda:

işte o vahşi görüntüsü ile yakalanmış insan...

yakıyor, yıkıyor, kesiyor, kan görmek istiyor, yok etmek için çırpınıyor, öldürüyor.

*

sonra?..

sonra ortam ve şartlar değiştiğinde vahşi sessizleşir ve siner.

artık onu mağazadaki kasiyerlere ‘teşekkür' ederken, marketteki yaşlılara sırasını verirken görürsünüz.

durduğu yerde ‘pardon' der.

sevgiden, dostluktan, merhametten, vicdandan, dinden, ahlaktan, insanlıktan söz eder.

ama vahşi oradadır."
  • tormentorius  (18.07.12 23:41:23) 
insanın doğasında var. şuana kadar öldürmediysek sadece korktuğumuz veya elimize fırsat geçmediği için.


  • sonsuz  (18.07.12 23:44:11) 
insan bir yandan "halifetullah" iken bir yandan da "cahil ve zalimdir". ikisi de kuranî tabirler. yani ruh-nefs ikilemi var. nefs insanı kötüye, şerre, zulme sürükler. bu yüzden çok indirgemeci olsa da hayat bir nevi kabil ve habil savaşıdır.

ayrıca öldürmenin de helal ve haram olduğu durumlar vardır. her "öldürme" kötü değildir.
  • molla leon zelig macmanus el ayyar kutal  (19.07.12 03:04:24 ~ 03:05:48) 
öyle olduğuna inanıyorum.

zira;
kendi çocuğuna tecavüz edenleri (ensest ilişkileri), ablasına kız kardeşine tecavüz edenleri, küçücük çocuklara/bebekleri tecavüz edenleri, akıl hastalarına tecavüz edenleri, yaşlılara işkence edenleri, eşlerini döverek öldürenleri, satanları, kesenleri, işkence edenleri, kadınlara karşı her türlü şeyi yapma hakkını kendinde görenleri gördükçe,

içimde onları öldürme isteği ortaya çıkıyor...
  • holy diver  (19.07.12 10:21:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.