[]

çok kararsızım- ylsy

hatun kişi benim. yaşlar 25.

bilmeyenler için özetleyeyim. ylsy denen bir burs programı var. yurt dışında yüksek lisans yapıyoruz. sonra da yurt dışında kaldığımız sürenin 2 katı kadar mecburi hizmetimiz oluyor.

ben burs için şartları sağlıyorum. muhtemelen anadoluda bir üniversiteye atanırım. master süresi daha kısa olduğu için ingiltere düşünüyorum. yani bu demek oluyor ki, ortalama 3 sene kadar mecburi hizmetim olacak.

5 yıllık bir ilişkim var. henüz açıkça konuşup karar vermedik ama 1-2 yıl içinde evliliğe gidecek gibi görünüyor. sevgilim mühendis, özel sektör çalışanı. bizim bölümde devlet memuru olmak kastırıyor. zaten kpss'de iyice bka sardı. hali hazırda işinden de memnun.

sevgilime ylsy konusunu açtım. açıkça gitme dedi. batıda büyük şehirlerden biri olursa eyvallah ama onun dışında olmaz, gelip ne yapıcam simit mi satıcam dedi. haklı..

özel sektöre tahammülüm kalmadı. akademisyen olmak için bu büyük bir fırsat. diyorum belki bir şans olur, şehir değiştirme imkanı çıkar. olur mu olur yani burası türkiye. ama bu da bir risk, işin ucunda ayrılmak var.

evet hadi bakalım ilişki uzmanları, hayat profesörleri. bana bir çıkış yolu gösterin.

ilişkim için sevmediğim bir işe mi katlanayım, yoksa istediğim alana yönelip sevgilimi yok mu sayayım?

 
Sevgilin saçmalamış. Mühendis işini her yerde yapar, millet gidip Kazakistan'da çalışıyor, o senin için anadolu'ya gelemiyorsa 2-3 yıllığına oturup bir düşünmen şart ben kiminle birlikteyim diye.


  • bilan  (18.07.12 14:49:45) 
sevgilinin yerinde olsam çok net gitmezdim peşinden...
ne olacağı belli değil işin nerede başlayıp nerede biteceği belli değil.
kendi işini yapan mühendisim. çok net bu şekilde kim olursa olsun birinin peşine takılıp maceraya atılmam.
  • puredark  (18.07.12 14:55:30) 
anadolu ve mühendis derken? Siirtteki bir şantiye için 6 ay elektrik mühendisi aradı bir arkadaşım anadoluda mühendis ihtiyacı yok mu sizce? Maden mühendislerinin filan zaten taşrada işi daha fazla. Alan yazsanız belki daha iyi olurdu.
Bence geri dönüp atanacağınız yerde iş bulmasını düşünmeyin iş bulunur olmadı evlenirsiniz bir süre birinizin olduğu şehirde ev tutarsınız asıl 1.5 yıl ingilteredeyken ayrılmayacağınıza güveniyor musunuz siz önce bi onu gözden geçirin

  • niye ama  (18.07.12 14:58:16) 
Puredark kız adamı nat geo için belgesel çekmeye çağırmıyor. Alt tarafı o şehirde iş bakıcak, bulursa gidecek.

Sen demişsin ki kim olursa olsun gitmem. Ama o kim yerine üzerinde Atatürk'ün resmi olan kağıtları koysalar gider misin?
  • bilan  (18.07.12 14:58:31) 
bence bi' ingiltere'ye git, 1.5 yılda ayrılmazsanız sonrasını da çözersiniz.

25 yaşındasın, bu kadar istediğin bir alanda böyle bir fırsatı "anadoluda simit mi satıcam" diyen sevgilin için tepme.

eniştem vanlı, yıllarını niğde'de, aksaray'da geçirmiş bir makina mühendisi. şimdi marmara'da doğalgaz firması var kendisinin, ki yaşı daha 35 falan. simit satmıyor.
  • der meister  (18.07.12 15:02:41 ~ 15:04:24) 
siirt'deki şantiyeye mühendis aranmış 6 ay .. pardon ama siirt'in sosyal imkanları ile batının en dandik sehrinin sosyal imkanları bir mi ? sevgilin haklı.. bende sevgilinin yerinde olsam gitmeni istemezdim..


  • mortac  (18.07.12 15:04:03) 
alt tarafı o şehirde iş bakacak ne demek ?
büyükşehirde her türlü kariyer imkanı ve gelişim imkanları iş bağlantıları açıkken bana malatyadan nasıl arge mühendisliği yapılacağını mantıklı olarak açıkla beraber gidelim...

  • puredark  (18.07.12 15:06:18) 
akademisyenlik, özelde hayat yok bari geceyim devlete yaparim ne olacak denecek bir iş degil. cok özel yetenek, bilgi, beceri, deha gerektirdigi icin degil, türkiye'deki ortalama akademisyenler belli, ama hem maddi hem manevi olarak cok sey götürür insan hayatindan. hele bir de bu işi anadolu'da yapacaksan, işin cok daha zorlasir. kendinin mutlu olmayacagin bir hayata, başka birisini de sürüklüyorsun. ne uğruna?


  • atmacaged  (18.07.12 15:06:36) 
başka burslara bakın bence. kendinizi hakkaride bulabilirsiniz, akademisyen olmaya çalışırken. amerika için fullbright, avrupa için erasmus mundus, ab ile ilgili konular için jean monnet. opsiyon çok, hiçbirinin mecburi hizmeti de yok. hiç girmeyin o işe bence.


  • muk  (18.07.12 15:07:27) 
@bilan @niye ama kendisi endüstri mühendisi olduğu için şantiyede maden ocağında pek iş alanı yok. iş güvenliği belki, ama o da uzmanlık ister.
onun çalışacağı yerin fabrika olması lazım. az buçuk sanayisi olan bir il olması gerekir. öyle olursa gelmeyi kabul ediyor zaten. ama atıyorum yozgat olursa gelmez..
ben ona göre tercih yaparsam bu sefer de açıkta kalma riski var.
  • make a wish  (18.07.12 15:10:53) 
Sevgili mortac, kızın da kast ettiği şey, oraya yerleşmek kalmak değil 2-3 sene çalışmak. Para biriktirirler işte fena mı :)
Ben meslek icabı nat geo belgeseli çeksem zaten mutlu olacak insanım o başka ama ilişki için de -iş bulabildiğim sürece- giderim her yere bana koymaz.
Ama tanıdığım pek çok akademisyen var (evet akademik kökenliyim) karı-koca başka şehir/ülke/kıtalarda yaşayan. Bunu herkes yürütemez, herkesten de beklenemez tabi ki. Düşün belki yar doç olacaksın atıyorum yozgat üniversitesinde kadro çıkacak. Adam bu sefer de oraya gelemem ben diyecek. Haklı/haksız tartışması değil; bu esnekliği gösterebilir mi, uzun mesafe ilişkisini yürütebilir mi gibi sorulara cevap bulman lazım.
  • niye ama  (18.07.12 15:12:46) 
bir de gerçekten kariyerinize faydalı olacağını düşündüğünüz için mi master+mecburi hizmeti göze alıyorsunuz, yoksa sadece mevcut işinizden mi kurtulmak istiyorsunuz. kendinize dürüst olarak bu soruyu cevaplayın önce. hayatınızdan sıkıldığınız için bu yola girecekseniz, sevgilinizi kaybetmeye değer mi?


  • muk  (18.07.12 15:19:31) 
@puredark Kardeşim çantını hazırla Malatya'ya gidiyoruz. www.ekonomiseninle.com

@make a wish

Sen de olayı yarım yamalak anlatıyorsun. Biraz sanayisi gelişmiş bir yer olursa gelirim demiş. Adamı sıfır fabrika, 1 tane özel işletme olan bir şehre götüremezsin.

Bence sen böyle geleceğine amborga koyan programları bırak. Zaten akedemisyen olduktan sonra potansiyelin varsa gerekli burslar ayarlanır yurtdışına da gidersin. Ales, ÜDS çalışi ortalaman da varsa ylsy fila gereksiz.
  • bilan  (18.07.12 15:25:02) 
hacı ben kendi keyfime göre yapardım.
eşim değil bir şey değil, o kadar takmazdım söylediklerini.
ben olsam giderdim.
  • seyduna6687  (18.07.12 15:25:36) 
özel sektöre tahammülüm kalmadi nedir ? sizin tahammülsüzlügünüz yüzünden belirsiz bi yola giriyosunuz partnerinizle beraber.sonra gelsin yapsincilar da destek veriyo.

en basta bu dediklerinizi ters sekilde yapin, istanbulda iyi bi okulda master yaparken ayni zamandada calisin, hem beraber olursunuz hemde inanilmaz firsatlarla karsilasabilirsiniz.

anadolu da ne yapicaksiniz orayi cözemiyorum.salliyorum aydinda ne yapicaksiniz? anca evden ise isten eve , sifir vizyon , sosyal yasam inanilmaz kisitli etc...
  • serabetan  (18.07.12 15:26:17) 
ayriliniz


  • leyla3  (18.07.12 15:51:54) 
Aşağı yukarı benzer bir sorun bende de var. Ancak ben akademisyenliği yıllardan beri istiyorum. Çocukken benim akranlarım pilot olmak isterdi, asker olmak isterdi; ben direkt olarak üniversitede hoca olacağım derdim. Bak lise falan değil. Direkt üniversite.
Ama YLSY biraz sancılı bir program. Kaldı ki karşı üniversiteden kabul alana kadar ''Oldu.'' dememelisiniz. Çünkü bir ton şeyi var, sözlükteki başlığına çoooook uzun bir entry döşemiştim, oradan da bakabilirsiniz.
Her neyse;
Aynı durum bende var ve ben ''Akademisyenlik''i seçeceğim. Kız arkadaşımı seviyor olmam bunu değiştirmiyor. Sonuçta benim hayalim.
Şu anda kadrolu devlet memuruyum, 2500 lira kadar da para kazanıyorum. Ancak para ile mutlu olunmuyor.
Çoluğuma çocuğuma katlar yatlar mı bırakacağım memurluk ile? Sürüye katılıp güdüleceğim bu ülkede.
Ya da nesillerin gelişiminde etkisi en çok olan eğitim kurumunda -üniversitede- öğretmen olacağım. Çocuklarıma para değil, para kazanmayı öğreteceğim ve belki de alanımla alakalı bir kitap yazıp ''mahsunkul hoca şöyle demiş bu konuda...'' gibi şeyler işiteceğim.
Benim kararım YLSY yönünde. Bu yıl olmazsa önümüzdeki yıl, kesin olarak bu işi yapacağım.
  • mahsunkul  (18.07.12 15:56:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.