[]

Nereden Geliyor

Bu ekşi sözlük yazarlarının kendini sarayzade sanmaları ve yaşadıkları toplumu garipsemeleri, hor görmeleri, topluma yukarıdan bakmaları nereden geliyor? Biri bana bunu açıklasın.




 
biz saray'da yaşıyoruz, dedemler de öyleymiş aileden galiba.


  • lunedor  (18.07.12 02:31:11) 
Toplumun genelinin açık ara mal olmasından kaynaklanıyor.


  • Saat1  (18.07.12 02:36:01) 
"Biz onları binlerce aday arasından seçtik ve yetiştirdik." (ekşi, 13)


  • ermanen  (18.07.12 02:53:44) 
İnternet kullanıcılarının bir moda girdiği yok. Biz standart insanlarız, interneti kullanan özel marjinal bir grup değil.
Uzayda mı yaşıyorsun bilmiyorum ama, etrafına biraz bakıp insanların ne kadar cahil cühela, bağnaz , sığır olduğunu görebilirsin rahatça. Hatta televizyonu açıp yerel kanalları birkaç saat izlemen yeterli. Ya da parti ayırmaksızın siyasetçilerin üslubuna, tavırlarına ve dümenciliklerine bakman. Asıl aksini iddaa ettiğini görünce ben bir yaşıma girdim.

Şimdi sen ciddi ciddi toplumumuzu güzide, eğitimli, mantıklı, sorgulayan, bilgili, kültürlü vs vs bir toplum olarak mı görüyosun ?
  • Saat1  (18.07.12 02:54:48 ~ 02:55:55) 
Aziz nesin eşiğine de geldiğimize göre buradan bir yanıt çıkmayacak.

ben eğitimliyim (halbûki belirli kalıplarda duşünmen için devletin tezgahından sadece daha kaliteli çıkmış bir fabrikasyonsun) karşımdaki ise cahil...cühela...(ki bunu hangi değerler ölçütûne göre söylüyorsun...senin?)gibi eskimiş argümanlar dışında bir cevabı olan?
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (18.07.12 03:12:23) 
:) Bu halkçı tavırlarınıza hastayım.
Cahil cühelayı neye göre söylediğimi şöyle örnekleyeyim sana. Yarın ilk iş bir kahvehaneye girip, en temel soruları sor. Genel kültüre dair, genel geçer bilgiye dair, bilime,sanata,felsefeye,siyasete,spora, boka püsüre. Aklına gelen en basit soruları sor mümkünse. Bir yıl kaç hafta diye sor mesela. Cevapları not edip istatistik çıkar. Neye göre söylediğimi çok iyi anlayacaksın.

Herhangi bir kalıpta düşünmem için kimsenin tornasından çıkmadım. Aksine senin gibi düşünmüyor olduğum için beni birilerinin tornasından çıktığımı idda etmen çok akılcı gerçekten.


Ayrıca ciddi ciddi soruyorum sen hangi memlekette yaşıyorsun hocam? Türkiye bambaşka bir yer bizim mi haberimiz yok ?
Bak tekrar soruyorum:
"Şimdi sen ciddi ciddi toplumumuzu güzide, eğitimli, mantıklı, sorgulayan, bilgili, kültürlü vs vs bir toplum olarak mı görüyosun ? "
  • Saat1  (18.07.12 03:20:49) 
eğitimli olmak insanın sahip olabileceği erdemlerden bir tanesi, ekşi sözlüğün eğitim seviyesinin türkiye geneline oranla yüksek olması doğal. Ama sözlük yazarlarının toplumu aşağılaması dürüst bir insanın sürekli "yahu bu insanlar çok şerefsiz çok yalancı" demesiyle neredeyse eşdeğer.

Halk eğitimli değil ama ne zamandan beri insanların sahip olabileceği tek değer eğitim oldu arkadaşım söyler misin?
  • juusto  (18.07.12 03:33:02 ~ 03:33:40) 
Konu ekşicilerin burnu büyüklüğûnden nereye geldi.

felsefe derken neyi siyaset derken neyi bilim derken neyi ve sanat derken neyi kastediyorsunuz? Batı normlarının belirlemiş olduğu genel geçer değerleri mi?

kusura bakmayın ama siz de aynı tornadan geçtiniz bende. Sorun sizn geldiğiniz yeri ve o toplumun bazı değerlerini -ekşiciler gib- buyuk bir burnu buyuklukle yerin dibine sokmanız. Ben sadece bunu yapmıyorum. Yoksa sizden üstün değilim. Aksine sizinle aynı tornadan geçtim. Herhangi bir çobandan da üstün değilim.

ha ama bir eğitim mucizesi olan summerhill school gibi bir yerden mezunsanız onu bilemeyeceğim.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (18.07.12 03:36:31) 
demeye çalıştığım şu, en azından o insanlar halkına tepeden bakma gibi bir yanlış içine girmiyorlar, bu durumda skor biraz eşitleniyor. rüşvettir, yalandır, bunların gerçekleşmesinin eğitimle alakası yok zaten o konuya hiç girmiyorum bile. Yani halk sizden daha dürüst diye belirtmedim.

Ayrıca eğitimi arayıp bulmuyoruz, senin o tepeden baktığın insanlar bir yerden sonra çocuklarını okullara yollamaya başlıyorlar, büyük ihtimal senin deden veya ondan önceki nesil de tepeden baktığın eğitimsiz insanlardan biriydi.
  • juusto  (18.07.12 03:46:24) 
En temel bilgileri, batı dayatması olarak görüyorsun sıkıntı çok büyük.
Burda bu şekilde tartışmak çok saçma oluyor yalnız, bir mesaj atıverin ordan devam edelim. Kime ne dediğim anlaşılmıyor.

  • Saat1  (18.07.12 03:53:28) 
sosyal medya denen şey ego tatmini için var zaten. dolayısıyla birilerini kendini sürekli başka şeylerden üstün görerek ego tatmin etmesi gerekiyor. bu kimi zaman kim milyoner olmak ister yarışmacısı olur, kimi zaman başka bir sosyal medya figürü olur, kimi zaman toplumun tamamı olur. amaç ego tatmini olduğu için her yol mübah.

bir de tabi algılama ilgiyli durum var. mesela ben senin bu yazdığını "hayır ben sizin gibi değilim, farklıyım" çabası olarak algılayabilirim.
  • lord esseginziki  (18.07.12 03:59:53) 
lord çok önemli bir noktaya parmak basmış, ha ekşi yazarları kendini halktan üstün görmüş, ha da sen onları yargılayarak kendini üstün görmüşsün, pek bir farkı yok.

Bende de ayno durum olmuyor değil, ama bu durumlarda kendime söylediğim şey benim de hatalarımın olduğu ve onları kolayca göremediğim, hatta her insan gibi hata yapmadığıma kendimi inandırabilmemdir.
  • juusto  (18.07.12 04:02:23) 
@colonizer

güzel anlatmışsın...cok yararlandım ama son dediğin olmamiş sanki.

ya sev ya terk et der gibi olmuş. :)

@saat

her türlü bilginin ve görgünûn herhangi bir örgün öğretim tezgahından geçtikten sonra kazanılan bir şey olarak görmen de sendeki sıkıntı.

eğitim dedigimiz sey gunumuzde sadece öğretimidir. Öyle eğitimliler var ki hödük. Öyle egitimsizler var ki prof olacak nitelikte. Bilim tarihi bilmeyen felsefe tarihi bilmeyen sanat tarihi bilmeyen adamın sorgulama kapasitesinin de olmayacağını dusunmek bunum ancak orgun ogretimle kazanıldıgını varsaymak inanılmaz bir yanılgı.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (18.07.12 04:08:36) 
@justo

kendimi üstün görmediğimi anlatıyorum zaten de lord un da dediği gibi algılama safhasında böyle bir durum olabilir tabii ki.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (18.07.12 04:13:22) 
@bu nick tam yirmi alti karakter

Burda genellemelerden bahsediyoruz. Konuşmalarımız hep o yönde fark edersen mutlaka marjinal örnekler olucaktır.
Ben burda eğitimlilerin sorgulama seviyesinin, eğitimsizlerden çok daha ileride olduğunu söylüyorum genele baktığımızda. Hatta öğrenim seviyesiyle doğru orantılıdır mutlaka.

Eğitim diye bahsettiğim şey okul değil. Örgün eğitim görenlere demiyorum egitimli diye. Bilgili, kültürlü kişilere diyorum. Dolayısıyla eğitimsiz insanlardan çıkıcak profesörü hakikaten merak etmekteyim.
  • Saat1  (18.07.12 04:18:16) 
Naçizane düşünceme göre; ekşi sözlük binlerce bilginin bir araya geldiği bir yer,yazarlar okuyarak her şeyi bildiklerini,kavradıklarını uzman olabileceklerini zannediyor,psikoloji konusunda uzman falan değilim yorumlarım lise 2 ders kitabından hatırladıklarımla ekleyebilirsem kendini ekşi sözlükle,yani grupla özdeşleştirme gibime geliyor,kapalı komünite olmasının da büyük etkisi var.
Bir de Dunning kruger etkisini ekleyeyim bari hehehe :)

  • saqopanner  (18.07.12 05:43:11 ~ 05:45:25) 
ekşi sözlük öyle bir yer ki çoğu insan burada 2. hatta 3.kişiliğe bürünüyor.
her zaman derim sözlük annesini beğenmeyen insanla dolu.

  • icemanr  (18.07.12 09:39:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.