[]

pilav beceriksizliği

2 kere yıkadım
ayrı tavada arpa şehriye kavurdum
attım tencereye şehriyeyi
4 çay bardağı pirinç 6 çay bardağı kaynar su döktüm tencereye
dibi tutmaya başlayınca kısık ateşte karıştırarak pişirdim
biraz daha piştikten sonra peçete ile üstünü örtüp kapağını kapattım

ıslak hamur gibi bişi olmuş, üstelik koyduğum tereyağı tadını bozmuş.

nerede hata yaptım?

edit: über cahilmişim

 
karıştırarak pişirmeyeceksin, kısık ateşte pişmeye bırakacaksın. suyunu çekince altını kapatıp karıştırdıktan sonra havlu koyacaksın kapağın altına. tereyağı bozulmuş olabilir. bir de pirinçleri de kısa bir süre kavurmak gerekiyor şehriyeler kavrulduktan sonra.

ek: ehe tavuk labne değil tabii ki, tavuk bulyon :D

ikinci ek: birkaç damla limon pilavın suyuna damlatılır
  • in vino veritas  (16.07.12 21:31:52 ~ 21:34:25) 
pilav pişerken karıştırılmaz.

önce tencereye biraz sıvı biraz da katı ya da tereyağ koyacaksın yıkayıp süzdüğün pirinci 1-2 dk kavuracaksın. kavururken içine tuz, 2 küp şeker ve birkaç damla da limon suyu da katmayı unutma. ondan sonra üzerini kapatacak kadar sıcak su koy, kaynamaya başlayınca altını kıs ve kapağını kapat bundan sonra kati suretle karıştırma.

afiyet olsun;)
  • yazbitmesinsipidikterlikdolabagirmesin  (16.07.12 21:34:17) 
oha pirinci kavuruyor muyuz :O


  • dieselsingle2  (16.07.12 21:35:33) 
hocam önce besmele çekeceksin.
sonra tereyağını eriteceksin. az biraz sonra şehriyeleri atıp onları kavuracaksın. suda beklettiğin ve yıkadığın pirinçleri süzüp şehriyelerin üstüne ekleyip, pirinci de bir 5 dakka kavuracaksın. eğer tavaya yapışıyor gibi oluyorsa biraz su ekle ki yapışmasın tavaya.

pirinci de kavurduktan sonra tuzunu atacaksın. kaynar değil de ben sıcak su ekliyorum. sıcak suyu da göz kararı ekliyorum. pirinçlerin biraz yukarsına gelecek kadar. ve ocağı daima kısık ateşte tutacaksın. 10 dakka sonra kontrol edeceksin. sonra bir 5 dakka sonra daha kontrol. 5 dakka sonra bir daha.

sonra misler gibi bir pirinç pilavı. daha 3 saat falan oldu yapalı. elime sağlık.
  • ahsuskudar  (16.07.12 21:38:28 ~ 21:39:12) 
ölçü 1'e 1,5.
pirinci 15 dk kadar sıcak suda beklettikten sonra yıkayacaksın. sonra tencerede erimiş tereyağının içine (sıvıyağ da kullanabilirsin) atacaksın. 2-3 dk çevirip, üzerine suyu ekleyip, tuzu koyup kapağını kapatıp 10-15 dk, bütün suyu çekene kadar kısık ateşte pişireceksin.
bu arada kapağı açma, pirinci karıştırma. eğer cam kapak değilse azıcık aralayıp bakabilirsin.
şehriyeli yapacaksan pirinci atmadan önce şehriyeleri kavurup aynı sırayla devam edersin.
bütün suyu çekip, altını kapattıktan sonra karıştırıp üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapatıp 10 dk civarı bekleyebilirsin.

edit: ben direk oda sıcaklığında su koyuyorum. tereyağı da tadını bozmaz. abartmadığın sürece.
  • goldentitan  (16.07.12 21:38:48 ~ 21:39:45) 
ben de bizim ususl anlatayim:
bir kere biz sogan koyariz pilava, kati yag koymayiz, kup seker koymayiz, kaynar tuzlu suda bekletiriz princi. bunlar farkliliklar.
gelelim yapilisa, kettle da su kaynasin, princleri yikadiktan sonra derin bir kabin icine koy bol tuz at, kaynar suyu ekle ustune bir iki karistir sonra ustune dubir tabak ort birak kenara. ocagin altini ac, tencere kuru olsun, zeytinyagin riviera olsun. soganlarin disini aldiktan sonra ince kiymaya gecmeden once, zeytinyagini ekle tencereye, yani zeytinyagi gec isinsin. bu arada mumkunse ya makinede soganlari cek yada rendele, cok ince kiyilmis olsun yani. soganlar seffaflasincaya kadar yagda pisir. soganlari ilk koydugunda soyle bir iki cevirirsin sonra birak kendi baslarina gebersinler. aspiratoru ve oencereyi ac :)
soganlar soganliktan cikip sadece seffaf beyaz bir pure haline gelince pirincleri ekle, ama suyunu tabi suzuyorsun, hatta soyle bir soguk sudan bile gecirebilirsin. pirinci de kavur biraz sonra normal oda sicakliginda su ekliyorsun bir iki damla limon ekleyebilirsin ama sart degil. olculer 2 bardak pirince 3 bardak su. bundan sonra kapagini kapatiyorsun. ilk basta alti acik su kaynayana kadar, sonra bir guzel kisiyorsun, 15 dk da kisik ateste pisiyor bir guzel. sen bu arada salata yapiyorsun sadece karbohidratla karin doyurmuyorsun. sonra altini kapat. demlemeye birakmadan once son bir kere bir kac damla zeytinyagi gezdir mis gibi koksun. soyle bir karistir. sonra gazeteyi kapat ustune. git sofrayi hazirla.
  • mavicorap  (16.07.12 21:55:04) 
tariflerin hepsini okudum. ne annemin ne de benim pişirdiği gibi pişiren yokmuş. başka galakside mi yaşıyoruz biz diye şüphe ettim.


  • mea maxima culpa  (16.07.12 22:08:50) 
mea sen de anlat :)


  • mavicorap  (16.07.12 22:21:38) 
efendim biz ailecek şöyle yapıyoruz pilavı, ki bir çok kişinin da aynı şekilde yaptığını biliyorum:

pirinçleri sıcak suya koyacaksın (kaynar değil, sıcak)-suya da tuz koyacaksın. 1 saat kadar bekleyecek.

sonra pirinçleri ılık suda yıkadığınız su berraklaşana kadar yıkayacaksınız. (neden? pirincin nişastası akıp gitsin, pilavınız yapışmasın diye.)

sonra tencereyi alacaksınız, içine 2 kaşık kadar zeytinyağı koyacaksınız. iyice süzdüğünüz pirinçleri tencerede spatula ile kavurmaya başlayacaksınız. 5-6 dakikada filan kavruluyor pirinçler (ne zaman ki pirinçler ağırlaşıyor ve çevrilmemeye başlıyor o zaman kavrulmuş demektir.)

bu arada kettleda su kaynatıyorsunuz. kavrulmuş pirinçlerin üstüne bire bir-buçuk oranında kaynar su döküyorsunuz ve tencereyi tekrar ateşe koyuyorsunuz. (bu aşamada pilavın içine tavuk suyu veya bulyon koyabilirsiniz. lezzet katar)

hala tencerenin başındayız. suyunu çekene kadar altı kısık pişiyor. (bu aşamadan karıştırmak filan yok.)

suyunu çekince tencerenin kapağını kapatıyoruz. (karıştırma yok.) bu şekilde 10-15 dakika demleniyor pilav. kapağını açıp kaşıkla ters yüz edebilirsiniz şimdi.

en son üzerine ufak ufak terayağı parçaları koyun, tekrar kapağı kapatın. terayağı eriyecektir. servis etmeden önce terayağı karışsın diye kaşıkla bir kere daha karıştırın pilavı.

iyi kalite bir pirinç almaya çalışın. baldo veya osmancık olsun.

yapa yapa kıvamını tutturacaksınız. abartılacak bir şey değil bu. :))
  • mea maxima culpa  (17.07.12 00:00:52 ~ 00:01:57) 
mea m.c +1

Sadece zeytinyağı yerine tereyağı. Öyle yapılır pirinç pilavı. Eğer pirinci iyi tanıyorsan (ne kadar su kaldıracak) salma usul denilen de var. Özellikle tavuk suyu evde varsa yapılır. Kavurma yok, kaynar tavuk suyuna (tavuk suyu 1,5 pirinç 1 oranında)önceden ıslatılmış - süzülmüş pirinci koy, sadece bir defa tahta kaşıkla döndür. Yeniden fıkırdamaya başladığında kısık ateşte 20 dk. pişsin. Sonra altını kapat, kapağı kaldırırken buharı içine akmasın. Kapaktaki suyu süz. Sonra kapakla pilav arasına havlu ger, bir 10 dk. demlensin, afiyet olsun!
  • SiyamkedisiZorro  (17.07.12 11:25:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.