[]

kedinin down sendromlu olma ihtimali

şaşkito hep değişik bir kediydi, küçükken uzunca bir süre iletişim sorunları yaşadı, kuyruğu bacaklrının arasına kıstırılmış halde odanın dibine sinmiş oturur, kalorifer borularının altından sürüne sürüne mama kabına gider, odaya biri girince tekrar saklanırdı, yüz şeklinde de bir gariplik vardı.
bugün bir arkadaşın down sendromlu oğluyla zaman geçirdik biraz, fark ettim ki alın genişliği gözlerin şekli falan bizim şaşkitoyu andırıyor, şaşkito da neşeli ve çok konuşkan ama miyav gibi değil manasız manasız sesler çıkarıyor durmaksızın, alnı geniş, gözleri iri badem, dudakları dışarı doğru, kuma yapsa da kabını düzgün örtemiyor, kendine bulaştırıyor, her şeyi gürültülü yalap şalap bir değişik.google da bir kaç tane iri kedigil resmi gördüm down sendromlu, merak ediyorum ev kedilerinde de mümkün mü.dünya tatlısı bir kedi aslında, hiç de şikayetimiz yok.ama merak işte olabilir mi diye.



edit: 21. kromozomun çift değil üçlü olmasından kaynaklandığını ve insanda normal olan 46 değil, 47 kromozomla kendini gösterdiğini biliyorum ancak mesela kedilerde de benzer bir genetik hata olma ihtimali var mı diye merak etmiştim, anladığım kadarıyla ciddi uzun nesiller süren inbreeding ve hayvanın doğal ortamında olmayıp normalde ölücekken de yaşatılması sonucu ortaya çıkıyor.koruma altındaki sayısı az tür kedilerde mesela.bizim sokak apaçisinde yoktur bu genetik bozukluk şu durumda.bu da konuyla ilgili bir yazı.
advocacy.britannica.com

 
kedilerde down sendromu olmazmış aradım. kediniz birçok kedideki kedi deli ve şapşallığından muzdarip olabilir ama :)


  • sanal hayvan  (15.07.12 00:51:50) 
aga olay kromozomda bitiyor diye biliyorum. sen naptın öyle insan kromozomuyla kedininkini kıyasladın. olmaz öyle şey.


  • nezaretten taharet  (15.07.12 01:12:03) 
yok olmaz öyle şey. kedilerde bu tip zihinsel engelli olanlar yaşayamadığı için türden türe pek aktarılmıyor.

çok acaip kediler mevcut kardeşimin kedisi sebze meyve hastası marul, kıvırcık, karpuz yiyen ve bunlara deliren bir kedi.
  • orpheus  (15.07.12 01:38:56) 
tam olarak down sendromu olmasına gerek yok, kedinizde bazı farklılıklar olabilir. yüz şekli gerçekten çok sıra dışı.


  • cereal killer  (15.07.12 22:02:13) 
Yüz şeklinde bir gariplik göremedim. Burun kısmı o şekilde siyah olan kedi de görmedim ama şekil olarak bir gariplik yok.


  • ahmetcan44  (17.07.12 16:46:15) 
Konuya cevap değil ama allaaaam bayıldım kedine acayip tatlıymış benimçin bağrına bas.


  • kaçanbalık  (17.07.12 17:20:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.