[]

allah'a inanmak fakat kuran'ı ve dini sorgulamak hatta

islamın 5 şartının bir kısmına inanmamak...

not: özet geçemeyeceğim kusura bakma.

ben allah'a inanan fakat dini sorgulayan bir insanım. körü körüne birşeye inanmaktansa neye inandığımı, niçin inandığımı düşünmek, araştırmak isteyen biriyim ve din anlayışım insanlardan çok farklı. mesela islamın 5 şartı konusu. namaz kılmakla başlayalım. ben namazın 5 vakit olduğuna kesinlikle katılmıyorum. hatta namazın tarifi olduğuna da inanmıyorum. kuran'da "5 vakit namaz" diye bir ibare hiçbir yerde yok. ayrıca ilk rekatta şu sure, ayakta şu denir, ruküda bu denir, fatiha okunur bilmem ne onlara da katılmıyorum. çünkü bunların hiçbiri kuran'da geçmiyor. (hadislere inanmıyorum) otomatikman burdan başka bi konuya daha değineceğim. namazda diyelim ki fatiha okuyoruz. tamam da ne dediğimizi biliyor muyuz? hangi birimiz fatihayı ya da diğer sureleri okurken anlamını bilerek okuyoruz? kuran okurken de aynı şey geçerli. türkçesini okuyup anlamak varken neden arapçasını okuyoruz? şart mı arapçasını okumak? amaç allah'ın dinini öğrenmek, dini yaşayabilmek, allah bizlere ne demiş niye demiş öğrenmek değil mi? ingilizce bilmeyen birisi ingilizce kitabı eline alsa okusa ne öğrenebilir? ne okuduğunu nerden bilebilir? bu da böyle değil mi?

ikincisi hac ibadeti. ben hacca gitmenin gerekli olduğunu düşünmüyorum. maksat allah'in rızasını almaksa, onun dinini yaşayabilmekse, ona karşı olan yükümlülüklerimizi yerine getirmek ve onu düşünebilmekse bunu istediğim yerde yapabilirim. bunun için hacca gitmek zorunda hissetmiyorum kendimi. oraların kutsal mekan olduğuna inanmıyorum. hani allah her yerdeydi? kabe için "allah'ın evi" muhabbetine hiç girmiyorum bile..

gusül abdesti konusu var bir de. kuran'da gusül abdesti konusunda ne diyor bilmiyorum. bilen varsa aydınlatabilir. duştan sonra gusül abdesti almak son derece gereksiz bence. gusül abdesti almazsam kokuyor muyum? tam olarak temizlenemiyor muyum? yoo, gayet temiz oluyorum. yani kuran'da yazıyor diye bunu uygulamak zorunda hissetmiyorum kendimi.

yazacak daha çok şey var aslında ama bu kadarı şimdilik yeterli. sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum. ve son olarak benim için en büyük ibadet zikirdir. gerisi çok ta umrumda değildir.

ankebut suresi 45. ayet: "zikir en büyük ibadettir."

 
din anlayışın insanlardan çok farklı değil, dine inanan insanlardan farklı sadece. bunları sorgularsın sonra hepsinin saçmalık olduğuna karar verirsin. din kavramını islamla özdeşleştirmek zorunda da değilsin.


  • albayrak  (12.07.12 23:31:37) 
namaz kısmı hep tartışılagelir "alim" camiasında ve hatta aleviler bu salad(biz de bazen namaz bazen anmak olarak çevriliyor) kelimesinin anma anlamını kabullenip namaz kılmaz farklı şekilde anma olayını gerçekleştirirler. 3 vakit diyen var, 5 diyen var, namazın farzlarıysa ayrı ayrı geçiyor rüku, kıyam, secde gibi ama bir bütün olarak tarifi yok kuran'da.

hac belli şartlarda farz olarak açıkça belirtilmiş kuran'da.

gusül ile ilgili sadece namaz için alınmadan namaza yaklaşmayın ibaresi var, çok itiraz gelecek olsa da mesela oruç içinde gusül şartı yok. hatırladığım sadece nisa 43'te geçiyor olması gerek bu konunun.

deizm gibi bir tutumda mümkün bu yaklaşımla çünkü dinler bütün yutuluyor, bölünerek servis edilemiyor.
  • lunedor  (12.07.12 23:34:21 ~ 23:40:32) 
kuran-ı kerim, sünnet ve hadis. bunlara inanmadan bu iş olmaz dostum. kuran-ı kerimin senin her dakika yapacağın ibadetleri açıklamasını mı beklerdin? eğer öyle olsaydı peygamber neden gönderilmiş? tabi ki yaşam tarzını ve ibadetleri açıklamak için.

neyse seninki sorgulamak değil. kolaya kaçmak. namaz zor geliyor de eyvallah. ama mantıksal olarak cart curt diye saçmalamasan daha iyi olur.
  • hayali mahlas  (12.07.12 23:37:05) 
İnanıyorum ama çok iyi bir müslüman olduğum söylenemez bunu belirterek başlayayım.
En başta din zaten "mantıklı, yararlı ve açıklanabilir" bir bütün olmak durumunda değil bu bir inanç ve irade işi. Tüm sorularına mantıklı cevaplar bulacaksın gibi bir beklentiye girmesen daha iyi olabilir.
Kuran abdestin, namazın, orucun nasıl olduğu aşama aşama anlatsa milyon sayfalık bir kitap olurdu. Arapça olduğu için zaten okumadığın kuranı o zaman hiç okumazdın. peygamberler bu pratik için varlar zaten.
Şart mı arapçasını öğrenmek. Şart güzel kardeşim bu dine inanıyor ibadetini denin emri gereği yapmak istiyorsan şart. Ha inanmıyorum dersen o senin bileceğin iş. inanıyorum ama yapamıyorum dersen yine senin bileceğin iş. "İnanırım ama şöyle şöyle şöyle olursa " gibi bir pazarlık opsiyonu yok :)Ayrıca İslam oku diyor, dil öğrenmek zor birşey değil dinin önceliğinse okur öğrenirsin ne anlama geldiğini. Seni tutan yok ki.
Hac ibadetinin kaymağını Arabistanın yemesine ve bu işin antalyaya tatile gidilir gibi gidilme boyutuna gelmesine ben de deli oluyorum o ayrı ama hac hem uhrevi hem sosyal bir seyahat demek. 21. yüzyıl müslümanları bu anlamlarını yaşatmadıkları için sana gereksiz geliyor olabilir.
Gusül abdestinin tek farkı duş almadan önce gusletmeye niyet etmen ve geniz temizliği de yapman bunun farkında mısın? Hayır kokmuyorsun ama dini bir vecibeyi yerine gitrmiş olmanın huzurunu yaşıyorsun. Eğer önemsiyorsan. Zikir en büyük ibadet demişsin ya (sen değil ayet demiş de) işte Allah'ı anmış onun bir emrini yerine getirmiş oluyorsun.
  • niye ama  (12.07.12 23:38:31) 
abdesti sormuştu birisi geçen gün. eğer o dönemde duş olsaydı emin ol insanlar duş alırdı. 1500 yıl önceden bahsediyoruz unutma.
iki herkesin dini kendine. nasıl inanıyorsan öyle yaşa.

  • goldentitan  (12.07.12 23:38:37) 
insanları savaştırmak için nedenler gerekir. insanları yönetmek için bazı yollara başvurulur. düzeni sağlamak için bazı kurallar gerekir. birileri bunun için insanları etkiler. insanları yönetebilmek için vaatler vermen lazım. tarikatlara, titan zincirine, dolandırıcılar inanıp, para kaptıranlar için ne diyoruz vay salak vay kandırmışlar. falan filan..


  • andy kaufman  (12.07.12 23:50:17) 
@hayali mahlas, tartışmaya girmek istemiyorum ama saçmalama falan demişsin. sana herkesin dini kendine lafını hatırlatmak isterim bu bir. ikincisi "namaz zoruma gidiyor de eyvallah" meselesi. namaz kılma diye birşey yok demiyorum ben. yazmayı unutmuşum aslında. benim için namaz 5 vakitten ibaret değil. gece insanlar harıl hurul uyuduğunda, kimselerden habersiz, allah için namaz kıldığımı bilebilir misin? bilemezsin. diğerleri gibi dur bi abdest alayım, bacaklarımı sıyırayım, havluyu da atayım boynuma. insanlar namaz kıldığımı görsün mantığıyla kılmaktansa hiç kılmam daha iyi.

@evrenos gazi, yazdıklarının çoğuna hak veriyorum. fakat katılmadığım bi nokta var. "namaz kılanları da görüyoruz her boku yiyorlar, ben kılmıyorum ama iyi bir insanımla olmaz" demişsin. bence olur. evet aynen diyorum ki sırf gösteriş için namaz kılanlar var. insanlar tarafından saygı görebilmek için. allah umrunda değil adamın. ama bir de namaz kılmayan fakat insanlara hatta hayvanlara karşı son derece iyi bir insan var. peygamber efendimizin bir sözünü hatırlatmak isterim. "insanların en hayırlısı, insanlar için faydalı olandır."
  • lionel andres  (12.07.12 23:59:07 ~ 13.07.12 00:00:01) 
Ben de benzer düşünceleri paylaşıyorum seninle. Biraz agnostik yapıya doğru kayıyorum bakalım. :)

Konuyu her din için benzer mantıkta tartışabiliriz fakat İslam özelinde tartışmak gerekirse, herşeyin Kuran'da yazdığı ifade edilir. Peki hiç İslam ile tanışmamış ve hiç Müslüman görmemiş bir insan, Müslüman olmaya karar verse ve sadece Kuran'ı okuyarak kendini eğitse, İslamı bugün ortak kabul edilen pratiklere ne kadar yakın yaşar?

Bugün İslam'ın "Kul ile Allah arasına kimse giremez" yaklaşımı, Şii'ler tarafından reddedilir. Onlar Kuran'ın bilmeyen bir insan tarafından anlaşılamayacak kadar karışık bir kitap olduğunu düşünür ve bir anlamda ruhban sınıfına izin verirler. Keza Namaz dediğimiz şeyi bazıları birleştirip 3 vakit kılar, bazıları 5 vakit kılar. Kimileri için en önemli ibadetlerden biri Teravih namazıdır fakat gel gör ki Hz. Muhammed'in teravih gibi bir pratiğinin olmadığı söylenir.

Özetle en temel konularda bile İslam kendi içerisinde uzlaşabilmiş değil ve belki de aslında garip olan şey bir dinin tek bir sabit uygulaması olması olurdu.

Bu sebeple, dinin daha çok sosyo-kültürel bir konu olduğunu düşünüyorum. Toplumların kendi dinamikleriyle yakından alakalı ve öğretildiği kadar, öğretildiği şekliyle uyguluyor insanlar.

Nihayete gelecek olursak, ben kendi adıma en temel olduğu söylenen konuları bile sorguluyorum. İbadet eden biri olduğunu hiç söyleyemem. Hatta tam tersi. Fakat iyi dürüst ve adil bir insan olmaya çalışıyorum. Bu kadar.
  • hatali sifre  (13.07.12 00:02:12) 
Şahsen ben de bir yaratıcı olduğuna inanıyorum fakat. Peygamber, kutsal kitap, ibadet olayı tamamiyle faso fiso geliyor bana... Yaşanan dönemler belli, insanların kültür,yaşam tarzı,dünya hakkında bilgiliri neredeyse yok. O dönem de ateşe tapan, firavuna tapan, ağaca tapan insanlar vardı ve kendileri için bir kurtarıcı arıyordu... Dönemin IQ'su yüksek kafası çalışan bir kişi olan MUSA tanrı benimle konuştu haydi gelin peşimden dedi... esirlikten kurtardı... bir de kitap yazdı tanrının sözleri diye... tamam... ardından isa geldi. op da kendi döneminin akıllısı... "Bakire meryemin oğlu". kim kanıtlayabilir ki bakireydi... insanlar o dönem neye olsa inanacak durumdaydı... isa fırsat bu fırsat çalışmalara başladı teveratı yaladı yuttu ve kendine uyarladı... o da o dönemi sürükledi peşinden.... Ama yetmedi bir akıllı daha lazımdı... o da muhammed... bende yazayım bakalım bir şeyler... bi şansımı deniyeyim dedi o da tuttu... bu süre zarfında insanlardaki bilinç gelişmeye başladı. şimdi biri çıkıp ben tanrının oğluyum dese... sktrrr lan deriz...

bu üç akıllı insan kendileri için ne doğruysa insanlara onu empoze etti... kadınlar 2. sınıf, bilim kötü, tanrı için ibadet, vs... haaa tabi bunlar da yetmedi. bu 3 kitap da değişe değişe günümüze geldi. o dönemde her çoğaltan ben de bir kelime ekliyeyim kendime göre diyerek "(lan 4 karım olsaydı keşke),(ulan çok tipsizim hiç bir kadın benle evlenmediğim sürece yatmaz, zina yasak, zevk yasak, vs) " ekleme yaptı...

not: evet bilim insanıyım
  • janavarorion  (13.07.12 00:59:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.