[]

yaş 15 - gitgide artan kilo problemi

merhabalar.

kardeşimden bahsedecedğim biraz.

yaş: 15
kilo: 80
boy: 170

son 3 senedir kilo almaya devam ediyor. ergen olduğu için bi yandan uzuyor ve pek anlaşılmıyor geçen seneden bu yana aldığı 8 kilo.. böyle kalsa yine tamam da artıyor bi yandan...

geçen sene ağustos ayında 72 kiloydu. araştırdım ettim, akupunktura götüreyim dedim. 2 seans gittik. doktorun verdiği diyet listesine uymaya çalıştık. ama bu kendini koşullamış tok hissetmem lazım diye heralde ki "abla ben doymadım :(" diyordu kahvaltıdan sonra, ki ben de aynı şeyi yiyorum onunla. epey de doyurucu bi kahvaltı...

sonra doktor bunu azıcık azarladı filan bu tırstı bi daha gitmek istemedi.

şimdi yine beraber kahvaltı ediyoruz. 2 saat sonra elinde çubuk kraker vs görüyorum. mutfağa gidip gidip geliyor. geçerken muhakkak buzdolabını açıyor. hiçbi şey yoksa nesfit süt karışımı yiyor. sürekli yediği için laf söylediğimde ise "ama bu zayıflamak için ablaa" diyor. anlatamıyorum.

işin en kötü yanı, kardeşim çooook hareketsiz biri. gezmeye götürüyoruz. yolun yarısında yoruluyor. hatta gezmenin tek güzel yanı yemek yeme kısmı onun için. yürümeyi hiç sevmiyor. yere yatıp iki mekik yaptırayımı geçtim. özendirmek için ben onun yanında yapsam bile hemen burnunu kıvırıp başka yere bakıyor.

sorsan ben mutluyum böyle diyor, ama değil.

acaba hormonsal bi bozukluğu olabilir mi ne dersiniz? vücut kılları da ailemize oranla fazla...

olabilir ise hangi doktora gitmeli?

ayrıca tavsiyeleriniz neler?

 
bana nasıl kilo aldığını söylesin. kilo almaya çalışırken 6 ayda 6 kilo nasıl zayıfladım anlatayım.

edit: bu anlattıklarının fazlası var bende. kilo almakiçin daha fazlası gerekli.
  • miucee  (10.07.12 17:00:06 ~ 17:01:38) 
23 yaşındayım lise 3 'deyken hacettepeye gitmeye başladım pkos var dediler ozmaan kilolu değildim ama regl olamıyordum 1 sene dogum kontrol hapı ve insülin direnci için metformin kullandım 1 sene önce aslında pkos yaınnda tirodim olfdugu o rtaya çıktı deli igbi kilo aldım

Kardeşini bir üniversite hastanesinde çocuk endokrinolojisi bölümüne götür. İnsülin direnci olabilir. Tirodi olabilir dişiyse pkos'u olabilir.
  • neoneo  (10.07.12 17:02:14) 
Ama sakın endokrinoloji bölümüne girmeden sacma sapan bi diyet yaptırtmaya çalışma daha da yavaşlar metabolizması


  • neoneo  (10.07.12 17:03:15) 
yüzme, tenis, basketbol vs. bir spor yapsın. seveceği bir spor yaparsa zaten o durum zaten düzelir (ağırlık filan kaldırmasın sakın o yaşta). ayrıca endokrinolojiye gidin mutlaka.


  • turangue  (10.07.12 17:07:16) 
@miucee anlamadım? kilo almak için çok yemek ve hareket etmemek yeterli gelmiyor mu?

@neoneo ben de herhangi bir hastalığa dönüşmesinden korkuyorum aslında.. +diyet yapamaz zaten. ben de yapamam yalan yok.

@turangue oturduğumuz yer pek müsait değil böyle şeylere, yoksa yüzmeye göndermek istiyorduk :/ diğerlerini yapmaz. pilates bile yaptıramadım!

pekala çocuk endokrinolojisi... bu mudur bununla ilgilenecek bölüm? şöyle bi site buldum, inceliyorum.
www.cocukendokrindiyabet.org

teşekkürler...
  • supergirl  (10.07.12 17:13:02 ~ 17:14:20) 
o zaman en basitinden yürüyüş yapsın. kendi adıma söyleyeyim ben müzik dinleyerek yürümeyi çok severim. bi mp3 player'ın içine atın sevdiği şarkıları, yürürken yürümeye değil, müziğe odaklansın o zaman yorulduğunu anlamaz. tabi bu işe güvenli bir yerde yürünmesi lazım araç trafiği filan sıkıntı olabilir o yaşlarda dikkat dağınıklığı vs. varsa.


  • turangue  (10.07.12 17:18:00) 
Üniversite hastanesine götürmelisin neden dersen ssk ya da özel hastahalerde doktorlar çok alakalı olmayabiliyor.İstanbul'da ki hastaneleri bilmiyorum ama üniversite hastanesi işine yarar ben lisede hacettepeye giderken çocuk endokrinolojisi diye ayrıydı.

Geç olmadan gidin lütfen insülin direnci varsa sürekli acıkıyordur engelleyemez açlık hissini. Ne derseniz deyin yemeye devam eder ve ne kadar hareketli olursa olsun kilo alır. ankarada olsanız doktor/hastane konusunda yardımcı olabilirdim ama şu an bunu yapamıyorum.


Şu an insülin direnci dışında bir rahatsılzığı olmayabilir ama engellenmezse olur. Kimsenin benim durumuma düşmesini istemem
  • neoneo  (10.07.12 17:19:08) 
doktora götürün, bir problem yoksa da fazla üstüne düşmeyin. 15 yaşında çocuk, bu tarz şeylerle uğraşacak gücü bulamayabilir kendinde. yürümek istemez, spor yapmak istemez, yediğinden geri kalmaz... ama ilerleyen yıllarda kendisi görecek zaten neyin ne olduğunu, o zaman kendiliğinden yapacaktır. yapmıyorsa da kendi bileceği iş.

düzenli beslenmesine katkı sağlamaya çalışabilirsiniz bir de. sofraya oturulan saatler belli olsun, geç saatlerde bir şey yemesin. akşam dışarı çıktığınızda dondurma falan yemeyin mesela.

dediğim gibi, sağlık problemi yoksa abartılacak bir durum değil. kendi isterse verir. kilo vermek isteyip de yürümeye üşenen adam olmaz.
  • der meister  (10.07.12 17:24:54) 
@turangue malesef dışarıda yürümek için müsait yerimiz de yok. ben de yürümek isterim yoksa.
ama koşu bandımız var bizim. beraber yaşamıyoruz ama mesela şu an bizimle kalıyor ve 1-2 kere yürüdü. onda da sıkılıyor. sevdiği bi film açtım yok öyle yapamam diyor. mp3çalar verdim istemedi.

hatta trambolin var bende :) bi kere 10dk zıpladı bi daha tövbe etti.

bi bakalım sağlığı yerinde mi, yerindeyse vurucam kırbacı yaptırcam sporu :)
  • supergirl  (10.07.12 17:29:05) 
benim kilo alma programım şöyleydi
hergün
sabah 5:30 uyan demir ilacı iç/uyu
sabah 7:00 uyan solgar omnium iç
sabah 7:00 4 yumurta beyazı 2 karper üçgen peynir. 2 sade açma 1 simit 1 ılık çay
öğlen saat belirsiz(12:00-14:30 arası bi saatte) lokantada çorba/yemek/pilav/tatlı/içecek (ekmek 2 ekmeğin 4 köşesi)
akşam yemeği saat ve yemek belirsiz ama genellikle türk muyfağının en yağlı yemekleri (kebap türleri)

öğün arası gün içerisinde 100gr siyah üzüm
5ad kestane
spor salonu şişmanlama programı
gece yatmadan supangle ya da meyva
-------------------------------

bu programı uygulayıp. düzensiz uyku ve stresle her gün biraz daha eridiğini farkedeceksin..

ayrıca çubuk kraker halley vb şeyler doğaçlama olduğundan yazılmadı.
-------------------------------

bir de stresten midemi bozardım çok sık. ilk zamanlar acıktığımı sanardım midemde deli gibi açlık hissi vardı çünkü. yer yer doymaz daha kötü acıkırdım. sonra farkettim ki stresten midemi anlayamıyorum açmıyım yoksa tuvaletim mi gelmiş..farketmeseydim keşke bende kilo alabilidim belki.. sinir stres uyku en önemli şey zayıflama/şişmanlama konusunda.



edit: editlendi işte.
  • miucee  (10.07.12 17:30:05 ~ 17:34:01) 
@neoneo çapaya baktım ilk ama bulamadım orda bölümü... oysa endokrinoloji doktorları da var...

@deneme evet pek ilgi alanı yok adamın. bütün gün rihanna lady gaga vidyolarını izliyo sadece.

@der meister malesef annem çok duyarsız bu konuda. her gittiğimde evde mutlaka hamur işi oluyor. seviyor diye makarna yapıyor hep. bizimki de yiyor

@miucee amaç şişmanlamaysa işe yarar kesin bizde :/ öteki konuya değinmek bile istemiyorum onun yanında çünkü balıklama atlıyor "evet annemle babam ayrı ben de naapim kendimi yemeye veriyorum" diye.
  • supergirl  (10.07.12 17:39:41 ~ 17:41:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.