[]

Finlandiya euro'dan çekiliyor

hep sevgilimle aram kötü ne yapayım başlıkları yerine güncel olayları içeren bir başlık daha açmak istedim. modlar kızmasın :)

Finlandiya euro'dan çıkabiliriz, başkalarının borçlarını ödüyoruz mal mıyız biz demiş. Benim merak ettiğim şu; ne yani, euro'nun kaymağını yerken iyi de birçok avrupa ülkesi borç batağına girince mi aklınıza geliyor? Bu birlik hem iyi günde hem de kötü günde ülkelerin birbirine destek çıkması için kurulmadı mı bir yerde.. haksız mıyım beyler.. beyler?


 
haksızsın abi. iskandinavlar ve almanlar köpek gibi çalışırken ispanyollar günde 2 saat siesta yapıyor. millet yatışa bağlamış. ev arkadaşı olarak düşün. sen tüm evi temizliosun adam yatıyor çıkmazmısın o evden_?


  • ayiadam  (09.07.12 13:30:46) 
Finlandiya'nın ekonomik olarak çok büyük bir ithalat-ihracat dilimi yok Euro bölgesinde, o yüzden çekilseler de çok koymaz ama domino efekti gibi düşünürsek açılış yapılırsa devamı da gelir.
Bu 27 ülkenin birlikte iyi günde-kötü günde birbirlerine destek olmaktan ziyade "free movement of goods"u gerçeklemek için var olduğunu söylemek daha doğru ve bu yüzden hala birlikteler, Avrupa'daki bir ülke için yine en iyi market Avrupa çünkü.

  • mocha  (09.07.12 13:38:57) 
hem haklısın hem haksızsın demek istiyorum. yani evet kuzey dekiler çalışırken güneydekiler daha az çalışıp daha geç emekli oldular.

lakin olayın ortak pazar olmasının getirdiği bir dezavantajı var. finlandiya hollanda almanya vs gibi ülkeler bütün avrupa euro kullanmaya başlayınca avrupayı ortak pazar haline getirdiler.

yani euroya geçişten sonra yunanistan ispanya gibi ülkeler de sanayi azaldı, düşünsenize aynı maliyetle alman arabasına binip nokia almak varken kimse "yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı" kafasına girmedi. yani sanayisi güçlü ülkeler için iç pazar artık sırf kendi ülkeleri değil bütün avrupa oldu. rekabet gücü görece zayıf güney de sanayi iyice bitti işsizlik zıpladı.
  • spy of soul  (09.07.12 14:12:42) 
avrupa birliği'nden çatlak sesleri geliyor yavaş yavaş. gerçi, bana kalırsa bu işin tatlılıkla yapılıp birliğin feshedilmesi gerekiyor. @ayiadam güzel anlatmış. olaya sadece ekonomik yönden de bakmamak lazım. neticede ülkeler birbirlerinin ekonomilerini kötü anlamda etkilerse, bu olay onları savaşa bile götürür. ekonomi her şeydir. almanları biliyorsunuz sinirli millet birde, yeter amk diyip 3. dünya savaşını bile başlatabilirler.

konuyu dağıttım gibi sanki, demek istediğim bu birlik hem iyi günde hem de kötü günde ülkelerin birbirine destek çıkması için kurulmadı. hep beraber çalışıp, bunun ekmeğini hep beraber yiyelim diye kuruldu. birileri yatsın, diğerleri ona baksın diye değil.
  • dead and broken  (09.07.12 14:38:35) 
isveç ve ingiltere cin gibi, hiç bulaşmadılar o işe. vardır bir bildikleri.


  • dedi kalabaligin icinden bir ses  (09.07.12 14:39:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.